Ibu hamil zaman sekarang bukan macam zaman dahulu. Kalau dulu mungkin bakal ibu tertanya-tanya apa agaknya jantina anak dalam kandungan, tetapi kini semuanya boleh diketahui dalam beberapa saat sebaik sahaja doktor membuat ujian imbasan.

Bagaimanapun tidak semestinya hasil ujian tersebut memberikan jawapan yang 100% betul. Adakalanya jantina anak yang lahir berlainan dengan apa yang dijangkakan oleh doktor.

Jantina anak boleh diketahui apabila janin sudah pun berumur 6 bulan ke atas. Jika masih terlalu awal, jantina anak sukar untuk diketahui. Namun ia boleh diagak dengan cara psikologi.

Ada beberapa perbezaan fizikal wanita yang hamil bayi lelaki dan perempuan. Mungkin ciri-ciri ini boleh diguna pakai untuk memberi gambaran jantina anak dalam kandungan ibu.

Namun jangan percaya 100% kerana ada yang hanya berdasarkan mitos orang tua-tua zaman dahulu tanpa bersandarkan kepada fakta yang jelas. Tetapi kalau untuk suka-suka tak salah mengetahuinya.

10 Petunjuk Ini Mungkin Menunjukkan Ibu Hamil Anak Lelaki!
1. Malas Bersiap

Orang tua-tua ada mengandaikan ibu hamil anak lelaki mempunyai sikap malas hendak bersiap atau melaram. Kalau dulu, ibu seorang yang suka bermekap dan berpakaian cantik, ketika mengandung dia menjadi malas hendak bersiap-siap.

2. Bentuk & Kedudukan Perut

Untuk anak lelaki, biasanya bakal ibu mempunyai bentuk perut yang buncit atau bundar. Seterusnya, kedudukan perutnya dilihat berada di bawah dan kedudukan kandungan lebih rendah. Sedangkan untuk bayi perempuan kedudukan kandungan lebih tinggi.

Anda boleh mencuba untuk memegangnya secara perlahan. Ketika hamil bayi lelaki, si ibu akan mengalami kenaikan berat badan berbanding hamil bayi perempuan.

IKLAN

3. Ukuran Payudara

Ukuran payudara juga boleh menunjukkan ciri-ciri hamil anak lelaki.  Ketika awal kehamilan, ukuran payudara akan berubah. Ini disebabkan perubahan hormon di dalam tubuh.

Wanita yang hamil anak lelaki, akan mengalami ukuran payudara yang semakin membesar. Tetapi payudara bahagian kanan akan lebih besar dibandingkan sebelah kiri.

4. Berat Badan Naik Mendadak

Wanita yang hamil anak lelaki akan memiliki peningkatan berat badan yang mendadak seperti ibu hamil anak kembar. Biasanya berat badan meningkat lebih daripada 10 kg, berdasarkan kepada pola makan ibu sendiri.

IKLAN

5. Keluar Banyak Jerawat

Biasanya ibu hamil anak lelaki akan cenderung mempunyai masalah jerawat walaupun semasa tidak hamil dia tidak pernah berjerawat. Ini kerana berlaku peningkatan hormon di dalam badannya.

6. Suka Makan Makanan Berkalori Tinggi

Antara ciri-ciri ibu hamil anak lelaki adalah memiliki berat badan yang naik mendadak kerana gemar makan makanan berkalori tinggi seperti daging, makanan laut.

10 Petunjuk Ini Mungkin Menunjukkan Ibu Hamil Anak Lelaki!
7. Kedudukan Tidur

IKLAN

Ibu yang mengandung anak lelaki gemar tidur dalam posisi mengiring ke sebelah kiri.

8. Wajak Kelihatan Kusam

Kebanyakan ibu hamil anak lelaki agak malas hendak melakukan rutin penjagaan wajah seperti memakai pembersih, toner dan pelembap seperti biasa. Akibatnya kulit wajah kelihatan agak kusam dan kurang bermaya.

9. Kulit Kering

Oleh kerana ibu hamil anak lelaki kurang gemar memakai produk penjagaan kulit dan merawat kecanitkan maka kebanyakan mereka mempunyai masalah kulit kering.

10. Mudah Lesu

Akibat banyak gangguan kehamilan yang dialami, bakal ibu mudah berasa letih dan lesu sehingga kurang minat hendak melakukan pelbagai aktiviti walaupun sebelum hamil terkenal sebagai seorang yang aktif.

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI