Pelbagai aktviti boleh dilakukan oleh anak untuk memupuk sikap berdikari dan yakin diri. Sediakan sokongan dan panduan kepadanya semasa cuba menyelesaikan masalah. Ibu bapa tidak perlu merasa bimbang apabila anak melakukan kesalahan. Anggaplah kegagalan atau kesilapan yang dilakukan satu proses pembelajaran yang dapat meningkatkan keyakinan diri kanak-kanak. Pakar Awal Pendidikan Kanak-Kanak, Prof Dr. Bustam Kamri menyediakan 8 aktiviti mudah untuk membina keyakinan diri anak anda.

Jom ikuti 8 panduan ini.

1.Tugasan kecil kepada tugasan besar

Semasa kanak-kanak menyelesaikan tugasan kecil dengan jayanya, ajak mereka bergerak ke tugasan yang lebih besar. Umpamanya setelah kanak-kanak boleh menyelesaikan puzzle, tingkatkan cabaran untuk menyelesaikan ke tahap yang lebih sedikit cabarannya. Jangan lupa beri penghargaan kepadanya jika berjaya melakukan tugasan dengan baik.

2. Permainan bebas

Rancang masa “permainan bebas” dalam jadual harian. Kanak-kanak memerlukan masa untuk membuat peraturan sendiri, untuk berangan-angan dan membina sempadan.

IKLAN

3.Jadual tugasan harian

Jadual tugasan harian boleh dijadikan penanda aras peningkatan kebolehan kanak-kanak berdikari. Gunakan carta bina graf jangkaan yang dicapai oleh setiap anak . Ubah tugasan mengikut harian atau mingguan. Setelah anak menyelesaikan tugasan, boleh meletakkan kertas pelekat di bahagian namanya di carta. Aktiviti tugasan termasuklah memberi makan ikan, menyiram pokok, memulangkan buku ke rak yang betul, membersihkan bilik dan lain-lain tugasan yang sesuai dengan kanak-kanak.

4. Bantuan menguruskan masa

Bantu anak belajar menguruskan masanya sendiri. Terdapat anak yang tidak tahu apa yang perlu dilakukannya. Malah ada yang tidak tahu menjalankan aktiviti apabila disuruh. Masalah anak sebegini perlu diberi bantuan mengurus dengan menstrukturkan masa permainan bebas.

IKLAN

5.Pilihan permainan

Sebaik-baiknya sediakan pilihan permainan buat anak. Mulakan dengan memberikan dua pilihan kemudian bergerak kepada tiga pilihan apabila anak sudah matang. Contohnya,”Kamu hendak bermain buaian atau gelongsor?” Anak perlu memilih salah satu daripada dua pilihan yang dicadangkan. Aktiviti ini dapat membina kebebasan untuk berfikir dan belajar.

6. Lakukan tugasan sehingga selesai

Biarpun tugasan itu kecil mereka perlu menyelesaikannya. Beri pujian kepada anak kerana mengikut arahan. Jika perlu boleh diulang atau diajar semula perkara yang mereka tidak jelas. Tidak semua dapat memahami arahan dengan cepat.

IKLAN

7. Meletakkan barang di tempat asal

Memulangkan semula setiap peralatan di tempat yang betul dapat membantu anak belajar berdikari. Anda boleh melabel sama ada dengan gambar atau perkataan pada almari atau bekas peralatan. Isyarat ini dapat membantu anak mengingat kedudukan peralatan untuk disimpan.

8. Mempunyai kawan baik

Menggalakkan persahabatan juga dapat membina perkembangan imej sendiri yang positif. Secara tidak langsung meluahkan perasaan simpati dan penyayang kepada orang lain.

Kesimpulannya, aktiviti yang mudah dapat membina keyakinan diri secara individu di samping menggalakkan kanak-kanak menyelesaikan masalah tanpa mengharap bantuan orang lain.

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI