Tanda-tanda rahim tidak sihat perlu diambil perhatian kalau anda tidak mahu ia ‘jatuh’. Anda perlu sentiasa peka dengan perubahan diri.

Wanita terutamanya yang telah melahirkan anak, jangan sesekali pandang remeh dengan petunjuk rahim tidak sihat ini. Sikap tidak prihatin anda itu, mungkin boleh menjadi punca anda mengalami masalah rahim yang serius seperti rahim jatuh.

1. Sakit tumit
Bahagian tumit sering rasa sakit, berdenyut-denyut dan mencucuk-cucuk adalah salah satu petunjuknya. Lebih-lebih lagi jika rasa itu kerap dialami setelah anda banyak berjalan, berdiri lama atau selepas mengangkat benda berat.

9 Tanda Rahim Tidak Sihat. Kalau Tak Mahu Rahim Jatuh, Kena Peka Terutamanya Nombor 7

2. Sakit telapak kaki
Anda juga mungkin berasa sengal dan bisa urat pada tapak kaki. Antara lain, ada juga tanda-tanda lain seperti anda berasa kejang dan mencucuk di sekitar telapak kaki.

3. Sakit ari-ari
Bahagian bawah perut hingga ke pangkal paha pun rasa sakit. Anda mungkin rasa sengal dan lenguh pada pangkal paha dan ia merebak sehingga ke lutut.

4. Kerap terbuang angin faraj
Sering mengalami kentut di bahagian faraj. Ini bermakna rahim anda sedang bermasalah dan faraj dalam keadaan kembang.

5. Faraj sentiasa basah
Faraj sentiasa berair dan berbau. Mungkin juga berlaku keputihan luar biasa. Dipercayai ia adalah salah satu tanda peranakan kembang.

9 Tanda Rahim Tidak Sihat. Kalau Tak Mahu Rahim Jatuh, Kena Peka Terutamanya Nombor 7

6. Kerap kencing
Apabila anda mudah terkencing selepas bersin, batuk atau ketawa, maka ia adalah tanda-tanda awalnya. Selain itu juga, anda juga mudah dijangkiti penyakit kencing kotor dan rasa ngilu di bahagian saluran kencing ketika membuang air kecil.

7. Sakit semasa hubungan kelamin
Mengalami kesukaran sewaktu mengadakan hubungan asmara dan sering merasa sakit pada bahagian ari-ari. Hal ini perlu perhatian segera memandangkan ia boleh merosakkan hubungan suami isteri.

9 Tanda Rahim Tidak Sihat. Kalau Tak Mahu Rahim Jatuh, Kena Peka Terutamanya Nombor 7

8. Sakit pinggang
Sering kali sakit di sekeliling pinggang hingga ke punggung dan atas urat belikat merupakan salah satu tanda. Sakit pinggang ini biasanya dialami seperti lenguh dan rasa senggugut tetapi ia berlaku di luar waktu kitaran haid.

9. Selalu kembung perut
Badan anda sering berangin dan perut pun kerap kembung. Dalam keadaan ini, anda kerap sengal badan.

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI