Gula dan Butter mix sebati (gula Mirah kurangkan sikit, taknak manis). Nak guna mixer pun boleh, Mirah kacau guna senduk je. Malas nak buka mixer.
Ads
Masukkan telur sebiji, kacau sebati. Masuk telur kedua, kacau sebati dan yang ketiga, kacau sebati.
Masukkan esen vanilla dan secubit garam. Kalau tak suka bau vanilla, letak sikit jer. Untuk kurangkan bau hanyir telur.
Lepas tu masuk tepung yang sudah ditapis/ayak. Mirah guna tepung naik sendiri, tak payah letak baking powder.
Ads
Masukkan coklat chip dan coklat bar (mirah letak coklat coins).
Kacau sebati kejap je, kalau lama nanti coklat tu hancur.
Last masuk loyang, tabur coklat chip dan almond..
Ads
Masa untuk bakar 150°c selama 45minit. Ikut suhu oven masing-masing. Loyang 9×9. Tapi kat rumah takde loyang tu, Mirah guna 8×8 tebal la sikit congo bar suhu Mirah buat 160°c. Mirah suka garing, so tambah masa lagi..
AF: Bakar pada suhu 160 darjah Celsius, 30 minit. (preheat AF 180 darjah Celsius selama lima minit).
Nak cuba biskut moden yang popular tetapi tidak yakin kerana sedikit menyukarkan. Apa kata kita cuba biskut ringkas yang cukup mudah disediakan.
Resipi Biskut Casablanca ini antara yang boleh dicuba bersama anak-anak. Ia ringkas dan paling mudah disediakan. Paling menarik, gabungan nestum, oat, cornflakes, badam dan bijan buat anak teruja. Jom cuba resipi perkongsian Pn Roz Mika.
Berhajat, boleh cuba resepi di bawah. InshaaAllah ..rasa tak mengecewakan. Casablanca Delight Cookies.
Apam mekar merupakan kuih yang tidak lekang dek masa. Kuih ini memiliki tekstur yang gebu, lembut dimulut dan sedap. Dan semestinya kuih ini menjadi kegemaran anak-anak kerana warnanya yang sangat cantik.
Ikuti resepi yang dikongsi ini. Selamat mencuba!
Resepi Apam Mekar Paddle pop🌸
Bahan-bahan:
1 cawan setengah gula
3 biji telur
1 makan ovellet
2 penutup perisa ros
3 cawan tepung gandum
1 cawan air gas aiskrim soda
3 cawan tepung gandum + 1 cawan air gas aiskrim soda .. (Masukan secara berselang seli kedalam bancuhan pertama tadi.. sehingga habis.. mix sebati Hingga Gebu..
Bahagikan dengan beberapa jenis warna yang disukai.
Masukkan kedalam beg pipping, potong sikit muncung depannya.
Masukakn cupcake kedalam acuan lompang.
Pippingkan adunan ikut suka warna dan mesti kena sama penuh dan tinggi dengan bekas cupcake tadi.
Panaskan Pengukus dengan api besar dan kuat, bagi air gelegak lama sikit.
Mudahnya sediakan sendiri ayam bakar ala Kenny Rogers. Bagi keluarga besar, masak sendiri boleh menjimatkan banyak kos berbanding makan di kedai.
Jom ikuti resepi mudah yang penting sedap!
Ayam Bakar KENNY ROGERS
Bahan-bahan:
💜1ekor ayam(cuci bersih)
💜2labu bwg beso
💜7ulas bwg putih
💜2inci halia
💜2sb pati Oren sunquick(yg dalam botoi tu)
💜1senduk sos blackpaper aka sos lada hitam
💜3sb majerin(cairkan atas api)
💜1biji ubi kentang(rebus empuk)
💜1ketui kiub pati ayam
💜1sk garam
💜2sb gula pasir
Kentang, brokoli, tomato cerry tu optional la. Tak nak letak pon tak apa, ayam tetap sedap.
Cara penyediaan:
Semua bahan-bahan ni blend dengan sedikit air (suku cawan air je). Dah kisar semua….perapkan dengan ayam.
Cikpooja perap 2jam sebelom bako..lagi lama perap lagi sedap. Pas tu bakar suhu 200° 45 minit sampai masak…Api atas bawah.
Ikut pada oven masing-masin g la yea. Cikpooja suka yang crunchy diluar lembut juicy didalam…sbb tu letak suhu tinggi.
Bila anak minta sesuatu, tak semua permintaan boleh ditunaikan, walaupun nampak kecil atau tak berbahaya. Sebab setiap kali kita izinkan sesuatu yang di luar batas mereka, ia boleh jadi kebiasaan yang sukar dikawal di masa depan.