Aiskrim memang menjadi salah satu makanan favourite anak-anak. Rasanya yang lembut, sejuk dan manis membuatkan anak-anak sentiasa rasa nak makan aiskrim. Namun kandunganya yang tinggi gula dan bahan pewarna tiruan menjadikan aiskrim yang dijual di kedai sangat tidak sihat untuk anak-anak kita.

Tapi tak sampai hati pula bila anak sentiasa meminta. Mama papa boleh je buat sendiri aiskrim di rumah dengan menggunakan bahan-bahan yang sihat. Ikuti perkongsian ini.

Kalau anak minta aiskrim nak buat macam mana? Ataupun kita tiba tiba teringin nak jamah aiskrim. Macam mana nak buat?

Kita tahu aiskrim banyak sangat gula. Banyak perisa sintetik. Banyak pewarna. Apakata kalau ada alternatif ais krim yang lebih sihat. Nak cuba cuba?

Pernah makan aiskrim santan gula kelapa tak? Rare sangat aiskrim macam ni. Nak buat pun senang. Saya dok fikir kan bagus kalau kita jamu keluarga dengan bahan natural.

Jadi hari ni saya belanja satu resepi aiskrim. Lain la sikit bila jamu keluarga nanti. Anak-anak gerenti suka.

Resepi ni saya buat masa birthday anak-anak masa di Australia dulu. Cuma tak ada santan segar jadi guna santan kotak. Apapun anak-anak suka. Lebih lemak,lebih natural, lebih berkhasiat.

Bahan-bahan untuk Aiskrim Santan Gula Kelapa:

IKLAN

a. 2 cawan santan segar (pastikan yang diperah hari yang sama dan belum di masukan dalam peti sejuk)

b. 4 sudu serbuk dark chocolate. Bagus yang 70% dark chocolate. Baru ada kick.

c. 10-15 sudu gula kelapa (manis bergantung pada selera masing-masing). Cari yang real.

d. 1 sudu ekstrak vanilla. Bukan vanilla sintetik ye

IKLAN

e. Secubit garam secukup rasa

Cara Cara:

Langkah 1: Letakkan baking paper loyang kek yang dalam. Tuangkan santan ke dalam Loyang ini. Masukkan dalam freezer 3-4 jam dan biarkan hingga beku.

Langkah 2: Setelah beku keluarkan santan yang dari Loyang. Potong pada bahagian-bahagian kecil

Langkah 3: Masukkan santan beku dan bahan-bahan lain ke dalam blender.

Langkah 4: Blend sehingga smooth. Pastikan tiada ketul.

Langkah 5: Pastikan tekstur tidak terlalu keras dan tidak terlalu cair. Just nice macam aiskrim.

IKLAN

Langkah 6: Hidangkan terus atau simpan di dalam freeze untuk hidangan masa lain.

Amacam? Mudahkan.

Garam, gula kelapa, ekstrak vanilla hanya sesuai untuk kanak-kanak berusia 2 tahun ke atas. 2 tahun kebawah boleh gantikan dengan kurma.

Selamat mencuba!

Kredit:DrRizal Abu Bakar

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)

Peranan ibu ayah dalam kehidupan anak-anak sangat besar. Setiap apa yang kita sediakan untuk anak menentukan masa depan mereka. Itulah sebabnya kita dianggap seperti SUPERHERO pada mereka. Dengan hanya RM20, banyak ilmu yang akan mama papa dapat. Yang paling best, akan dapat AKAUN SSPN secara automatik!

Jom daftar sekarang, klik https://toko.ideaktiv.com/product/webinar-detik-indah-bersama-si-manja/