Selebriti, Tasha Manshahar mengakui sejak bergelar ibu kepada dua cahaya mata lelaki ini dia agak sibuk kerana rutin sudah banyak berubah berbanding ketika hanya menguruskan anak pertama dahulu.

Baginya, walaupun sibuk menguruskan anak-anak namun kasih sayang tetap sama dan tidak berubah. Dia juga berkongsi gelagat menjadi ibu kepada dua anak kerana pastinya ada banyak berbezaan.


Ketika menguruskan anak pertama, semuanya teruja dan perlukan persiapan lebih awal. Tetapi dengan adanya pengalaman menjaga anak dan juga barang-barang keperluan anak terdahulu menjadikan dia lebih tenang dan cekap.

“Muammar dulu, cukup time je mommy terus share kepada masyarakat. Barang-barang macam food processor semua sebulan sebelum dah ready.

“Ni anak kedua, sehari sebelum baru punggah store cari balik barang abang dia dulu, baru la nak basuh, sterilize bagai. Pastu ni dah almost seminggu baru lah teringat nak share. Punyalah sibuk jd mother of two 🤣 Tapi dua2 mommy sayang tau.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @tashamanshahar

 “Takde siapa lebih atau kurang. Video ni was recorded on the first day dia mula kenal satu lagi nikmat dunia (read: MAKANAN).

IKLAN

Tasha turut berkongsi cara dia memperkenalkan makanan pertama kepada bayinya. Dia turut menggunakan kaedah  “4 Days Wait Rule” dimana ianya adalah cara yang sangat mudah untuk memeriksa kemungkinan reaksi terhadap makanan baru seperti sensitiviti makanan atau alahan makanan

“The first 4 days bagi plain porridge. I buat bubur guna beras sumo, masak sampai jadi bubur, then blend halus.

“Alhamdulillah lulus, poopoo okay, tak nampak apa-apa unwanted reaction. Ye! Kena check tau. Sebab ada je anak yang alahan dengan nasi. Now tengah intro vege (spinach) pulak. Sedappp kot spinach. Nanti Mateen boleh jadi kuat macam Popeye. Laaaa!

IKLAN

Guru Bahasa Inggeris yang juga terkenal dengan nyanyian lagu ‘Be Mine’ ini turut menasihati ibu bapa baru agar tidak terlampau memaksa bayi 6 bulan untuk makan dengan banyak kerana bayi di usia ini dalam proses mengenali makanan.

“Just a friendly reminder, misi utama kita adalah untuk INTRODUCE = MEMPERKENALKAN makanan dekat baby. Jadi jangan stress kalau dorang makan sikit. Normal jugak kalau dorang buat muka pelik 😅 Kita sebenarnya nak bagitahu anak ohhhhh selain susu, ada juga benda lain boleh masuk mulut, ada macam-macam teksture, ada macam-macam rasa.

“Nothing to rush. Dorg ada forever untuk explore makanan-makanan yang sedap di dunia ni. Tugas kita adalah sediakan, dan bagi exposure kepada makanan-makanan yang sesuai ikut peringkat umur dia. Dia suka atau tak suka, makan banyak atau makan sikit, itu soal kedua.

IKLAN

“I share benda ni sebab masa Muammar dulu I risau sangat sampai stress sebab Muammar bukan jenis sentiasa berselera makan. Jadi cam frustnyaaa masak macam-macam tapi makannya sikit.”

Kredit: tashamanshahar

Ketahui fungsi caresat di E-Workshop Sayangi Nyawa Anak Dalam Kereta, Let’s Buckle Up! Daftar secara PERCUMA di https://toko.ideaktiv.com/product/sayang-nyawa-anak-dalam-kereta/

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!