Tidak ramai ibu atau ayah yang menyedari hakikat bahawa anak-anak menjadikan kita sebagai idola. Kitalah manusia pertama yang mereka kenal dan akan perhatikan. Anak-anak lebih mudah mengikut contoh yang ditunjukkan berbanding mendengar kata. Sebab itulah pentingnya kita sebagai ibu dan ayah menunjukkan contoh yang baik kepada mereka.

Jangan harapkan mereka menjadi yang terbaik, jika kita gagal menjadi yang cemerlang. Jangan pula mahu mereka jadi berdisiplin sedangkan kita sendiri melanggar peraturan. Jangan marah jika mereka bercakap kasar, jika kita sendiri pun sering bertelagah dan naik suara sesama kita di hadapan mereka. Berubahlah…

Artikel Menarik: [Kenapalah Anak Tak Nak Dengar Cakap? 5 Tip Ajar Anak Tahu Limit Mereka]

Perkongsian dari pemilik akaun Facebook, Afnan Rosli, menyatakan yang actions speak louder than words. Katanya lagi, jika ibu dan ayah mulakan perubahan dalam diri, anak-anak akan menjadi jauh lebih baik dan hasilnya jauh lebih cepat daripada kalau kita sekadar memberi arahan. Cubalah anda duduk dengan pasanganmasing-masing dan bincangkan, apa yang mahu kalian install dalam diri anak-anak?

Selama ni kita ingat parenting ni is all about macamana kita didik anak-anak kita. Thats why kita sungguh-sungguh usaha nak bagi anak kita jadi baik, jadi cerdik, jadi berjaya.

Kita paksa mereka study, kita suruh mereka belajar Quran, kita paksa diorang buat macam-macam.

But the reality is that, it doesn’t work like that. Parenting is not about kita didik anak. Its about kita didik diri kita. Becoming a role model untuk anak, becoming an inspiration for your children, becoming an example for them that they wanted to follow.

Harini, perangai ibu bapa, diorang tak reti baca Quran takpe, janji anak diorang pandai baca Quran. Diorang paksa anak-anak pergi kelas mengaji. No. It should starts with you. Kita dulu baca Quran, then anak akan ikut. Anak nak jadi macam kita, bila kita show a good example.

Harini parents, mereka hidup serabut, serabai, uninspired, unsuccessful takpe. Janji anak mereka successful. Why not kita start dulu. Why not kita yang becoming successful, kita inspire, kita yang jadi role model.

Anak tak dengar apa yang kita cakap, tapi anak ikut apa yang kita buat. They see, they learn, they follow.

Its a whole different way to think of parenting. Kalau semua orang realise that apa saja yang mereka nak anak mereka jadi, should start with them. Saya percaya this whole world would be a lot better. Every parents would start to improve themselves.

Nak anak bahagia, kita jadi bahagia dulu. Nak anak enjoy, happy, gembira, kita dulu jadi enjoyable, happy and excited with life. They learn more from your actions than your words.

Actions always speaks louder than words.

Nak anak jadi bijak, cerdik, excel dalam pelajaran, dalam pekerjaan. Why not kita dulu yang jadi bijak. Kita dulu yang jadi excellence dalam performance kita. Kita yang developed that mindset dalam diri kita. They will adopt that mindset from you. Tak perlu arah, tak perlu suruh, tak perlu paksa. Automatically mereka akan jadi.

Saya sangat percaya, kalau kita semua mulakan perubahan dalam diri kita. Anak-anak kita akan jadi jauh lebih baik dan results nya jauh lebih cepat dari kita bagi arahan sahaja.

Harini, duduk dengan pasangan anda, tanya diri anda. Apa yang kita nak install dalam diri anak kita?

Anda listkan semua character yang anda nak ada dalam diri mereka. Tulis je semua. Dan anda cakap pada pasangan. List ni bukan untuk anak kita. List ni untuk kita. Kita dulu install. Automatic dia akan sync dan terinstall dalam anak kita.

Remember, everything starts with you. Thats a Great Parenting.

*Gambar ni baru lepas kena pau kaw-kaw dengan si Luqman ni. Tengok lah muka dia tu. kecik beso, kecik beso je aku tengok muka kau Luqman.

Perangai paw bapak ni ibu dia install rasanya. Turun kat anak pulak. Pening aku ??‍♂️?

Dapat sesuatu?

-Afnan Rosli-
Be Happy ?

Artikel Menarik: [Jangan Risau Anak Susah Dengar Cakap, Tapi Takutlah Jika Mereka Perhati Perbuatan Mak Ayah!]

Anak-anak suka mengikut apa yang dibuat oleh ibu dan ayahnya kerana mereka percaya setiap apa yang kita lakukan adalah yang terbaik. Jika kita buat salah sekalipun, mereka berpendapat ia sesuatu yang baik kerana orang tuanya buat begitu. Jangan marahkan anak-anak jika mereka buat salah, jika contohnya anda yang pamerkan. Marilah sama-sama kita berubah menjadi ibu bapa terbaik buat si manja yang kita sayangi!

Sumber: Afnan Rosli