Jangan pandang rendah kepada aktiviti rangsangan kepada si kecil. Sesuaikan setiap aktiviti dengan tahap perkembangan anak. Ibu ini berkongsi 8 aktiviti yang dilakukan bersama bayinya ketika anaknya sudah boleh duduk.

Rangsangan atau aktiviti sensori yang diterimanya akan membantu bayi untuk membina sambungan antara sel-sel otaknya di samping melatih skil dan koordinasi anggota badan seperti mata-tangan, cara mencubit, menyepit dan sebagainya.

BAYI KURANG MERAGAM & BONDING ANTARA MAMA PAPA & BAYI

Tidak sekadar untuk penerokaan minda, ia  juga dapat membantu bayi kurang meragam kerana bayi diberikan peluang untuk melakukan pelbagai perkara. Bonding atau ikatan dengan mama/ papa dengan anak juga menjadi bertambah erat.

Menurut Puan Nur Anis Syazwani Azhar atau lebih mesra dengan panggilan Cikgu Wani, aktiviti ini dilakukan kepada bayinya, Zaid Hamizan. Berikut ialah aktiviti yang telah dijalankan bersama si kecil. Tidak mustahil, mama papa pun boleh cuba lakukannya juga bersama si manja.

TAHUN PERTAMA ANAK PERLU DIRAIKAN

IKLAN

Pada pendapat saya, kita perlu raikan tahun pertama anak sebagai khalifah yang berpotensi. Saya mahu lebih ramai lagi yang menghargai ruang dan peluang yang ada khususnya di awal perkembangan.

#1 SENTUH DAN RASA: BUAH-BUAHAN DAN WARNA

#2 SENTUH DAN RASA: RASA SEJUK 

#3 PENGASINGAN OBJEK MENGIKUT WARNA

#4 MENGGENGGAM & MERASA TEKSTUR

#5 STORY TELLING: PEEK A BOO

#6 RANGSANGAN SENSORI: SENTUH DAN RASA TEKSTUR BERBEZA

Sumber:Puan Nur Anis Syazwani Azhar

Jangan lupa saksikan Pa&Ma Journey Bersama SchAwaLara, setiap Rabu jam 9 malam di Astro Ria saluran 104/124 dan ulangannya setiap Ahad jam 9.30 pagi.