Ibu mana yang tak teruja bila mana anak sudah pun menghampiri usia enam bulan. Seronoknya anak sudah boleh makan!

Apa tip untuk anda memilih makanan terbaik? Sebelum itu kenal pasti dahulu bila anak sudah cukup bersedia untuk makan.

Dah bersedia ke anak makan makanan pejal?

  1. Bayi boleh mengangkat kepalanya dan mengekalkan posisi.

Ini adalah penting bagi bayi kekal dalam posisi tegak dan stabil sekiranya dia mahu mengambil makanan dan disuap dengan sudu.

  1. Melakukan pergerakan mengunyah.

Bayi boleh menolak makanan ke bahagian belakang mulutnya dan menelan. Apabila bayi sudah pandai menelan dengan efisien, dimana bila anda perhati bahawa air liur sudah kurang meleleh.

Anak Dah Boleh Makan Makanan Pejal, Biar Anak Cuba Semua, Jangan Pilih-Pilih!

  1. Bayi anda kelihatan seperti minat dengan makanan yang anda makan.

Bayi mula memerhatikan makanan yang anda sedang makan dan cuba mengambil makanan itu semasa anda mengambilnya dari pinggan untuk masuk ke mulut.

Sebelum mempersiapkan menu dan segala kelengkapan, beberapa perkara ibu harus bersedia dan ambil tahu. Barulah percubaan pertama anak untuk makan lebih berjaya. Apa mak ayah perlu lakukan?

Masak sendiri guna bahan segar

IKLAN

Sebaik-baiknya makanan pertama si kecil kita di masak sendiri menggunakan bahan – bahan segar dan tiada bahan pengawet. Pilihlah sayur-sayuran dan buah-buahan yang masih segar untuk percubaan pertama anak.

Sayur-sayuran perlulah di rendam sebaik yang mungkin manakala buah-buahan seharusnya di cuci serta dikupas dengan elok bagi menjaga sistem pencernaan bayi dan memastikan selamat untuk bayi kita.

Anak Dah Boleh Makan Makanan Pejal, Biar Anak Cuba Semua, Jangan Pilih-Pilih!

Perkenalkan puri dengan tekstur lembut

Pada usia enam bulan bayi hanya disarankan makanan dalam bentuk puri, separa pejal, bubur atau makanan yang hanya dikisar. Makanan pertama bayi digalakkan yang kurang sensitif kepada bayi serta perutnya.

Dari segi rasa juga tidak digalakkan meletakkan penambah perisa yang boleh mendorong bayi menjadi suka kepada benda yang tidak bernutrisi. Rasa makanan yang semulajadi atau rasa asli lebih baik untuk bayi.

IKLAN

Pastikan buah direbus atau kukus

Bagi makanan dalam bentuk puri, buah-buahan perlu dikukus atau direbus terlebih dahulu. Elakkan merebus terlalu lama kerana ia akan menghilangkan nutrisi makanan tersebut. Sekiranya anda merebus sayuran ubi-ubian seperti kentang, brokoli, lobak merah, sebaik-baiknya gunakan air rebusan tersebut untuk mengisar makanan kerana ia mengandungi nutrisi (vitamin dan mineral) yang tinggi untuk keperluan bayi.

Selepas dikisar pastikan tekstur makanan tersebut tidak terlalu pekat. Biarkan sedikit cair supaya ia serasi dan lebih kurang dengan tekstur susu ibu. Bila bayi sudah terbiasa lama kelamaan barulah ibu memekatkan tekstur tersebut secara berperingkat.

Anak Dah Boleh Makan Makanan Pejal, Biar Anak Cuba Semua, Jangan Pilih-Pilih!

Elakkan Tiga Perkara Ini

* Jangan terus memberi makanan kepada bayi anda sekiranya dia tidak mahu (memalingkan kepalanya atau tidak mahu membuka mulutnya). Bayi mungkin sudah kenyang atau tidak suka dengan makanan tersebut. Jika kita terus memaksa, ini akan membuat kan bayi tidak mahu mencuba makanan lain.

IKLAN

* Elakkan makanan yang terlalu manis, terlalu masin, makanan berlemak, makanan pedas serta terlalu berempah. Ini akan menyebabkan kerengsaan kepada perut bayi seperti kembung atau cirit.

* Jangan jadikan makanan sebagai hadiah atau dorongan. Seeloknya gunakan pelukan, ciuman dan berikan perhatian sepenuhnya kepada bayi kita.

Menarik: “Impian Hari Lahir Ke-45” Mahu Sambut Di Mekah, Siti Nurhaliza Bawa Anak-Anak Tunai Umrah!

 

Anak Dah Boleh Makan Makanan Pejal, Biar Anak Cuba Semua, Jangan Pilih-Pilih!

Sertai ‘Komuniti Pa&Ma Ikhtiar Hamil‘ untuk mengikuti pelbagai tip kesuburan dan kehamilan serta pelbagai aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma bersama pakar.

Klik : https://t.me/+ocjF2NSo9pFjNTU1

https://chat.whatsapp.com/JcDPcXwwhrh4v052XOEmAG

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI