Ada tak anak anda yang suka duduk posisi W ketika menonton televisyen, bermain atau semasa makan. Jika ada, jangan dibiarkan. Lagi awal ibu bapa tegur, lagi mudah nak membiasakan anak duduk dengan cara yang betul.

Sekiranya dibiarkan apabila masuk umur 5 atau 6 tahun makin susah nak perbetulkan dan lama kelamaan akan menganggu postur badan anak ketika berjalan atau berdiri. Berikut perkongsian Dr Azila Kasim

Kisah 11 tahun lalu.. Doktor, boleh tolong periksa kenapa anak saya belum pandai berjalan? Umurnya dah 1 tahun 9 bulan..aku mengadu pada doktor pakar kanak-kanak.

Anak puan duduk macam mana? Lalu aku tunjukkan cara anak kedua ku duduk. Seperti dalam gambar.

Ooowh..jangan bagi anak duduk begini lagi ..sebaliknya ajar dan betulkan duduk bersila atau kaki melunjur kedepan sahaja.

Sejak daripada hari itu, aku betulkan posisi duduk anak..tak lama lepas tu dah pandai berjalan.

_______________________________________
Pernah tak nampak anak kalian duduk begini? Posisi begini dipanggil “W-Sitting”.

Bagaimana rupa W-Sitting?

Semasa kanak-kanak berada dalam posisi W-Sitting, bahagian bawahnya berada di antara kakinya, dan lututnya dibengkokkan dengan kaki dipusingkan dari badan – jika anda berdiri di atasnya dan melihat ke bawah, nampak seperti kakinya membentuk “W “.

Kalau ada, tolong betulkan kaki anak anda untuk duduk bersila atau lunjurkan kaki ke depan.

IKLAN

Mengapa kanak-kanak W-Sitting?

Dalam posisi ini, sokongan badan anak lebih lebar dan pusat graviti lebih rendah, memungkinkan peningkatan kestabilan melalui punggung dan badan.

Ini adalah kedudukan yang sesuai untuk bermain kerana anak-anak tidak perlu berusaha menjaga keseimbangan mereka sambil menumpukan perhatian pada mainan.

Mengapa W-Sitting bermasalah?

Kedudukan ini menghadkan putaran badan sehingga anak-anak tidak dapat mengalihkan berat badan ke kedua-dua sisi.

Duduk cara macam ni akan beri kesan pada kaki anak. Kedudukan posisi badan adalah salah. Bila dah terbiasa duduk macam ni, perlahan-lahan akan bagi kesan pada perkembangan pergerakkan anak kita.

Contoh macam berjalan, lompat atau berlari. Di antara kesan jangka panjang..ramai mengadu kaki mereka tak seimbang and tidak boleh duduk bersila lama sangat.

IKLAN

Keadaan kaki yang tertutup rapat ini membuatkan imbangan badan berkurangan lebih-lebih lagi semasa berjalan atau berdiri.

Antara simptom yang boleh diperhatikan adalah cara berjalan tidak normal yang dinamakan “pigeon toed” iaitu keadaan anak yang tidak dapat berjalan dengan kaki tegak dan tertutup.

Otot punggung dan kaki juga boleh menjadi pendek dan tegang yang boleh menyebabkan berjalan pigeon toed” / seperti “kaki merpati” berjalan dan sakit pelvis / belakang badan ketika mereka membesar.

Apa yang anda boleh bantu?

Galakkan cara lain untuk duduk di lantai: duduk sebelah (ke kedua sisi), duduk lama (kaki di hadapan), duduk pretzel, atau duduk di bangku atau bangku rendah.

Sekian, semoga bermanfaat.

IKLAN

Kredit: Dr. Azila Mohd Kasim

Mama jom rileks jap, klik link ni!

KELAS ONLINE BREASTFEEDING PERCUMA dengan daftar Pa&Ma BF VIP Eksklusif member! Hanya RM20 sahaja. Daftar https://toko.ideaktiv.com/product/pama-bf-vip-eksklusif/

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)