Membuat aktiviti-aktiviti menarik di rumah bukan sahaja dapat mengeratkan lagi hubungan ibu bapa dan anak-anak, malah ia juga dapat membantu si kecil untuk belajar dan meneroka. Namun pasti sukar untuk dapatkan fokus daripada mereka kan?

Ada yang hanya bertahan beberapa minit sahaja dan selepas itu mereka mula bermain atau membuat perkara lain. Untuk ibu dan ayah yang mungkin ketandusan idea apakah aktiviti yang boleh lagi dilakukan dengan anak-anak, apa yang disarankan oleh Patologis Pertuturan dan Bahasa iaitu membuat aktiviti matching color batang aiskrim dapat membantu anak-anak untuk lebih fokus.

Buat mommy daddy yg ketandusan idea nak buat aktiviti apa dengan anak-anak, haaa meh try aktiviti ni!

Jom buat aktiviti – matching color batang aiskrim

IKLAN

Cara bermain :

1 . Mommy daddy tebuk lubang pada kotak tidak kisah secara menegak, melintang atau serong. Cara potongan yang berbeza ini membantu anak untuk mengawal tangan bagi memasukkan batang aiskrim nanti.

  1. Beri satu persatu batang aiskrim kepada anak dan bantu sekiranya mereka tidak pandai untuk masukkan ke dalam lubang.
  2. Boleh bermain secara bergilir-gilir dengan adik beradik atau dengan mommy daddy sendiri. (bantu dari segi kemahiran menunggu giliran)


Nampak mudah bukan? Tapi buat anak-anak yang susah untuk fokus, susah untuk mendengar arahan…aktiviti ini sangat mencabar.. kerana aktiviit ini memerlukan fokus dan juga kemahiran koordinasi mata dan tangan

* anak umur 1 tahun ke atas dah sesuai dah untuk buat aktiviti ni, cuma bantu mereka jika masih sukar dan tidak pandai.

Dapat sesuatu?

Sumber: Aishah Kassim  

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)