Anak mengigau, meracau dalam tidur, ibu bapa ambil tahu sebab dan cara atasi. Mungkin anda pernah mendengar anak meracau atau bercakap ketika tidur. Walau anda tidak tahu butir bicara yang diperkatakan tetapi percakapan ketika sedang nyenyak tidur pastinya mengundang kegusaran kepada ibu bapa.

Anak Mengigau, Meracau Dalam Tidur, Ibu Bapa Ambil Tahu Sebab & Cara Atasi 

Anak Mengigau, Meracau Dalam Tidur

Mengigau kebiasaannya akan terjadi pada tengah malam tanpa kawalan. Selalunya situasi ini berlaku kepada kanak-kanak yang berusia 4 hingga 8 tahun dan gejala ini akan hilang seiring perjalanan usia. Sebenarnya, gejala ini adalah normal tetapi berbahaya kerana ia mampu mendatangkan kecederaan buat mereka.

Artikel lain: Isteri Menangis, Tidur Selalu Mengigau Rindu Anak Azmi Saat Faham Kasih Seorang Ibu

Ibu Bapa Ambil Tahu Sebab & Cara Atasi 

Penyebab Anak Meracau Dalam Tidur

1. Hari Penuh Aktiviti

Seharian anak anda sibuk bermain dengan bermacam perkara. Anak terlalu seronok melakukannya. Aktiviti ini boleh menjurus kepada bercakap ketika tidur.

2. Dihantui Masalah

Bimbang sehingga membuat diri tidak senang duduk. Mungkin masalah di sekolah atau dia berhadapan dengan masalah dengan rakan-rakan. Perkara sebegini boleh menyebabkan anak-anak bercakap ketika tidur.

Anak Mengigau, Meracau Dalam Tidur, Ibu Bapa Ambil Tahu Sebab & Cara Atasi 

IKLAN

3. Kepenatan Yang Teramat

Terlalu seronok dan banyak melakukan aktiviti pada siang hari, kemungkinan besar anak akan mengalami kepenatan yang menyebabkan mereka bercakap semasa tidur.

Tip Elak Anak Meracau

1. Tidur dan bangun pada waktu yang ditetapkan. Apabila anak mendapat rehat yang secukupnya dan tidak melebihi had, potensi bercakap pada waktu tidur berkurangan.

2. Gaya hidup sihat. Jika anak-anak mempunyai aktiviti yang boleh dilakukan pada siang hari, mereka akan sukar bercakap semasa tidur. Bukan itu sahaja, aktiviti melukis dan mewarna membantu memberikan rawatan senyap untuk anak-anak agar dapat tidur lena pada waktu malam.

Artikel lain: Anak Mengigau Tiba-Tiba Menangis, Menjerit Jangan Bangunkannya Mengejut. Tenangkan Dulu!

IKLAN

3. Jangan makan-makanan berat sebelum tidur, makan malam sekurang-kurangnya 2 hingga 3 jam sebelum tidur supaya tidur mereka tidak terganggu. Makanan ringan dan minuman berkafein tidak digalakkan supaya mereka tidak asyik terbangun pada waktu malam.

Anak Mengigau, Meracau Dalam Tidur, Ibu Bapa Ambil Tahu Sebab & Cara Atasi 

4. Terus dodoi jika terbangun ketika tidur. Temani anak ketika dia hendak tidur dan jangan pula membuat akiviti membaca buku jika dia terbangun di tengah malam. Nanti sukar untuk anak tidur kembali

5. Tempat tidur yang selesa. Kawasan tempat tidur sentiasa bersih dan selesa untuk mengelak dari perkara yang tak diingini.

6. Baca doa tidur dan baca ayat lazim dan perdengarkan anak.

 

IKLAN

Anak Mengigau, Meracau Dalam Tidur, Ibu Bapa Ambil Tahu Sebab & Cara Atasi 

Ayuhhh Sertai Jom Mewarna Oyen Bintang Kecil!

Pelbagai hadiah menarik menanti anda selain boleh berhimpun bersama ratusan ekor kucing Oyen comel di sini. Apa lagi daftar sekarang dan jadi sebahagian peserta kami.

Mudah sahaja hanya klik link di bawah dan daftar.

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) sekarang!

Dapatkan lebih ilmu keibubapaan di Tik Tok Pa&Ma @pama.my

 

 

 

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI