Sebelum usia anak mencecah enam bulan, tak perlu bagi makanan lain selain susu ibu atau susu formula (jika si ibu tidak dapat menyusukan bayinya. Sedangkan air masak pun tak boleh diberikan kepada bayi di bawah usia ini, apatah lagi makanan.

Artikel Menarik: [Doktor Share Cara Jerlum Kepala Anak Bila Demam, Tak Perlu Tuala Basah!]

Pemberian makanan pelengkap (dikenali sebagai cerai susu) tidak seharusnya dimulakan sebelum bayi berusia enam bulan. Cerai susu bermaksud membiasakan untuk menerima makanan lain selain susu ibu atau formula bagi menampung keperluan nutrien yang semakin meningkat terutamanya zat besi.

Anak Mula Makan, Tak Habis Banyak. Jangan Paksa, Kenalkan Perlahan-Lahan
Sumber foto: www.freepik.com

Bagaimanakah untuk memulakan makanan pelengkap kepada bayi anda? Pakar menyarankan pada usia enam bulan, bayi perlu diberi makanan yang memiliki tekstur puri dengan kelikatan yang lebih pekat berbanding susu. Mulakan dengan memberi satu suapan sehari dan beransur-ansur meningkatkan kuantiti.

 

IKLAN

Adalah penting untuk ibu bapa memberi makanan berdasarkan kemampuan penerimaan bayi anda. Jangan terlalu memaksa bayi anda dan jika bayi anda menolak makanan yang diberikan, cuba lagi pada waktu seterusnya. Ketika ini, susu masih lagi berfungsi sebagai khasiat utama untuk bayi.

Artikel Menarik: [“Maafkan Ibu.” Sapu Minyak Angin Di Hidung Bayi, Muka Merah & Mulut Berbuih]

Memberi bijirin yang diperkaya dengan zat besi adalah dicadangkan pada awal peringkat cerai susu. Ia boleh dicampurkan dengan susu ibu atau formula mengikut konsistensi yang sesuai. Tiada peraturan khas untuk memperkenalkan makanan daripada kumpulan makanan yang mana terlebih dahulu.

IKLAN
Anak Mula Makan, Tak Habis Banyak. Jangan Paksa, Kenalkan Perlahan-Lahan
Sumber foto: www.freepik.com

Perhatian perlu diberikan terhadap keperluan nutrisi bayi dan tekstur makanan tersebut. Perkenalkan satu jenis makanan pada satu-satu masa. Beri makanan yang sama dalam tempoh tiga hingga empat hari untuk melihat sebarang kesan alergi terhadap makanan tersebut.

Sembelit adalah keadaan yang kerap berlaku apabila bayi mula diperkenalkan dengan makanan pelengkap. Anda akan mengetahui bayi mengalami sembelit jika bayi kelihatan sukar membuang air besar dan terdapat kesan darah yang minima akibat lelasan ketika bayi meneran.

Anak Mula Makan, Tak Habis Banyak. Jangan Paksa, Kenalkan Perlahan-Lahan
Sumber foto: www.freepik.com

Sembelit dapat dibantu jika pada peringkat awal lagi bayi diperkenalkan dengan pelbagai sayur-sayuran dan buah-buahan. Serat yang terdapat pada dua kumpulan makanan ini adalah kategori tidak larut (insoluble fiber), justeru ia membantu penghasilan dan memberi bentuk kepada najis.

IKLAN

Sembelit juga berlaku akibat pengurangan susu apabila bayi mula makan makanan pelengkap. Pastikan bayi diberi minum secukupnya dan mendapat kebaikan serat daripada sayur-sayuran dan buah-buahan.

Pada tempoh awal memperkenalkan bayi dengan pelbagai jenis puri, jangan harapkan anak untuk makan banyak. Pada waktu ini, lidahnya sedang merangsang rasa-rasa baharu jadi tidak perlu tertekan untuk anak makan seperti kita. Perlahan-lahan perkenalkan si manja dengan varian rasa untuk melihat kegemaran dan keserasiannya.

Sumber: Majalah Pa&Ma