Anak-anak memerlukan ibu bapa untuk mendidik dan mengajar mereka. Pada hakikatnya ibu bapalah yang wajib mendidik anak-anak sejak dari kecil lagi. Mereka perlu mendidik dari sudut jasmani dan rohani.

Bagi anak-anak yang masih kecil, ibu bapa perlu merangsang anak-anak untuk berdiri, berjalan dan juga bercakap. Jangan hanya biarkan anak-anak tanpa pemantauan. Ada juga ibu bapa yang membiarkan anak-anak ‘belajar’ dengan menggunakan gajet. Kononnya anak-anak masih kecil jadi mereka perlu dibiarkan menikmati alam kanak-kanak sepuas-puasnya.

Anak Perlu Diajar, Cakap, Tunjuk

Anak Perlu Diajar, Cakap, Tunjuk, Tiada Istilah ‘Pandailah Dia Nanti’
Kredit foto: Freepik

Sebenarnya tiada istilah ‘anak pandai sendiri’ atau ‘pandailah dia nanti.’ Semuanya perlu diajar, cakap, tunjuk dan nasihat. Baca perkongsian fakta seperti yang dikongsikan oleh Maryam Jamadi ini. Beliau merupakan seorang ahli terapis carakerja.

Tiada Istilah ‘Pandailah Dia Nanti’

BERIKUT PERKARA-PERKARA YANG IBU BAPA MESTI BERI PERHATIAN:

IKLAN

1. Kesilapan ramai mak ayah, mereka ingat anak akan pandai cakap sendiri, pandai jalan sendiri, pandai berkawan sendiri.

2. Sampailah anak umur 8 bulan masih belum berguling. Sampailah anak umur 1 tahun 6 bulan belum berjalan atau bercakap. Waktu itu baru mak ayah sedar yang anak tidak akan membesar sendiri kalau kita tidak rangsang perkembangan mereka.

Anak Perlu Diajar, Cakap, Tunjuk, Tiada Istilah ‘Pandailah Dia Nanti’
Kredit foto: Freepik

3. Anak juga tak akan tiba-tiba pandai main phone atau pandai tengok youtube kalau kita tak pernah ajar mereka.

IKLAN

4. Jangan salahkan anak ketagih phone atau asyik-asyik nak minta tengok tv, sedangkan kita sendiri yang beri mereka tanpa pantauan.

5. Guru pertama anak adalah kita sendiri mak ayah mereka. Nak jadi guru anak-anak perlu lengkapkan senjata ilmu, barulah dapat bantu perkembangan anak.

IKLAN
Anak Perlu Diajar, Cakap, Tunjuk, Tiada Istilah ‘Pandailah Dia Nanti’
Kredit foto: Freepik

6. Tiada istilah pandailah nanti. Selagi kita tak ubah persekitaran anak, tak bantu kembangkan perkembangan anak selagi itu perkembangan anak akan terus menerus lewat.

Jika nampak anak-anak lambat dari segi perkembangan mereka seperti yang sepatutnya mengikut tahap usia, segeralah mengambil tindakan. Jangan biarkan sahaja anak-anak ‘hanyut’ tanpa diberikan bantuan dan tunjuk ajar.

Sumber: Maryam Jamadi Kredit foto (top image): Freepik 

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI