Tak dinafikan ada sesetengah anak kecil memang suka ‘buat’ orang. Mereka rasa benda itu seronok untuk dibuat. Kadang-kadang ibu ayah pun mereka pukul jika ada rasa tak puas hati tentang sesuatu. Anak mungkin tak tahu perbuatan itu tak elok, jadi kita sebagai ibu ayah kena ajar mereka.

Sekiranya perkara ini sering berlaku sehingga mempengaruhi tingkah lakunya, perlulah dilakukan sesuatu untuk mengatasinya. Di dalam perkongsiannya, Faizatul Iman berkongsi tip untuk mengendalikan masalah ini.

Anak Suka Pukul-Pukul Orang? Jelaskan Fungsi Sebenar Tangan & Kaki

Hari ni saya belajar tentang tips bagaimana nak urus jika anak memukul kawan atau kita. Kadng-kadang anak mula memukul selepas berumur setahun ke atas. Anak pada usia ini memang selalu berbuat begitu. Cara bijak yang kita boleh amalkan;

1️⃣ Ambil kaki atau tangannya dan terangkan kegunaannya yang betul. “Izzah, Allah gives you hand to eat, to draw, to hold thing and to sayang sayang, usap usap ummi macam ni, to hug. Bestkan.”

2️⃣ Ambil tangannya dan gosokkan pada bahagian kawan/kita yang disakiti tadi. “Allah gives hands to sayang-sayang, kesian ummi pain Izzah pukul. Meh kita gosok dan tiup kat kaki Ummi ni. Baca doa dan blow sihatkanlah kaki Ummi Allah.”

Baca Juga:

Tak Nak Kawan Ambil Cuti Bersalin, Tergamak Letak Racun Dalam Minuman

IKLAN

Suami Isteri Dera Anak 5 Tahun Guna Rotan & Penyangkut Baju Sehingga Cedera

Jatuh Dari Van, Kanak-Kanak 3 Tahun Meninggal Dunia. Ibu & Kekasih Didakwa Cuai

3️⃣ Ajar anak minta maaf pada kawan. “Jom, minta maaf dekat kawan ye. Ikut ummi. Izzah minta maaf. Izzah tak sengaja.”“I’m sorry/ saya minta maaf” Kita juga minta maaf pada penjaga anak yang disakiti anak kita.

4️⃣ Ambil tangan anak kita dan gosok pada dirinya dan nyatakan, “Izzah anak baik, anak solehah good girl. Allah sayang”

IKLAN

5️⃣ Ulang dengan penuh sabar bila insiden terjadi lagi.

Fasa anak memukul sewaktu berumur 2 tahun tiada kena-mengena dengan akhlak. Pada usia ini anak agak memikirkan dirinnya sahaja. Mereka belum pandai bergaul lagi. Skil interpersonal mereka belum lagi develop. Ini sebahagian dari proses membesar. Jadi sangat penting kita ajar dan tunjukkan fungsi yang betul untuk tangan, mulut dan kakinya.

Anak Suka Pukul-Pukul Orang? Jelaskan Fungsi Sebenar Tangan & Kaki
Sumber foto: Facebook Mohd Azizi

Walaupun ianya proses membesar sebagai ibu bapa yang bijak dan soleh solehah, kita mestilah mahu menggunakan masa ini untuk mengajar anak betul betul tentang akhlak dan adab yang baik. Dengan memberi penerangan membantu develop pemikiran anak lebih cepat.☺️

Begitulah,
FAIZATUL IMAN BINTI MAKPOL
Jom install adab dan akhlak yang baik dalam diri anak.🥰
#ImanParentingJourney

IKLAN

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama)

 

 

 

 

 

 

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI