Berbuih mulut mama suruh buat itu dan ini, bagi arahan untuk mandi dan uruskan diri sendiri tapi anak buat-buat tak dengar saja. Geram dan naik darah juga ibu dibuatnya. Kalau sekali mungkin tak mengapa tapi berkali-kali. Ibu mana yang boleh bertahan sabar kan?

Mama jangan cepat naik darah dulu sebaliknya tambahkan ilmu dengan informasi yang dikongsikan oleh Puan Liyana Nazli ini di facebooknya. Otak anak kita perlukan ruang untuk dirinya sendiri. Ada perkara yang mama papa kena tahu. Baca perkongsiannya.


Ada tak antara kita yang anak ada masalah berikut:

🤷 Susah bagi tumpuan dan fokus

🙎 Cepat marah, mengamuk atau frust

🤦 Susah nak ingat perkara yang baru di ajar, pesanan cikgu, banyak kali terlupa itu ini

🙅 Susah nak beralih dari satu aktiviti ke aktiviti yang lain

🙍 Susah nak memulakan dan menyiapkan tugasan sampai habis

🙆 Tak boleh merancang langkah-langkah untuk siapkan tugasan yang besar

🙋 Impulsif; suka menyampuk, tak boleh menunggu giliran, senang terganggu

Ha, ada tak? Mungkin perkara-perkara di atas kita rasa normal pada anak-anak kecil, tetapi penting untuk kita perhatikan fungsi eksekutif (executive functioning) anak kita supaya berkembang mengikut tahap yang sewajarnya.

Bahagian yang bertanggungjawab untuk fungsi ini ialah frontal lobe, bahagian otak yang paling penting, tetapi paling lewat mencapai kematangan. Biasanya menghampiri umur 25-30 tahun baru bahagian otak ini dah fully developed. Frontal lobe ini ialah bahagian otak yang membantu kita kawal emosi, merancang, beri tumpuan, memori dan flexible thinking.

Apa dia flexible thinking? Flexible thinking inilah yang menjadikan otak manusia lebih hebat daripada spesis lain. Kita ada foresight untuk kita jangka apa yang akan terjadi dan hindsight untuk kita guna pengalaman lepas sebagai panduan kita sekarang.

Kenapa penting?

Sebab kalau fungsi eksekutif otak dia tak berkembang seperti yang sepatutnya, dia akan ada masalah bukan sahaja dalam bidang akademik tapi juga dalam asas urus diri. Tambah nanti bila dia dah besar, semua perkara kita mahu anak kita lakukan sendiri. Jadi fungsi eksekutif otak mereka perlu berkembang dengan sewajarnya supaya anak boleh berdikari.

Saya bagi contoh, anak nak pergi sekolah. Fungsi eksekutif yang sihat akan bantu dia dalam perkara berikut.

1. Planning – dia kena rancang langkah nak menyiapkan diri untuk ke sekolah. Kena mandi, solat, pakai baju, kemas beg, pakai kasut etc

2. Organization – dia kena susun aktiviti tu mengikut aturan supaya lancar. Tak adalah tetiba dia dah pakai baju sekolah baru teringat dia belum mandi haha!

3. Prioritization – dia boleh tetapkan prioriti. Nak pergi sekolah ni, mana yang lagi untuk siapkan dulu? Tengok kartun tak penting pagi-pagi ni. Nanti lambat pergi sekolah

4. Task initiation – memulakan tugasan yang di rancang. Rancang dalam kepala saja tak akan menyampaikan dia ke sekolah. Dia kene gerak dan mulakan tugasnya. Ada anak yang susah nak mula bekerja dan banyak procrastinate.

5. Task completion – dah mula, kena buat sampai siap. Mandi kena siap, pakai baju kena siap, kemas beg kena siap, buat homework kena siap. Tak boleh buat separuh jalan.

6. Attention – semua perkara di atas melibatkan tumpuan. Kalau dia senang terganggu memang susah nak bersiap pagi-pagi. Bayangkan tengah sarapan dia boleh melanguk fikir kartun yang dia tengok semalam, sampai sejam pun tak habis lagi semangkuk cereal. Kan jadi masalah tu?

7. Flexible thinking – dia boleh plan kalau nak sampai sekolah on time, pukul berapa dia kena keluar rumah. Boleh fikir consequence, kalau dia lambat nanti kena denda. Boleh ingat pengalaman masa minggu lepas dia datang awal cikgu bagi reward. Semua tu meningkatkan motivasi untuk dia bersiap pergi sekolah dengan lebih efisyen.

8. Problem solving – tengah bersiap tiba-tiba ada masalah. Boleh tak dia fikir sendiri macam mana nak selesaikan masalah tersebut? Ke dia nangis je dengan harapan mak akan selesaikan.

Ha, tu baru pergi sekolah. Dah macam-macam otak dia kena buat kerja pagi-pagi. Bayangkan perkara yang sama dia kena buat sampai dia besar. Dah besar nanti nak pergi kerja sendiri, nak kahwin, uruskan keluarga dan nak urus macam-macam perkara. Semuanya memerlukan fungsi eksekutif yang sihat dan matang.

Perkembangan Lambat

Biasanya, kanak-kanak yang ada masalah neuro-perkembangan seperti ADHD atau autism memang akan ada isu dengan fungsi eksekutif. Sebab itu antara intervensi awal ialah latihan urus diri. Kita nak latih dia dengan rutin supaya boleh urus diri, sebab perkara tu tak berkembang dengan sendirinya untuk mereka.

Tapi untuk anak yang ada masalah pembelajaran lain pun mungkin ada masalah juga dalam bahagian ini. Dan kalau tak diuruskan dengan lebih awal, memang akan memberi kesan pada kualiti hidup dia bila dah dewasa.

Antaranya susah dia nak beri komitmen pada kerja sebab dia tak boleh nak buat mental planning. Akhirnya dia selalu tak dapat siapkan kerja, tak boleh bertahan di satu-satu tempat kerja untuk jangka masa yang lama dan macam-macam lagi masalah lain. Dalam berkeluarga pun dia tak ada kemampuan untuk membuat keputusan yang matang, impulsif, senang mengikut perasaan, tak boleh merancang masa depan keluarga. Kesannya keluarga yang berantakan. Huuuu…

Hebatkan Allah buat otak manusia ni? Subhanallah. Dengan keistimewaan seperti inilah Allah menjadikan kita khalifah di muka bumi.