Penjagaan gigi anak sememangnya perlu bermula dari awal usia malah sebelum mereka mempunyai gigi pertama lagi. Ia penting untuk mendapatkan gigi yang sihat dan senyuman yang cantik.

Jika ibu atau ayah tidak mengambil berat akan penjagaan gigi anak-anak seawal mungkin risau akan mengakibatkan kerosakan yang teruk seperti yang terjadi kepada seorang kanak-kanak bernama Ayden.

Ibunya, Leeya Yayya berkongsi tentang keadaan gigi Ayden yang terpaksa dicabut semuanya kerana masalah gigi sejak dari kecil. menurut ibu ini, anaknya itu tidak makan dan hanya menyusu semata-mata.

Menurutnya lagi, punca keadaan gigi anaknya menjadi begitu adalah kerana menyusu pada waktu malam dan dia tidak pernah membersihkan gigi anaknya itu.

Tak makan, minum susu sahaja

Ayden baru 2 tahun 4 bulan tp kenapa kena operation cabut semua gigi dia???

Ramai yg dm mama, wsap mama tanya pasal ni.. izinkan mama share kt sini ye moga bermanfaat untuk ibu2 semua..

IKLAN

Ayden ni dari kecik gigi dia problem, nk gosok gigi punya la payah (paksa je cara berkesan).. gusi slalu darah bila gosok gigi, bila nangis pun boleh darah gusi dia.. & dia slalu ngadu sakit gigi tapi on off.. Untuk pengetahuan ibu2, ayden ni sejenis tak makan lgsung just minum susu je tiap2 hari.. bila makan dia tak pandai nk gigit (mungkin sebab gigi dia sakit).. bila tengok org lain makan dia mintak jgk. Tapi bila mama suap dia kemam2 pastu keluarkan balik.. Jadi makanan dia hanya la susu tiap2 hari.. Mama pernah bawak ke klinik gigi krajaan untuk mintak refer ke pakar, tp sebabkan giliran yg menunggu ramai sangat jd doc bagi ubat tahan sakit je.. Doc cakap kalau sakit lagi baru dia akan refer pakar.. Kebiasaannya bila dh makan ubat tahan sakit dia akan ok..

Problem gigi dari kecil

Minggu lepas ayden ngadu sakit gigi lagi menangis sampai tak boleh tido mlm.. 2 3 malam jgk dia nangis, masa tu kebetulan hari cuti klinik gigi krjaan tutup.. Mama bawak pergi emergency sbb buntu tak tahu nk buat apa, bagi paracetamol pun tak jalan, tapi tak membantu sbb takde doc gigi yg on call.. esoknya mama bwak pergi klinik swasta, doc ckp kena pergi klinik gigi gomen jgk & kena mintak jgk refer pakar sebab gusi ayden dh bengkak.. kemungkinan kena cabut semua gigi dia.. trpaksa tunggu lagi 1 hari sbb hari cuti.. Esoknya pagi2 lg mama bawak ayden pergi kk bukit tunggal & doc terus refer kes ayden ni ke ke pakar bedah mulut..

Jumpa pakar bedah mulut dia mintak habiskan antibiotik.. Nk buat terus tak boleh sbbkan kes menunggu ramai sangat (pkp baru2 ni kan jd banyak kes delay).. tp doc dh buat star (*) kt kes ayden ni jadi kalau ada patient yg demam tak boleh proceed operation dia, doc akan call terus mama.. mama ada tny jgk punca gigi ayden ni reput semua knp..

Menyusu masa tidur jadi punca gigi rosak

Doc cakap punca utama menyusu time tido.. memang ayden kuat menyusu time tido, 2/3 botol malam2.. lagi2 dia tak makan lgsung jadi susu memang byk dia mnum.. Patutnya kena bilas dgn air masak lepas menyusu & kena lap dgn kain basah gigi dia.. tp silap mama sebab tak pernah buat.. maafkan mama ye nak sbb tak pernah ambil tahu.. moga2 jadi panduan untuk ibu2 semua..

2 hari selepas tu, mama dpt call dari doc pakar bedah mulut, alhamdulillah Allah permudahkan urusan ank mama, kebetulan ada patient yg demam & trpksa postpone.. jadi doc booked terus date tu untuk ayden..

Doktor cabut semua gigi

17/6/2020..
ayden dh kena puasa stat 2 am semalam.. jam 7 pagi mama dh trpacak kt klinik pakar.. 8 pagi doc panggil ayden ke bilik bedah, mama dibenarkan masuk ke dlm sampai la ayden tak sedar (bius penuh) then baru mama keluar.. Lebih kurang satu jam menunggu, doc panggil mama ke bilik pemerhatian.. alhamdulillah selesai semuanya, anak mama dh sedar skjap & tido lagi (kesan ubat bius tak hilang lagi).. mama tengok dlm mulut penuh darah & banyak kesan jahit.. Nk menangis mama tengok dik.. dh balik ke wad, adk still tido.. tudung mama dh penuh kesan darah, takpe la dik asal adik dh selamat.. doc cabut semua gigi adik.. nurse mari kejutkan adk nk bagi mnum air sejuk, adik nangis2 taknak.. tak selesa kot mulut penuh darah.. sejam lepas tu adk mintak susu, alhamdulillah adik boleh mnum mcm biasa.. habis sebotol (lapar sgt agaknya dri mlm td puasa)..

kesian anak mama.. mama takut sbnrnya bila adk dh habis bius takut adik sakit.. tp Allah permudahkan sungguh urusan adik, adk langsung tak merengek, adik kuat.. lgsung tak mengadu sakit dlm mulut cuma dia main2 gusi dia dgn lidah (mgkin rasa lain gigi dah takde).. sampai la doc pakar mari cek skali lg sebelum adk dibenarkan balik.. kt rumah adik aktif mcm biasa, malam td tido macam biasa.. mama syukur sangat2.. terima kasih Allah, terima kasih doc, terima kasih nurse baik hati semua kt wad tu.. takpe la sementara nk takde gigi dulu ye dik, nanti besar sikit tumbuh la gigi adik.. mama janji mama jaga gigi adik baik2.. sekian coretan mama..

Tq kwn2 mama yg doakan anak mama, hanya Allah yg dapat membalas kebaikan kalian.. moga coretan ni dijadikan panduan untuk ibu2 semua…

Semoga perkongsian yang dibuat ini akan memberi manfaat kepada ibu bapa lain untuk menjaga kesihatan gigi anak-anak sejak dari kecil.

Sumber: Leeya Yayya