Ketika anak tidak sihat, kita akan membawa mereka untuk mendapatkan rawatan di klinik. Biasanya jika tiada sebarang jangkitan yang serius, doktor tidak akan membekalkan antibiotik untuk si anak.

Antibiotik hanya dimulakan jika terdapat indikasi atau tanda-tanda jangkitan bakteria. Selalunya apabila seorang anak itu demam, batuk dan selesema adalah disebabkan jangkitan virus. Jadi tidak berkesan untuk ‘dilawan’ dengan antibiotik.

Dr Ahmad Luqman Bukhari berkongsi info tentang penggunaan antibiotik.

Anak Tak Sihat, Terus Suap Antibiotik. Jangan Main Bagi, Ikut Saranan Doktor
Sumber foto: www.freepik.com
Antibiotik Tak Perlu Bagi Suka-Suka!

Ada lah sekali tu seorang mak ni masuk ke bilik rawatan. Sebelah tangan dukung erat tubuh anak lelakinya manakala tangan sebelah lagi menggenggam sapu tangan.

Kelihatan cairan jernih meleleh dari hidung budak 4 tahun tu.

Sebaik saja wanita tadi melabuhkan punggungnya ke kerusi dia bersuara, “Doktor, saya datang ni nak dapatkan antibiotik untuk anak ini.”

Wajahnya berkerut kerut. Cemas barangkali.

“Sekejap ya puan. Anak puan demam ke? Tak sihat dah berapa hari?”

“Dia ni batuk selsema sejak semalam. Malam tadi saya sentuh badan waktu dia tidur, rasa panaslah.

Baca Juga:

Seronok Dapat Beg Idaman, Sampai Menitis Air Mata. Sikap Kanak-Kanak Ni Dipuji Ramai

IKLAN

Usia Baru 7 Tahun, Impian Arkan Bergelar Pilot Jadi Kenyataan. Memang Ada Bakat!

Kalau Dia Yang Jaga, Ini Jadinya. Lucu Aksi Bayi Diajar Ayah Cara Garu Kepala!

Itu yang lepas mandikan pagi tadi terus saya bawa dia ke sini. Nak beri makan ubat antibiotik biar cepat elok.”

Satu persatu masalah diceritakan.

Saya tak pasti dari mana mak ini dapat petua macam ni tapi apa yang saya perasan ramai parent yang pilih untuk suap anak antibiotik masa tak sihat.

Dah biasa saya temui ada yang demam selesema, terus nak mintak antibiotik.

Ada yang demam, batuk, selesema tak sampai sehari pun, terus nak mintak antibiotik.

IKLAN
Anak Tak Sihat, Terus Suap Antibiotik. Jangan Main Bagi, Ikut Saranan Doktor
Sumber foto: www.freepik.com

Paling tak tahan bila ada yang siap tanya boleh tak nak mintak siap-siap bekalan antibiotik sebab dia nak travel jauh!

Jangan wei!

Tak boleh suka suka ambil ubat antibiotik. Salah guna akan buatkan bakteria jadi makin kebal dan ubat yang sama tak kan berjaya bunuh bakteria tu lagi. Bahaya.

Antibiotik ni kita hanya mulakan jika terdapat indikasi atau tanda-tanda jangkitan bakteria.

Selalunya demam, batuk atau selsema banyak disebabkan oleh virus. Tak berkesan pun jika kita nak lawan dengan antibiotik.

Sebab tu bila anak dapat jangkitan, saya suka pesan pada parent untuk semak dulu cara kita jaga anak.

Ada lagi tak kita bagi anak makan jajan, minum air kotak atau bantai fast food yang banyak MSG tu?

IKLAN

Real food untuk up kan level imun ada tak masa dia orang breakfast, lunch dan dinner? Ke jarang-jarang jumpa?

Berapa banyak anak minum air setiap hari?

Oh ya, snek yang tinggi kandungan gula kita masih belikan untuk anak lagi ke?

Bukan apa, banyak penyakit hari ni berpunca daripada perut yang tak terjaga dengan baik. Akhirnya imuniti anak jadi lemah. Tak kuat nak protect badan dari jangkitan.

Jadi bila anak tak sihat, selain beri rawatan yang betul, sepatutnya itulah waktu kita revise balik benda apa yang selama ni kita duk suap masuk ke mulut anak.

Semoga ilmu yang saya beritahu ni dapat diamalkan oleh mak ayah semua. Ingat, tak usah cepat sangat nak cari antibiotik. #kongsikan info & ilmu ni pada pasangan dan keluarga kita semua ya.

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama)

Anak Tak Sihat, Terus Suap Antibiotik. Jangan Main Bagi, Ikut Saranan Doktor

Jom, join Gathering Ibu Hamil Menawan sekarang! Banyak aktiviti dan hadiah menarik menanti dan penampilan istimewa Pn. Nad Masrom. Klik DAFTAR segera di sini https://toko.ideaktiv.com/product/gathering-mama-hamil-menawan-pama-x-numom/