Anak siapa tak suka makan ikan? Anak kena biasakan makan ikan tau. Khasiat ikan melebihi ayam atau daging.Ikan memang bagus untuk anak- anak.
Tapi alahai nak membuang tulang dari ikan tu memang malas betul. Menu senang nak bagi anak makan ialah telur, ayam dan udang.
Tapi, ikan ni wajib beli kalau ada kat pasar. Budak- budak suka tau. Tulang dia senang nak asingkan dari isi.
Ads
Saya tak pasti nama ikan ini ikan apa. Dalam carian di google ada yang bagi nama ikan bulu ayam, ikan bilis besar dan sebagainya.
Anak- anak saya panggil ikan sedap.Nak bagi anak makan ikan banyak boleh follow cara di bawah.
Ads
IKAN SEDAP CELUP TEPUNG BUDAK- BUDAK SUKA
1 pinggan ikan bilis besar. Saya beli RM5 je sepinggan. 2 kali goreng
Ads
tepung gandum tepung jagung serbuk kari garam minyak masak secukupnya
Ikan bilis besar/ikan bulu ayamBuang kepala ikan senget beginiSenget tu sebab nak mudahkan tarik tulang ikan tu. Guna jari je, tak perlu pisauBegini. Tulang tak tajam, anak- anak pun boleh buat.Basuh ikan sampai bersihGaulkan dengan garam dan kunyit1 cawan tepung gandum+ setengah cawan tepung jagung Tambah serbuk kari sikit dan garam. Nak pakai tepung bestari pun boleh.Celup ikan ke dalam tepungGoreng sehingga warna keemasan begini.Sampai terpejam mata makan ikan sedap. Anak ratah jeIsi ikan yang gebu. Yang penting tiada tulang dah. Anak makan begitu saja.
Kalau dah bosan asyik menu nasi dan lauk pauk, apakata anda cuba pula makanan ala-ala chinese ini. wantan mee kicap tak lengkap rasanya tanpa sup dumpling. Dalam resipi ini disertakan juga resipi sup dumpling. Selamat mencuba!
Wantan Mee Kicap
Bahan- Bahan Mee Wantan Kicap:
Mee Wantan – (dicelur & letakkan sedikit minyak untuk tak melekat )
Sos Tiram
Kicap
Minyak Bijan
Cara-caranya:
Satukan kesemua bahan ( Sos Tiram, Kicap, Minyak Bijan ) di dalam bekas. Kemudian, masukkan Mee Wantan yang telah dicelur ke dalam bekas yang berisi bahan-bahan kicap tadi. Gaul rata sehingga semua sebati & kicap meresap elok ke dalam Mi Wantan tadi.
Bahan-bahan sampingan:
Sawi / Pak Choy – dicelur seketika
Cendawan Shitake Kering – direndam dalam air panas sehingga lembut. Toskan lebihan air
Bahan-bahan untuk inti Dumpling:
Isi Ayam/Isi Udang
Cendawan Shitake Kering – direndam dengan air panas, toskan lebihan air.
Daun Bawang
Lobak Merah – ( dipotong dadu kecil² )
Bawang Merah/Bawang Holland – ( dipotong dadu kecil² )
Lada Sulah
Sos Tiram
Garam
Kiub Ayam / Stok Ayam
Tepung
Cara-caranya:
Kisar halus isi ayam/isi udang dengan cendawan shitake kering yang telah direndam tadi. (Kalau nak senang, kisar sekali dengan isi ayam/isi udang tapi kalau tak potong dadu kecil-kecil) bersama sedikit garam, sos tiram, lada sulah, kiub ayam/stok ayam.
Kemudian masukkan lobak merah, daun bawang serta bawang yang telah dipotong tadi serta sedikit tepung. Gaul rata untuk pastikan semuanya sekata.
P/S : Pastikan inti dumpling xpenuh sangat sebab kulit dumpling mudah terkoyak. Gunakan 1 sudu kecil je untuk letak inti tu. Lekatkan kulit dumpling tu gunakan air & tekan sedikit untuk padatkan dan kemaskan inti di dalam kulit dumpling tersebut. Kemudian, boleh kukus dalam 20 minit.
Bahan-bahan untuk sup dumpling:
Kiub Ayam/Stok Ayam
Air
Kobis Cina panjang ( jika suka )
Dumpling – ( yang telah dikukus )
Daun Bawang
Bawang Goreng
Cara-caranya:
Masukkan air, kiub ayam/stok ayam, kobis panjang (jika suka) dan dumpling yang telah dikukus tadi. Renehkan seketika sehingga mendidih dan boleh dihidangkan dengan taburan daun bawang serta bawang goreng.
Nota:
Untuk menambahkan kesedapan Wantan Mee Kicap, boleh sediakan kicap cili potong dengan Minyak Bawang Putih. Memang terangkat.
Selamat Mencuba!
Kredit: hagia zandra sophia
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Bila si kecil mula boleh makan, mama memang perlu lebih kreatif dalam menyediakan makanan buat si kecil. Yang penting mama kena pandai olah dan sesuaikan mengikut peringkat usia anak. Jom cuba resipi yang dikongsi ini, sangat sesuai untuk makan pagi mahupun makan petang.
Soto & Bergedil Ayam versi Baby
Alhamdulillah harini Maryam dah genap 10 bulan.
Sementara abi cuti ni, boleh lah mommy kelebet dapur lama sikit. Memandangkan kami cuma plan nak makan soto, Maryam punya mommy adjust lah bagi baby friendly. Jom kita buat?
Haaa ini rupanya bila soto dan bergedil ayam versi baby dah siap dihidang. Jom kita tengok step by step.
Bahan bahan untuk sup :
✅ Hirisan bawang merah*
✅ Hirisan halia*
✅ Seulas bawang putih*
✅ Kulit kayu manis
✅ Bunga lawang
✅ Daun salam (optional)
✅ Batang Saderi*
✅ Isi ayam
✅ Serbuk sup (dibancuh)
✅ Perasa (mommy guna serbuk lada sulah shj)
👉🏻 Semua bahan yang bertanda * dikisar bersama air
Bahan untuk bergedil :
✅ Sebiji kentang direbus
✅ Isi ayam (mommy ambil dari sup)
✅ Daun sup
✅ Bawang merah
✅ Tepung beras
✅ Telur
Cara Penyediaan:
Mula mula panaskan sedikit minyak dan masukkan bunga lawang, kulit kayu manis dan daun salam. Sebelum nak buat make sure si manja dah lepas rempah ratus ya.
Kemudian masukkan bahan bahan yang telah dikisar, biarkan sehingga naik bau.
Sementara tu bolehlah masukkan isi ayam.
Perasakan dengan bancuhan serbuk sup dalam sesudu makan. Kalau air dah mula kering boleh tambah. Mommy perasakan dengan lada sulah jugak sikit, kalau ibu ibu ada serbuk perasa baby friendly tu pun boleh letak.
Bila isi ayam dah masak, keluarkan. Kita cuma nak sup kosong. Isi ayam ni kita nak guna untuk bergedil.
Perasakan sup dengan taburan daun sup serta bawang goreng. Sup soto siap. Ketepikan.
Untuk bergedil, kisar kering dan halus bawang merah, daun sup dan isi ayam tadi. Mommy masuk dalam chopper je, senang.
Campurkan bahan yang siap dikisar kering dengan kentang. Sekiranya agak lembik, ibu ibu boleh tambahkan sesudu makan tepung beras. Adunan ni dapat lah dalam 5-6 biji bergedil saiz sederhana bulat.
Bentukkan campuran bergedil ayam tadi mengikut bentuk kesukaan. Mommy buat bulat je, malas 🤭
Celupkan bergedil ayam ke dalam sebiji telur yang sudah dipukul.
Gorengkan sekejap
Bila bergedil dah perang keemasan, boleh lah diangkat. Kalau ibu ibu taknak minyak, nak goreng tohor / bakar pun boleh. Kalau air fryer mommy tak sure, tak ada bendalah nye
Hidangkanlah bergedil ayam tadi bersama nasi impit, sup soto dan apa apa apa topping kegemaran yang dirasakan sesuai. Kalau tak ada nasi impit boleh je tukar dengan bubur nasi, mi kering baby dan sebagainya.
Peranan ibu ayah dalam kehidupan anak-anak sangat besar. Setiap apa yang kita sediakan untuk anak menentukan masa depan mereka. Itulah sebabnya kita dianggap seperti SUPERHERO pada mereka. Bagaimana caranya untuk kita pastikan hanya yang terbaik untuk anak-anak? Ayuh, sempena Bulan Menabung Simpan SSPN (BMS 2021) sama-sama kita pelajari cara menjadi SUPERHERO anak dengan menyertai webinar Detik Indah Si Manja
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Walaupun bayi masih kecil, tapi mereka pun perlukan pencuci mulut atau makan petang dalam menu harian mereka.
Ada pelbagai jenis resepi yang sesuai untuk bayi, yang penting bebas gula dan bahan perasa yang tidak sesuai untuk bayi. Jom ikuti resepi yang dikongsi ini. Selamat mencuba!
Resepi Aiskrim Mango 🥭
Panaskan susu full cream, dah mendidih masukkan puri mangga tadi kedalam kuali. Dah siap boleh masukkan dalam bekas
Resepi Aiskrim Naga 🥰
Panaskan susu full cream, dah mendidih masukkan puri naga tadi kedalam kuali. dah siap boleh masuk kn dlm bekas
Resepi Bubur Sum Sum
Masukkan susu full cream bersama tepung beras. kacau (tapi jangan bukak api dulu) dah sebati baru bukak api kacau sampai jadi likat. Dah siap bole masukkan dalam bekas. Buah naga blend tanpa letak apa-apa
Resepi cheesekut
Panaskan cream cheese dan susu guna api slow. Kacau jangan sampai berketul. Layer cream cheese + susu dgn biskut yang dihancurkan. Simpan dalam peti ais. siap