Anak-anak tidur dengan ibu ayah adalah perkara biasa. Ada beberapa faktor yang menyebabkan kebanyakan pasangan merasa kurang selesa untuk membenarkan anak-anak untuk tidur sendiri. Ketika masih kecil, tiada masalah untuk tidur bersama. Tetapi sebaik-baiknya, latihlah anak untuk berdikari dan tidur sendiri seawal usia mereka dua tahun.

Apabila kita berkongsi bilik tidur dengan anak-anak, ia sebenarnya boleh mengganggu kemesraan suami isteri. Bilik tidur adalah satu tempat yang paling sesuai untuk mengeratkan hubungan antara suami dan isterinya. Akhtar Syamir, penulis kekeluargaan, ada berkongsi tentang hal ini di laman Facebooknya.

Artikel Menarik: [Dalam Rumah Tangga, Ada Masalah Mengadu Pada-Nya. Ingat Allah, Allah Ingat Kita]

TEMPAT TIDUR – RUANG PRIVASI SUAMI ISTERI
Tempat tidur. Sedar atau tidak, ibu-bapa yang terlalu menurut kemahuan anak untuk tidur bersama si ibu sebenarnya sedang menyumbang kepada keretakan perhubungan sesama pasangan.

Kesian, tak sampai hati, tak suka dengar anak melalak sebab tak nak tidur asing sentiasa menjadi alasan yang menyebabkan suami dan isteri tidur berasingan.

Anak Tidur Sama Dalam Bilik, Boleh Jadi Punca Suami Isteri Asyik Bergaduh

PERLU RASA KEHANGATAN TUBUH PASANGAN KETIKA TIDUR
Tidur berasingan ini sangat tidak baik sebenarnya. Mungkin ramai yang rasa waktu tidur adalah waktu tidur sahaja. Tetapi tidak. Waktu tidur adalah waktu di mana suami dan isteri sepatutnya berada di dunianya yang tersendiri.

IKLAN

Anak Tidur Sama Dalam Bilik, Boleh Jadi Punca Suami Isteri Asyik Bergaduh

Terasa kehangatan badan pasangan yang dicintai berada di sebelah. Segala sentuhan, pelukan, dakapan, urut-urutan dan usap-usapan menjadi sesuatu yang sangat bermakna dalam perhubungan.

BUKAN SOAL SEKS TAPI MASA PERIBADI BERSAMA
Berhentilah mencari sebab kenapa anda dan pasangan tidak lagi ada perasaan seperti dulu. Cuba tengok antara benda terpenting di dalam perkahwinan, iaitu di bilik tidur dahulu. Saya bukan bercakap mengenai seks. Saya bercakap mengenai masa peribadi bersama. Di siang hari, masing-masing sibuk dengan kerja dan anak. Kenapa di malam hari jugak disibukkan dengan hal yang sama?

Kemudian, sesi “Pillow Talk” juga susah untuk dibuat. Takut anak terjaga.

SEAWAL USIA ANAK 2 TAHUN SUDAH BOLEH PISAH TIDUR
Pisahkan tempat tidur anak. Umur 2 tahun sepatutnya sudah boleh dipisahkan. Memang susah pada mulanya, saya faham. Tetapi benda ni memang penting untuk dilakukan. Jangan kita dibuli anak sendiri. Jangan pisahkan tempat tidur anda dan pasangan.

IKLAN

Memang nampak macam selalunya suami akan mengalah. Tetapi anda sebenarnya dalam kerugian. Jangan pelik jika suami anda akan kurang berasa sayang apabila setiap hari tidak tidur bersama isterinya. Mereka terasa sebenarnya.

Anak Tidur Sama Dalam Bilik, Boleh Jadi Punca Suami Isteri Asyik Bergaduh

Saya harapkan, kepada pasangan yang sedang dibuli oleh anak ini dapat berubah. Kita ibu-bapa, kita yang mencorakkan anak. Jangan terus biarkan diri dibuli.

Pada umur berapakah anak anda mula tidur sendiri? Jom kongsikan cara anda pisahkan anak.

IKLAN

Artikel Menarik: [Rumah Tangga Bahagia, Hati Suami Isteri Tenang Amalkan Surah Yusuf & Thaahaa Lepas Solat]

Ada benarnya perkongsian ini. Kadang-kadang waktu nak tidur lah masa paling sesuai untuk kita berkongsi segala hal dengan pasangan. Inilah waktu terbaik untuk saling berkongsi perasaan dan masalah yang ada. Perbincangan di dalam bilik tidur juga boleh dilakukan dalam suasana yang lebih tenang dan mendamaikan.

PA&MA JOURNEY BERSAMA JOVIANNINA BERMULA 26 OGOS 2020

Pa&Ma Musim ke-8 kembali lagi di kaca tv menemani anda! Kali ini, kami membawakan edisi Pa&Ma Journey Bersama JovianNina. Jom kosongkan jadual malam Rabu anda dengan menonton gelagat mereka pada jam 9 malam, hanya di Astro Ria saluran 104 & 124. Set kalendar anda sekarang yaa!

#PaMaJourneyBersamaJovianNina
#AstroRIA
#MajalahPAMA

Anak Tidur Sama Dalam Bilik, Boleh Jadi Punca Suami Isteri Asyik Bergaduh