“Aduh, kenapa pulak anak tak nak menyusu” Memang risau memikirkan perkara ni kan? Lebih-lebih lagi masa dalam pantang si kecil elok je menyusu susu badan. Bila jadi macam ni tentu sekali mama rasa sedih! Opss, jangan sedih-sedih. Mama kena kekal tenang supaya penyusuan susu ibu dapat diteruskan. Gali dahulu puncanya!

Anak TIBA-TIBA enggan direct feed pada 3 bulan? Ini jawapan dari bidang tangisan bayi.

Ia BUKAN tanda anak mahu berhenti penyusuan ibu.
Ia BUKAN tanda anak nak beralih ke minum dari botol.
Buat anak yang minum susu formula atau dari botol, TIBA-TIBA kurang menyusu dan nampak marah-marah bila cuba disusukan dalam keadaan sedar?
Ia BUKAN semestinya tanda anak sakit.
Ia BUKAN semestinya tanda anak nak tukar susu.


Anak cuma bergelut nak faham dunia bila deria sensasinya semakin canggih! Ibu jangan sampai biarkan rasa susah hati ibu dan rasa risau ibu membuat ibu ‘TOLONG FIKIRKAN’ bagi pihak anak kununnya anak dah tak mahu direct feed atau sudah mahu berhenti penyusuan ibu!

Anak berperangai sukar secara on-off disepanjang waktu membesar ini tanda NORMAL DAN SIHAT. BUKAN SELERA MAKAN anak saja yang kadang-kala berubah atau terjejas di sepanjang waktu membesar. Malah kualiti tidur serta ragam tangisan anak juga AKAN ADA NAIK DAN TURUNNYA.

Dunia ini terlalu canggih buat anak. Dunia ini terlalu asing buat anak.
Usah tambah kesukaran anak dengan sikap gabra, paksa- memaksa, resah, marah-marah dan sedih berlebihan ibubapa.

Satu nasihat terbaik pernah saya terima satu masa dulu dan kini saya panjangkan pula kepada ibubapa lain:

IKLAN

KEMAHIRAN PALING PENTING YANG IBUBAPA PERLU MILIKI IALAH BERTENANG. Bila ibubapa ada sikap tenang, ibubapa dapat berfikir dengan lebih rasional malah lebih hebat mengawal situasi. Anak-anak kecil mahukan ibubapa yang boleh diharapkan dan ia mustahil dapat diberikan oleh ibubapa yang sering resah gelisah.

IKLAN

IKLAN

Kredit: Baby Language

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)

Teruja nak dapat baby, tapi masih banyak persiapan yang perlu dibuat. Mental dan fizikal pun kena mantap sebelum si manja lahir nanti. Mahu belajar segalanya tentang cara-cara menguruskan bayi baharu lahir? Jom sertai E-Workshop Pa&Ma : A-Z Uruskan Newborn Baby! Daftar sekarang di https://toko.ideaktiv.com/product/urus-newborn-baby-a-z/