Coronavirus bukanlah sejenis virus yang asing dalam dunia perubatan. Mungkin anda pernah mendengar kaitan antara coronavirus dengan penyakit sindrom pernafasan akut teruk (SARS) dan sindrom pernafasan timur tengah (MERS).

Namun, hakikatnya, terdapat tujuh jenis coronavirus yang boleh menjangkiti salur pernafasan manusia. Empat daripadanya hanya menyebabkan jangkitan selesema biasa.

Anda Tahu Kesan Virus Covid-19 Kepada Ibu Hamil? Tolong Amalkan Langkah Pencegahan

SARS-CoV dan MERS-CoV boleh menyebabkan masalah pernafasan yang teruk terutamanya pada golongan berisiko tinggi seperti ibu hamil. Namun, tahukah anda apakah kesan Covid-19 terhadap ibu hamil ini?

Ibu hamil perlu bimbang ke dengan coronavirus?
Wabak novel coronavirus yang sedang menular di China merupakan fokus utama sektor kesihatan global pada masa kini. Golongan yang berisiko tinggi bakal mengalami simptom yang teruk hingga boleh membawa kepada kematian.

Kehamilan membuatkan tahap imuniti badan ibu mengandung berubah mengikut keperluan biologi. Namun, pada kebanyakan masanya, ia berada pada tahap yang rendah.

Kajian menunjukkan ketika proses implantasi, peningkatan pada kekuatan imuniti badan akan membantu janin untuk bertapak pada rahim ibu.

Selepas fasa tersebut selesai, imuniti ibu berada pada tahap yang rendah hingga menyebabkan si ibu terdedah kepada jangkitan.

Menurut Dr Steven Gordon, pakar penyakit berjangkit daripada Klinik Cleveland, ibu hamil terdedah kepada banyak komplikasi jangkitan virus seperti influenza dan cacar air (chickenpox).

Adakah ibu mengandung perlu bimbang berkenaan dengan wabak novel coronavirus yang sedang melanda?

Jawapannya mungkin. Namun virus influenza dan varicella boleh memberikan kesan yang lebih serius berbanding novel coronavirus yang masih tidak diketahui akan tahap keterukannya ini.

IKLAN

Menurut kajian yang dijalankan oleh Namrata Prasad et al pada tahun 2019, wanita hamil mempunyai risiko 3.5 kali ganda lebih tinggi untuk dimasukkan ke dalam hospital berbanding dengan mereka yang tidak hamil.

Bagaimana pula dengan kesan novel coronavirus terhadap ibu hamil? Oleh sebab terdapat pelbagai jenis persoalan yang masih belum terjawab berkaitan dengan virus misteri ini, risikonya tidak dapat dianggarkan secara tepat.

Mari kita lihat antara kesan jangkitan coronavirus lain seperti SARS-CoV dan MERS-CoV.

Kesan jangkitan coronavirus terhadap ibu hamil
coronavirus terhadap ibu hamil
Masih ingatkah anda akan wabak pandemik SARS pada tahun 2002 dan MERS pada tahun 2012? Kedua-duanya menular dengan kadar yang cepat dan meragut banyak nyawa.

Menurut laporan kes yang diterbitkan dalam laman Jurnal Penyakit Berjangkit pada tahun 2004, jangkitan SARS boleh menyebabkan komplikasi keguguran dan kematian dalam kalangan ibu mengandung.

Perkara yang sama turut berlaku pada tahun 2013 apabila MERS yang turut disebabkan oleh coronavirus menyebabkan wanita hamil mengalami keguguran!

Masalah pernafasan yang dialami oleh ibu boleh menyebabkan penurunan kadar pemberian gas oksigen kepada janin yang sedang membesar.

IKLAN

Akibatnya, setinggi 59% wanita hamil yang dijangkiti pada trimester pertama mengalami keguguran. Bagaimana pula dengan mereka yang berada dalam trimester kedua atau ketiga kehamilan?

Mereka berisiko untuk mengalami kelahiran pramatang kesan daripada kurang bekalan oksigen pada bayi dalam kandungan.

Menurut Pusat Kawalan Penyakit Berjangkit (CDC), novel coronavirus mempunyai persamaan dengan struktur SARS-CoV dan MERS-CoV. Adakah ini bermakna ia akan menyebabkan kesan buruk yang lebih kurang sama dengan kedua-dua virus tersebut?

Setakat ini, gejala yang disebabkan oleh coronavirus jauh lebih ringan berbanding dengan apa yang pernah berlaku ketika wabak SARS dan MERS.

Oleh sebab itulah, Dr Steven menasihati wanita untuk tidak memberikan tumpuan kepada novel coronavirus semata-mata.

Coronavirus lain seperti 229E dan NL63 hanya menyebabkan simptom selesema biasa. Namun, jika anda menunjukkan simptom selesema, anda tidak akan tahu virus apakah yang menjangkiti anda. Maka adalah lebih elok untuk anda mendapatkan khidmat nasihat doktor.

Jangan ambil risiko
coronavirus terhadap ibu hamil
Walaupun kesan novel coronavirus terhadap ibu hamil kelihatan ringan, ia tidak bermakna anda boleh mengabaikan tahap penjagaan kesihatan anda. Ingat! Anda masih tergolong dalam kumpulan berisiko tinggi.

IKLAN

Mereka yang berisiko tinggi mempunyai kebarangkalian untuk mengalami simptom yang teruk, seterusnya boleh mempengaruhi tahap kesihatan secara menyeluruh.

Buat masa ini, tidak banyak perkara yang kita tahu berkenaan dengan novel coronavirus. Oleh itu, adalah lebih bijak jika anda mula mengamalkan langkah pencegahan.

Tiada protokol rawatan novel coronavirus yang telah terbukti berkesan dalam merawat pesakit jenis ini. Virus tersebut berupaya untuk merentasi halangan spesies antara haiwan dan manusia dan menular dalam kalangan masyarakat setempat.

Antara langkah-langkah yang boleh diambil oleh ibu mengandung bagi memastikan mereka terhindar daripada penularan novel coronavirus adalah:

-Cuci tangan secara kerap menggunakan air dan sabun
-Elakkan daripada berhubung dengan individu yang mempunyai simptom seperti demam dan batuk
-Amalkan etika batuk/ bersin yang betul semasa anda berada di tempat awam
-Pastikan anda membasuh tangan dan buang tisu yang digunakan ketika batuk dan bersin
-Dapatkan pemeriksaan kesihatan jika anda mengalami gejala gangguan pernafasan
-Amalkan gaya pemakaian topeng muka yang betul ketika anda berada di tempat awam
-Pastikan anda makan makanan yang telah dimasak dengan betul. Elakkan daripada mengambil makanan mentah atau separa masak
-Elakkan daripada berkongsi peralatan peribadi dengan individu lain terutamanya jika anda mengalami simptom selesema
-Tanpa kawalan jangkitan yang sepatutnya, kesan novel coronavirus terhadap ibu hamil boleh menyebabkan komplikasi yang masih lagi tidak jelas, memandangkan kita kekurangan maklumat mengenainya.

Setakat ini, kes novel coronavirus di Malaysia hanya melibatkan pelancong dari Wuhan yang kini sedang dikuarantin untuk tindakan selanjutnya.

Namun, jangan ambil mudah walaupun simptom yang disebabkan oleh novel coronavirus masih lagi ringan. Ini berikutan kehamilan bukan sahaja melibatkan nyawa ibu, ia juga boleh mempengaruhi tahap kesihatan janin yang sedang membesar.

Konklusi
Jika anda mengalami sebarang simptom selesema atau baru sahaja tiba dari China, dapatkan pemeriksaan kesihatan untuk memastikan anda tidak dijangkiti dengan virus yang boleh mempengaruhi tahap kesihatan anda dan janin termasuklah novel coronavirus.

Setakat ini, kesan novel coronavirus terhadap ibu hamil masih lagi tidak jelas namun, adalah lebih baik untuk kita mengambil langkah awal bagi mencegah jangkitan tersebut daripada berlaku.

Sumber: Hello Doktor

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI