Hernia banyak menyerang bayi dan kanak-kanak lelaki. Mama dan papa perlu peka dan periksa sekiranya si kecil mempunyai tiga simptom hernia ini.

Si manja kelihatan gelisah dan menangis, mama dan papa fikir bayi mengalami kolik. Oleh itu, minyak angin disapu pada bahagian perutnya. Namun bayi masih lagi menangis. Mungkin bayi menangis kerana lapar dan mama memberikan susu kepadanya. Namun masih tidak berkesan, si kecil masih lagi menangis. Mama dan papa akhirnya buntu? Cuba periksa alat kelaminnya sama ada mengalami bengkak atau tidak. Jika ya, anak anda mungkin diserang hernia!

Awas Jika Bayi Lelaki Anda  Alami 3 Simptom Ini, Ia Mungkin Hernia!

APA ITU HERNIA?

Hernia adalah gangguan masalah kesihatan yang melibatkan masalah penonjolan keluar organ atau tisu yang lembut melalui bukaan otot yang lemah pada bahagian abdomen. Ia kelihatan seperti benjol kecil pada kulit dan akan jelas kelihatan semasa meneran, batuk atau menggeliat. Hernia berasal daripada perkataan Latin.

Hernia tiada kaitan dengan masalah angin, tetapi mendapat jolokan di kalangan masyarakat kita sebagai penyakit angin pasang. Masalah hernia dianggarkan 5% dalam populasi. Kejadian adalah lebih tinggi di kalangan lelaki, Lebih separuh dari hernia terjadi pada sebelah kanan. 10% daripada kes hernia ia berlaku pada kedua-dua belah.

Awas Jika Bayi Lelaki Anda  Alami 3 Simptom Ini, Ia Mungkin Hernia!

 

Hernia yang berlaku kepada bayi dan kanak-kanak lelaki disebabkan oleh lubang dalam abdomen yang tidak normal. Ia berlaku semasa terjadinya tekanan fizikal seperti menangis, menjerit, berlari atau batuk dan ia akan kembali mengecut kemudiannya. Hernia selalunya dihidapi oleh bayi lelaki berbanding bayi perempuan. Pada kebiasaan hernia mengandungi usus. Jika bayi perempuan, hernia mungkin ada pada ovari.

Jika bayi masih menangis, segera berjumpa doktor kerana dibimbangi isi hernia (usus) mungkin terjerut sehingga menyebabkan gangguan peredaran darah yang boleh mengancam nyawa bayi anda. Ianya lebih kritikal jika benjol menjadi keras pesakit masih menangis serta muntah. Pada masa yang sama perut menjadi buncit serta bayi tidak akan membuang air besar atau angin(kentut).

Hernia kerap terjadi pada bayi pramatang dan bayi berumur kurang dari satu tahun.

TANDA-TANDA HERNIA

1.Pada peringkat awal jika terdapat benjolan dan ia tidak menyebabkan rasa sakit. Benjolan kelihatan semasa menangis atau mengeliat kemudian ia hilang. Tetapi lama-kelamaan, apabila hernia bertambah besar, kesakitan akan mula dirasai.

2.Benjolan pada ari-ari serta bukaan lubang pada kantung telur. Biasanya terjadi kepada kanak-kanak di bawah umur setahun tapi ada juga lebih umur setahun apabila ibu bapa baru menyedari anak menghidapi hernia.

3.Keadaan yang teruk iaitu pesakit muntah,perut buncit serta benjolan keras serta sakit. Pesakit juga tidak buang angin (kentut) serta air besar.

JENIS HERNIA

Antara jenis hernia yang biasa terjadi pada kanak-kanak ialah seperti berikut;

1.Hernia umbilikal pada bahagian pusat

Hernia pusat berlaku pada sesetengah bayi yang memang dilahirkan dengan kelemahan atau bukaan pada bahagian otot-otot abdomen di sekitar pusat di bawah kulit. Usus kecil mungkin menjulur keluar melaluinya. Bengkakan lembut yang terjadi ini boleh dilihat dengan jelas apabila bayi menangis, meneran, batuk atau menggeliat.

Awas Jika Bayi Lelaki Anda  Alami 3 Simptom Ini, Ia Mungkin Hernia!

2.Hernia inguinal yang terjadi di sekitar pangkal paha

Hernia jenis ini berlaku di mana abdomen bertemu bahagian atas paha. Hernia inguinal pula, selalunya disebabkan oleh penonjolan gelungan usus atau lipatan membran daripada abdomen. Bagi kanak-kanak perempuan berkemungkinan ovari atau saluran fallopian masuk dalam hernia. Bengkak dalam bahagian groin timbul terutamanya apabila kanak-kanak menangis, batuk atau berdiri.

3.Hernia tercekik

Ia merupakan hernia yang terputus bekalan darah. Ia menjadi sakit dan akhirnya bergangren.

IKLAN

RAWATAN

Rawatan Untuk Hernia Umbilikal (pusat)

Kebiasaannya dirawat secara konservatif (rawatan ulangan) kerana majoriti dari kes ini akan sembuh dalam masa dua tahun.

Pembedahan boleh dilakukan atas kehendak penjaga kerana ia tidak cantik dipandang. Jangan tampal duit siling pada hernia kerana ia mungkin tergelincir dan menyebabkan usus tersepit antara syiling dan kulit. Ia kemudian akan menyebabkan usus tersumbat.

Rawatan Untuk Hernia Inguinal

Semua hernia harus dibedah. Usus boleh menonjol keluar melalui lubang hernia, mengakibatkan usus tersumbat. Pengaliran darah ke usus terganggu dan akhirnya usus bocor dan mati. Hernia patut dibedah awal selepas berjumpa doktor, biasanya dalam masa beberapa hari atau minggu.

Awas Jika Bayi Lelaki Anda  Alami 3 Simptom Ini, Ia Mungkin Hernia!

Bagaimanapun, hernia yang berkomplikasi mesti dibedah secara kecemasan. Masalah hernia seeloknya dilakukan pembedahan secepat mungkin bagi mengelakkan sebarang komplikasi. Sesetengah bayi memang dilahirkan dengan bukaan kecil pada tubuh yang sepatutnya tertutup sebelum kelahirannya. Tetapi pada sesetengah kanak-kanak, keadaan tersebut tidak berlaku sedemikian, menyebabkan organ-organ berhampiran seperti usus dan ovari menembusi bukaan tersebut dan menjadi hernia.

IKLAN

Hernia dapat diatasi dengan rawatan moden. Bayi yang mempunyai masalah hernia perlu dibawa ke hospital dan menjalani pembedahan. Pembedahan tidak mengambil masa lama iaitu kira-kira 20 minit sekiranya hernia tersebut tidak berada di tahap risiko yang tinggi.

Doktor akan mendiagnosis hernia selepas mengambil sejarah kesihatan pesakit serta melakukan pemeriksaan pada bahagian ari-ari dan skrotum. Rawatan yang akan dilakukan bergantung daripada pemeriksaan tersebut. Pembedahan boleh ditangguhkan kecuali bagi hernia inkarserat dan tercekik. Ini kerana ia harus segera dilakukan untuk mengelak bahagian isi hernia yang terjerut boleh bocor dan menjadi sumber infeksi ke seluruh dinding usus (peritonitis).

Bahagian usus yang bocor akan dipotong serta menyebabkan pembedahan sukar serta mengambil masa yang lama. Akibat yang lebih buruk akan mengakibatkan kematian. Jika anak anda telah di diagnos mengalami hernia dan telah diberi tarikh untuk pembedahan, pemeriksaan sendiri hendaklah dilakukan bagi mengelakkan kejadian inkarserat. Sekiranya terjadi anak anda hendaklah dibawa ke bahagian kecemasan dengan segera.

Pembedahan laparoskopi untuk hernia

Selain pembedahan konvensional, kini terdapat rawatan menggunakan teknik bedah laparoskopi yang menawarkan beberapa kelebihan, antara lain, luka surgeri yang kecil sehingga mempengaruhi penyembuhan yang lebih cepat. Laparoskopi menggunakan kamera dan peralatan untuk menebuk bahagian abdomen. Peralatan laparoskopi untuk menjahit serta benang akan dimasukkan. Lubang hernia akan dijahit. Cara baru ini jarang dilakukan kerana tidak ramai pakar pembedahan pediatrik mempunyai kemahiran dalam bidang laparoskopi.

Awas Jika Bayi Lelaki Anda  Alami 3 Simptom Ini, Ia Mungkin Hernia!

KOMPLIKASI

Terdapat pelbagai komplikasi hernia antaranya Irreducible Hernia, di mana usus tidak dapat dikembalikan ke kedudukan asal. Manakala, hernia inkarserat (Obstructed Hernia) pula berkemungkinan boleh menyebabkan berlakunya penyumbatan yang akan menyekat makanan daripada memasuki sistem pencernaan.

Jika usus yang tidak dapat dikembalikan pada kedudukan asal iaitu dalam abdoman, hernia tidak boleh dikurangkan dan memerlukan pembedahan segera. Komplikasi hernia yang paling bahaya terhadap kanak-kanak adalah hernia tercekik atau terjerut (Strangulated Hernia) di mana ia boleh menyebabkan kematian.

Info penting!

Hernia tidak boleh diurut. Tindakan mengurutnya sangat berbahaya. Tekanan ke atas hernia boleh menyebabkan organ-organ berkenaan pecah yang boleh menyebabkan jangkitan kuman dan membawa maut. Begitu juga jika tuam dengan daun sirih, apabila panas ia akan menyebabkan usus melekat di bahagian hernia.  Segera dapatkan rawatan apabila mendapati anak anda mengalami hernia.

 

 

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI