Sebagai seorang wanita, salah satu penyakit yang paling ditakuti adalah kanser payudara. Ia antara penyakit yang menyebabkan kematian dalam kalangan kaum wanita. Kalau ada ketulan atau rasa tak selesa pada payudara, mulalah rasa risau kan?

Doktor Kongsikan Simptom Kanser Payudara Ibu Perlu Tahu, Kena Selalu Buat Pemeriksaan Kendiri
Sumber foto: www.freepik.com

Kanser payudara mempunyai beberapa peringkat. Di dalam perkongsiannya di laman Facebook, Dr Zubaidi Hj Ahmad berkongsi tentang rawatan yang boleh dibuat pada penghidap kanser payudara peringkat satu.

RAWATAN KANSER PAYUDARA PERINGKAT SATU

Kanser payudara terjadi apabila sel normal payudara bertukar struktur menjadi sel yang bahaya dan mudah merebak. Ia boleh menjangkiti tisu dan bahagian lain yang berdekatan seperti kelenjar atau lobul, pembuluh darah, salur limfa dan nodus limfa. Ia juga boleh menyebabkan kematian.

Kesemua jenis tisu di dalam payudara boleh membentuk kanser tetapi biasanya ia bermula di dalam kelenjar susu atau saluran kelenjar susu. Sementara ketumbuhan yang tidak berbahaya dinamakan tumor, terbentuk kerana pengumpulan sel abnormal yang tidak bahaya dan tidak merebak.

Baca Juga:

Tak Yakin Ada Stretch Mark Masa Hamil, Pakar Kulit Jelaskan Kenapa Ia Terjadi & Apa Patut Ibu Buat

IKLAN

“Baby Duduk Macam Mana Dalam Perut?”. Pakar O&G Kongsi Posisi Bayi Dalam Kandungan, Macam-Macam Ada!

Jangan Anggap Remeh, Ada Risiko Ginjal Rosak Kalau Kencing Kotor Waktu Hamil

Seorang wanita itu sendiri dapat mengesan kanser payudara apabila mula menyedari bahawa terdapat bengkakan dalam payudaranya bersama tanda-tanda radang seperti sakit, panas, kemerahan. Ini mungkin tanda permulaan kanser payudara. Di samping itu terdapat juga bengkak pada kelenjar di ketiak yang abnormal.

Untuk mendiagnosis kanser payudara, doktor akan melakukan pemeriksaan mamografi atau MRI payudara. Peringkat kanser payudara ditentukan mengikut sifat sel atau tahap pembiakan (proliferasi).

IKLAN

Peringkat 0 atau tumor kanser di tempat asalnya (karsinoma in situ) dikira sebagai risiko kanser payudara tanpa kehadiran penyakit itu sendiri. Karsinoma lobular in situ atau LCIS adalah merujuk kepada pengalas sel abnormal di dalam kelenjar payudara. Karsinoma duktal in situ atau DCIS adalah merujuk kepada pengalas sel abnormal di dalam duktus payudara.

Peringkat I merujuk kepada kanser payudara pada peringkat awal di mana ukuran melintang tumor kurang dari 2 sentimeter dan belum lagi merebak.

Peringkat II merujuk kepada kanser payudara pada peringkat di mana ukuran tumor adalah antara 2 hingga 5 sentimeter; atau lebih dari 5 sentimeter tetapi belum merebak; atau kurang dari 2 sentimeter tetapi telah merebak ke kelenjar di ketiak.Peringkat III ialah di mana ukuran melintang tumor telah meningkat ke 5 sentimeter dan telah merebak ke kelenjar ketiak; atau telah merebak ke kelenjar di dalam tulang dada.

Doktor Kongsikan Simptom Kanser Payudara Ibu Perlu Tahu, Kena Selalu Buat Pemeriksaan Kendiri
Sumber foto: www.freepik.com

Peringkat IV merujuk kepada situasi di mana kanser payudara telah merebak ke kawasan di luar kawasan dada.

IKLAN

Rawatan bergantung kepada ciri-ciri atau kelas kanser payudara. Biasanya pada peringkat I, rawatan yang diberikan ialah pembedahan dan diikuti dengan radioterapi, atau salah satu rawatan ini. Ini bergantung kepada jenis sel kanser payudara itu. Kemoterapi tidak diperlukan.

Rajin-rajinlah buat pemeriksaan pada payudara. Ia tidak sukar dibuat dan anda boleh lakukan sendiri. Bagi yang mungkin masih keliru dengan cara pemeriksaan payudara yang betul, boleh rujuk video di bawah ini:

Cara mudah nak latih anak suka solat, jom sertai Kem Solat 2023. Klik https://toko.ideaktiv.com/product/kem-solat-mega-bintang-kecil-2023/ untuk daftar

Doktor Kongsikan Simptom Kanser Payudara Ibu Perlu Tahu, Kena Selalu Buat Pemeriksaan Kendiri

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI