Anak-anak kebanyakkanya lebih rapat dengan ibunya kerana ayah sibuk mencari rezeki. Masa anak-anak bersama si ibu lebih banyak berbanding bersama dengan ayah. Kadang-kadang anak tak sempat berjumpa dengan ayahnya kerana faktor pekerjaan yang memerlukan si ayah bekerja lebih masa sehingga lewat malam.

Baca: Tiba-Tiba Jam 3 Pagi Ajak Main Layang-Layang. Jenuh Ayah Fikir, Nasib Dapat Idea

Doktor Taufiq Razif telah berkongsi tentang fakta anak menjadi hebat dan kurang bermasalah dengan adanya bapa yang cakna tentang keperluan dan emosi anak. Ikuti perkongsian ringkas ini.

Nak Anak Kita Hebat dan Kurang Bermasalah?

CUBA LA SESEKALI TU PUJUK DAN AJAR SUAMI KITA SUPAYA CAKNA DAN SENSITIF DENGAN KEPERLUAN DAN EMOSI ANAK-ANAK

Bapa yang cakna, sensitif, ambil berat dan terlibat secara langsung membesarkan anak ni dipanggil sebagai INVOLVED FATHER

IKLAN

Anak yang membesar dengan INVOLVED FATHER ni:

– 39% akan skor semua A di sekolah

– 60% lebih rendah kebarangkalian untuk dibuang sekolah

IKLAN

– 75% lebih rendah kemungkinan untuk hamil ketika remaja

–  80% lebih rendah kemungkinan untuk meringkuk di penjara

– 2x ganda kemungkinan untuk dapat kerja yang stabil dan memuaskan di masa hadapan

IKLAN

Baca: Tak Ada Rezeki Anak Ke3, Isteri Nubhan Alami Keguguran Pada Usia Kandungan 7 Minggu

Kalau nak anak hebat dan berjaya, kita sebagai ibu bapa harus bersama-sama untuk involve dengan emosi dan keperluan anak. Jangan biarkan anak melakukan semua perkara tanpa kita disisi. Anak yang hebat datangnya dari ibu bapa yang prihatin dan cakna.

Sumber: Facebook Taufiq Razif

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)