Tanggungjawab memberi nafkah diamanahkan kepada ketua keluarga iaitu suami yang wajib memberi nafkah, menjaga kebajikan isteri dan anak. Bahkan, jika berlaku perceraian, suami masih wajib memberi nafkah sepanjang isteri berada dalam edah dan nafkah menguruskan anak.

Walau bagaimanapun, nafkah tidaklah bersifat mutlak kerana setiap orang tidak sama kemampuannya. Ada yang kaya dan berkemampuan menyediakan semua keperluan dan ada pula sebaliknya.

Apa yang penting, suami memberikan komitmen dan melaksanakan tanggungjawab itu sebaik mungkin dengan memberi keselesaan kepada isteri, bukan kemewahan atau pembaziran yang melampau.

Perlu juga faham, sekiranya isteri bekerja suami wajib juga menghulurkan biarpun sikit. Bab ini suami isteri kena bincangkan bersama bagi memastikan ia tidak diungkit kemudian hari. Lain orang lain cara, sama ada beri duit atau berbelanja lain itu terserah pada pasangan.

Menerusi perkongsian saudara Azizul Azli Ahmad suami kena faham tanggungjawab pemberi belanja. Barulah persefahaman dan keharmonian rumah tangga terjaga.

SUAMI SEBAGAI PEMBERI BELANJA?

IKLAN

1. Isu ‘orang ketiga’ yang menjadi punca perbalahan suami isteri adalah ‘wang’. Wang menjadi punca perbalahan suami isteri hari ini.

2. Statistik majlis agama negeri 65% perbalahan rumah tangga berpunca dari wang.

3. Tanggungjawab sara keluarga tetap dibahu dan batu jemalang Panglima Keluarga, walau isteri kita CEO berjaya.

4. Semakin besar ‘contribution’ isteri dalam rumah tangga. Makin lama, makin rendah rasa hormat isteri pada kita.

“Awak gaji besar, rumah dan kereta nie awal bayar la, barang dapur saya beli”. Jangan paksa isteri begitu.

5. Bincang baik baik dengan isteri pembahagian sumbangan ini. Ada yang guna 70:30 . Suami 70% , isteri 30%.

6. Saya cadangkan, perbelanjaan rumah dan hangus di bahu suami.

7. Perbelanjaan ‘Simpanan’ dan ‘Pelaburan’ dibahu isteri. Duit ini tidak terus hangus dan hilang. Ia untuk masa depan hidup bersama.

8. Beri izin isteri bekerja bukan bermakna gaji dia, duit kita. Itu Yahudi namanya.

Jadilah pemimpin dan tempat berlindung isteri dan takutlah hari pembalasan nanti kawan kawan.

Sumber: Azizul Azli Ahmad