Baru menimang cahaya mata, doktor selebriti, Dr. Say menganggap bayi sulung yang dilahirkan pada Ahad lalu merupakan satu anugerah yang cukup istimewa baginya dan isteri serta keajaiban daripada Allah.

Kongsi Dr Say di instagramnya, sejak dia dan isteri berusaha untuk dapatkan zuriat sendiri sejak 4 tahun berkahwin, pelbagai dugaan mereka tempuhi sebelum dikurniakan anak lelaki yang sihat.

View this post on Instagram

Topic : Our Miraculous Baby . Kpd yg mengenali kami mungkin tau knape baby kami ni merupakan satu keajaiban buat kami. Kpd yg baru mengenali kami, meh sy simpulkan dlm satu part. Sy & bini berkahwin sejak 2014 & kami mengamalkan lifestyle yg agak sihat namun begitu kami tidak dikurniakan rezeki dari-Nya sehinggalah tanggal 10 Ogos 2018 pabila bini sy disahkan mengandung. Masa tu mmg kami happy ke langit sb yelah dekat 4 tahun kami menunggu. . Tup tap masa 27 minggu mengandung, bini sy mengalami pendarahan yg agak teruk sehingga dimasukkan ke wad. Happy ke langit kami kini bertukar suram menjulam krn punca utama pendarahan tidak dpt diketahui wlpn baby aktif bergerak & bini xmengadu kesakitan. Pregnancy diteruskan & Alhamdulillah tiada lg pendarahan. Namun begitu jatuh ditimpa tangga kami tidak berakhir di situ. . Due date baby lahir spatutny 17 Mei 2019. Tiba2 air ketuban bini pecah sedikit awal on 5 Mei 2019 which is normal, cumany tiba2 denyutan jantung baby merudum & tuk mengelakkan baby lemas, pembedahan emergency cesarean harus dilakukan scpt mungkin & smase operation didapati tali pusat mengikat leher baby kami teramat ketat tapi baby kami berjaya diselamatkan. . Sepatutny end of story la kan? No peeps, mase tgh operation tu jugak, pakar menemui banyak lekatan di organ2 dlmn bini disebabkan bini sy pernah undergo operation tuk burst appendicitis mase die berumur 17 tahun. Pakar sndiri terkejut akn bgaimana bini sy boleh hamil krn lekatan terlalu teruk yg menganggu anatomi saluran peranakkan bini. Kalau korg rase ni xckup miracle, xtau nk crita cmne lg dh. Syukur Alhamdulillah yg teramat ssgt kepada Allah atas pemberian terbesar dlm hidup kami ni. Sbnrny kalau baby kami girl, mmg kami nk namakan dia Mireille (miracle in French), tp sb boy nama xabis pikiaq lg huhu.

A post shared by Dr Shazril Shaharuddin (@say_shazril) on

“Kepada yang mengenali kami mungkin tau kenapa baby kami ni merupakan satu keajaiban buat kami. Kepada yang baru mengenali kami, meh saya simpulkan dalam satu part. Saya dan bini berkahwin sejak 2014 & kami mengamalkan lifestyle yang agak sihat namun begitu kami tidak dikurniakan rezeki dari-Nya sehinggalah tanggal 10 Ogos 2018 pabila bini saya disahkan mengandung. Masa tu mmg kami happy ke langit sebab yelah dekat 4 tahun kami menunggu.

“Tup tap masa 27 minggu mengandung, bini saya mengalami pendarahan yang agak teruk sehingga dimasukkan ke wad. Happy ke langit kami kini bertukar suram menjulam keraba punca utama pendarahan tidak dapat diketahui walaupun baby aktif bergerak & bini xmengadu kesakitan. Pregnancy diteruskan & Alhamdulillah tiada lg pendarahan. Namun begitu jatuh ditimpa tangga kami tidak berakhir di situ.

“Due date baby lahir sepatutnya 17 Mei 2019. Tiba-tiba air ketuban bini pecah sedikit awal on 5 Mei 2019 which is normal, cumanya tiba2 denyutan jantung baby merudum & tuk mengelakkan baby lemas, pembedahan emergency cesarean harus dilakukan scpt mungkin & smase operation didapati tali pusat mengikat leher baby kami teramat ketat tapi baby kami berjaya diselamatkan.

“Sepatutnya end of story la kan? No peeps, mase tengah operation tu jugak, pakar menemui banyak lekatan di organ-organ dalaman bini disebabkan bini saya pernah undergo operation tuk burst appendicitis mase die berumur 17 tahun. Pakar sndiri terkejut akn bgaimana bini sy boleh hamil kerana lekatan terlalu teruk yang menganggu anatomi saluran peranakkan bini. Kalau korang rase ni xckup tak miracle, xtau nak cerita cmne lg dah.

View this post on Instagram

Topic : Alhamdulillah, I Am Now A Father . Mase gi ANC semalam, pakar sakit puan sy btau baby akan keluar Kamis atau Jumaat ni. Sy pun ok lah, maka sy gi shooting iklan arini thinking everything is gonna be fine. Sejam lepas sy sampai location shooting, bini call ckp "ubby td i buang air pastu i dgr bunyi "Pop" pastu kaki i basah". Air ketuban bini pecah, shooting about to start, sy watak utama maka xleh nk ciao. Sy tenangkan diri sb berdasarkan pengalaman kedoktoran, salu 1st baby akan keluar lmbt. Tp hati masih resah & nasib baik bini ade kt umah mak die, maka mak mertua & adik bradik ipar sy bwk bini ke hospital. . Tiba2 bini call balik, kali ni die ckp "ubby CTG baby ade deceleration deep gile (denyutan jantung baby lemah) & mcm nk kne push tuk cesar" terduduk sy dibuatnye bang. Kali ni mmg sy xsimpan, sy btau director yg "i gotta go". Memandangkan part sy nk habis, kami proceed lelaju & trus sy pecut ke hospital. Sesampainy di hospital, bini masih dlm operation theater maka sy masuk je ke OT ingin bertanye status bini. Muncul pakar sakit puan sy menerangkan sgale ape yg berlaku. Rupe2ny denyutan jantung baby jd lemah disebabkan tali pusat teramat ketat di sekeliling lehernya. Nasib baik bini akur tuk cesar secepat mungkin cz jika dibiarkan, xtau ape yg akan terjadi kpd baby kami. . Alhamdulillah 1.19pm 5.5.19 bini sy selamat melahirkan our 1st baby boy seberat 3.3kg. No words can describe how im feeling right now peeps. We are so blessed & so lucky with this miraculous gift from Ilahi. Thank u sooo much for all of ur warm wishes & du'a peeps. I am now a DADDY!

A post shared by Dr Shazril Shaharuddin (@say_shazril) on

“ Syukur Alhamdulillah yang teramat sangat kepada Allah atas pemberian terbesar dalam hidup kami ni. Sebenarny kalau baby kami girl, mmg kami nak namakan dia Mireille (miracle in French), tp sb boy nama xabis pikiaq lg huhu,” tulisnya.

Menerusi entri yang sama, dia memuat naik foto isterinya sedang mendukung bayi mereka ketika di hospital.

Semua peminatnya mengucapkan tahniah kepada pasangan ini dan berharap bayi dan ibu terus sihat.

Sumber: ig say_shazril

Tinggalkan Komen