Kulit bayi sangat sensitif. Dengan keadaan cuaca dan persekitaran sekarang bayi lebih terdedah kepada masalah kulit seperti ruam, keradangan kulit, kulit kepala berkerak dan sebagainya dari awal lagi. Kebiasaannya bayi terdedah kepada kerengsaan kulit dalam beberapa bulan pertama selepas kelahiran.

Sebagai ibu bapa anda harus tahu cara untuk mengesan dan merawat masalah kulit bayi kerana ia penting supaya jika berlaku sebarang iritasi kulit pada bayi lebih mudah untuk merawatnya dari awal.

Ambil Perhatian Sekiranya Terjadi 4 Keadaan Ini Kepada Si Manja

Bayi baru lahir memiliki kulit yang nipis berbanding kulit orang dewasa. Jadi sangat penting untuk menjaga kulit bayi agar masalah ketidakselesaan itu dapat diatasi. Mama papa perlu mengetahui apa yang perlu dielakkan agar si manja terhindar daripada masalah kulit.

KULIT KERING DAN MENGELUPAS
Bayi yang baru dilahirkan akan mengalami kulit yang mengelupas dan kering. Masalah ini biasa berlaku dan dianggap normal selagi tiada kesan sampingan.

RUAM PANAS
Ruam panas ialah biji kecil kemerah-merahan. Ia biasanya muncul pada bahagian-bahagian badan bayi anda yang terdedah kepada berpeluh, seperti leher, kawasan lampin, ketiak dan pada lipatan kulit.

Cara merawatnya ialah dengan mendedahkan bahagian tersebut persekitaran yang lebih dingin, sentiasa kering dan pakaian kain kapas longgar.

RUAM LAMPIN
Jika bayi mempunyai kulit kemerah-merahan di sekitar punggung, pelipatan paha dan bahagian sulit maka ia dinamakan ruam lampin. Ruam lampin berlaku kerana kerengsaan kulit kerana lampin yang terlalu ketat; lampin basah yang dibiarkan terlalu lama atau disebabkan oleh detergen, lampin, tisu lembap yang mengandungi bahan kimia keterlaluan.

IKLAN

Cara terbaik untuk mengurangkan kerengsaan ini ialah dengan membiarkan bahagian tersebut sentiasa kering serta menambah kekerapan menukar lampin.

EKZEMA
Ekzema (juga dikenali sebagai dermatitis atopik) adalah ruam kulit yang biasanya muncul sebelum anak mencapai usia lima tahun. Pada bayi ia cenderung muncul pada pipi dan kulit kepala, tetapi ia boleh merebak ke lengan, kaki, dada, atau bahagian tubuh yang lain. Selepas tahun pertama kanak-kanak, ia mungkin muncul di bahagian dalam siku, belakang lutut, pergelangan tangan, pergelangan kaki dan lain-lain. Kulit bayi akan kering dan kemerah-merahan. Dapatkan rawatan dengan segera agar ia dapat dikawal.

Bagi ibu bapa yang bimbangkan masalah kulit anak, produk Ezerra antara pilihan yang sesuai dan selamat untuk bayi dan kanak-kanak.

Mempunyai beberapa rangkaian produk kulit yang menggunakan bahan semulajadi, semestinya dapat memberi kelegaan untuk bayi dan kepuasan kepada ibu bapa. Antaranya adalah:

Ezerra Cream

Krim Ezerra diperbuat daripada bahan aktif semulajadi. Ia melegakan gatal dan kemerahan kulit yang teriritasi dan memberikan kelembapan secara intensif untuk memulihkan kulit dari kekeringan dengan selamat.

Krim Ezerra berfungsi untuk melegakan gatal & kemerahan dan kelembapan serentak, namun terbukti selamat untuk bayi pada usia 2 minggu. Formula unik Krim Ezerra (campuran Stimu-tex AS, Saccharide Isomerate) terbukti berkesan melegakan kegatalan dan kemerahan (oleh stimu-tex AS); serta membantu memulihkan halangan kulit dengan pelembapan intensif (oleh saccharide Isomerate).

Ezerra Extra Gentle Cleanser

Ezerra Extra Gentle Cleanser Pembersih Gentian 3X yang dibuat dengan bahan aktif semulajadi. Ia membersihkan dan melembapkan kulit kering dengan selamat.

Ezerra Extra Gentle Cleanser berfungsi untuk membersihkan dan melembapkan secara serentak, dan selamat untuk kulit bayi dan boleh digunakan juga untuk bayi yang baru lahir. Ezerra Extra Gentle Cleanser adalah agen pembersih yang unik mengandungi ekstrak Amisoft dan mampu membersihkan kulit dengan berkesan tanpa mengeringkan kulit tetapi mengekalkan kulit lembap. Dalam pembersih ini juga mengandungi Stimu-tex AS, yang terbukti berkesan dalam melegakan kegatalan dan kemerahan (oleh stimu-tex AS).

Istimewanya untuk ibu bapa yang memilih rangkaian produk Ezerra ini, anda layak untuk mendapatkan promosi Ezerra Purchase and Redeem. Untuk dapatkan maklumat lanjut mengenai penebusan hadiah layari: https://bit.ly/39Vdl4s

Setiap pembelian produk Ezerra sepanjang bulan April anda layak untuk menebus beberapa koleksi hadiah barangan bayi dan kanak-kanak yang menarik secara mingguan.

11 – 20 April: set sudu dan garfu

21 – 30 April: mangkuk silikon

1-10 Mei: cawan silikon corak beruang

Bagi mendapatkan maklumat lanjut mengenai produk Ezerra boleh layari website: ezerramalaysia, Facebook: ezerramalaysia, Instagram: @EzerraMalaysia dan YouTube: Ezerra Malaysia