
Sama seperti kita, bayi kecil kita juga mahu sentiasa makanannya bertukar-tukar setiap hari. Apa kata kali ini kita buatkan Blueberry Cheese Cake versi baby pula untuk anak.
Paling ringkas dan sudah semestinya anak tak tolak. Memang sedap. Jom cuba perkongsian resipi Miera Jamaluddin.
Happy Tummy Happy Baby ♥️.
Blueberry Cheese Cake
Bahan-Bahan:
Cheese Tatura – 1 sudu besar
Tepung Gandum Unbleached – 1 sudu besar
Telur – sebiji
Blueberry – ikut nak letak banyak or sikit
Susu Full Cream – 1 cawan kecik

Campur kesemua bahan & blend sampai sebati.
Masuk dalam bekas kecik-kecik macam ni.

Kukus dalam 45 minit.

Siap ♥️
Menarik: Bodygoals Betul, Cantik & Langsing-, Bella Astillah Dipuji Tak Macam Anak Dua
Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Kek Coklat Tornado Leleh. Rasa Lemak Cheesenya Sungguh Mengancam!

Kek coklat antara yang menjadi kegemaran seisi keluarga tak kira orang dewasa mahu pun anak kecil. Selain tak jemu di makan, kek ini boleh dipelbagaikan resipi mengikut citarasa masing-masing.
Jika sebelum ini bahan asasnya hanya menggunakan coklat saja tetapi kini direvolusikan dengan menambah cheese dalam kek tersebut. Bagi yang nak mencuba Kek Coklat Tornado, anda boleh cuba buat resipi yang dikongsikan oleh Qaseh Umairah ini. Boleh buat untuk hidangan hari raya nanti. Mesti anak-anak suka!

Kek Coklat Tornado
BAHAN UNTUK KEK:
Bahan A:
5 biji telur
1 cawan gula halus
1 sudu kecil esen vanilla
1/2 cawan susu pekat
1 cawan minyak atau marjerin cair
RESIPI MENARIK [Patutlah Sampai 25K Share, Samperit Susu 3 Bahan, Cukup Manis dan Sedap!]
Bahan B:
1 1/2 cawan tepung gandum
1 cawan serbuk koko
1 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
Sedikit garam halus
Bahan C:
1/2 cawan air panas

Cara-cara:
Satukan telur, gula dan esen vanilla. Kacau rata gunakan senduk atau whisk.
Kemudian masukkan susu pekat dan marjerin.
Di dalam bekas yang lain ayakkan bahan B. Kemudian masukkan bahan B ke dalam bahan A. Kacau dengan sebati.
Masukkan air panas dan kacau sekali lagi sehingga tiada ketulan tepung.
Masukkan adunan ke dalam bekas kecil dan kukus selama 30 minit atau sehingga masak.
Bahan untuk coklat ganache:
500g milk chocolate
1 cawan dairy whipping cream
1 sudu besar marjerin
Cara-cara untuk coklat ganache:
Satukan semua bahan dan cairkan dengan kaedah double-boil.
Kacau sehingga likat dan smooth.
Kemudian, sejukkan sebentar di dalam peti bahagian biasa.

Bahan untuk topping cheese:
250g cheese tatura
3 sudu besar susu pekat
1/2 cawan non-dairy whiping cream
1/4 cawan susu segar
Cara-cara untuk topping cheese:
Masukkan cheese dan susu pekat dalam mixer dan whisk sampai sebati.
Kemudian masukkan whiping cream sejuk-sejuk dan whisk sehingga kembang.
Selepas dah gebu, masukkan susu segar dan whisk sekali lagi.
Ambil kek yang sudah siap dikukus dan sapu topping cheese diatas kek dengan rata.
Selepas itu, keluarkan coklat ganache di dalam peti sejuk dan tuangkan diatas layer cheese. Taburkan topping mengikut citarasa masing-masing.
Selamat mencuba!
RESIPI WAJIB CUBA [Popia Sira Sambal Pedas-Pedas Manis. Dijamin Kekal Ranggup & Tak Lembik Kulitnya]
Kredit Resipi: Qaseh Umairah
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Teringin Nak Makan Apam Balik, Lagi Mudah Buat Sendiri, Boleh Tabur Kacang & Jagung Banyak-Banyak!

Di musim PKP ini pasti agak sukar untuk mencari Apam Balik kegemaran kita. Apa kata kita buat sendiri sahaja buat anak-anak di rumah. Lagi jimat dan paling menarik boleh letak jagung dan kacang banyak-banyak.
Nak tahu resipi paling mudah, jom intai resipi perkongsian Pn EmyRul Nurul. Sedap!

Teringin nak makan apam balik, susah pulak nak cari musim PKP ni. Kita buatlah sendiri. Bagi yang teringin, saya ada share macam mana nak buat.

Bahan-bahan:
*Susu segar 1 1/2 cawan
*Telur 1 biji
*Gula 1/4 cawan
*Perwarna kuning
*Tepung gandum 2 cawan
*Baking powder 1 sudu kecil
*Soda bikarbonat 1 sudu kecil
*Garam 1/2 sudu kecil
Gula untuk tabur
Kacang tanah untuk tabur
Jagung untuk tabur
Blend kesemua bahan bertanda *.
Biarkan bahan diperap selama 10 hingga 15 minit selepas di blend. Tujuan blend supaya bahan cantik sekata.

Masuk dalam 3 senduk adunan yang di blend.

Kecilkan api. Biarkan sampai adunan tadi masak macam ni.

Sapu planta.

Tabur gula pasir. Tak suka manis letak sikit je.

Tabur kacang tanah yang telah di goreng dan di kisar.

Letak cream corn. Tak letak pun takpe kalau sapa yang tak suka jagung.

Boleh terbalikkan dengan spatula.
Siap dan boleh diangkat. Jangan lupa sapu dengan planta di kedua belah.

Boleh makan dengan nikmatnya.
Menarik: Letak Chocolate Coins Dalam Adunan, Kek Coklat Kukus Simple Jadi Lagi Sedap Kebabom
Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Cantiknya Warna, Biskut Sarang Trolls Favourite Anak-Anak, Hanya Uli & Sagat!

Biskut sarang semut antara biskut legend yang saban tahun memenuhi hidangan biskut raya di atas meja kita. Namun biskut sarang semut biasa mungkin sudah sebati dalam diri kita. Apa kata kali ini, demi memenuhi permintaan anak-anak, biskut sarang semut dengan tema warna-warni dijadikan pilihan.
Paling menarik, cara penyediaannya cukuplah mudah. Nak tahu macam mana, jom cuba air tangan Pn Nurhayati Abd Malek ini. Sedap!

Anak-anak suka biskut sarang semut. Tapi sebab depa dok kata nak yang versi colourful, maka terhasillah, Biskut Sarang Trolls.
Bahan:
250gm Butter
1 cawan gula halus
1 cawan tepung jagung
1 cawan tepung gandum
2 cawan tepung kastard
1 sudu kecil esen vanilla
1 biji kuning telur
Coklat rice secukupnya
Paper Cup kecil
Pewarna: Kuning, biru, merah, Ungu

1. Panaskan oven 180° selama lima blas minit.
2. Gaulkan butter dan gula. Masukkan esen vanilla dan kuning telur, gaul lagi.
3. Masukkan kesemua tepung sedikit demi sedikit hingga jadi doh.

4. Bahagikan doh kepada 4 bahagian. Titiskan doh pewarna biru, ungu, kuning dan merah.
5. Sagat semua doh dan masukkan ke dalam paper cup. Taburkan coklat rice.

6. Bakar suhu 180° selama 25 minit ikut kepanasan oven masing -masing. SIAP!
Sabotau. Tunggu buka baru makan.

Selamat Mencuba!
Menarik: Resipi Biskut Casablance Hanya Gaul & Terapkan, Cukup Mudah & Sedap
Resipi Kek Marble Raya Gebu, Guna Sukatan Cawan, Senangnya
Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!


