Sama seperti kita, bayi kecil kita juga mahu sentiasa makanannya bertukar-tukar setiap hari. Apa kata kali ini kita buatkan Blueberry Cheese Cake versi baby pula untuk anak.
Paling ringkas dan sudah semestinya anak tak tolak. Memang sedap. Jom cuba perkongsian resipi Miera Jamaluddin.
Happy Tummy Happy Baby ♥️.
Blueberry Cheese Cake
Bahan-Bahan:
Cheese Tatura – 1 sudu besar
Tepung Gandum Unbleached – 1 sudu besar
Telur – sebiji
Blueberry – ikut nak letak banyak or sikit
Susu Full Cream – 1 cawan kecik
Kuih kaswi pandan antara makanan tradisional yang sangat terkenal dalam kalangan masyarakat melayu. Rasanya sangat sedap, lembut dan gabungan rasa kelapa memang superb! Biasanya dimakan sewaktu sarapan ataupun makan petang bersama ahli keluarga.
Jom ikuti resipi kuih kaswi pandan yang sangat mudah hanya menggunakan sukatan cawan. Selamat mencuba!
RESIPI KASWI PANDAN
Bahan-bahan;
2 cawan tepung gandum
1 cawan tepung ubi
1 cawan gula(sy kurangkn sikit sbb manis. sukatan dlm 3/4cwn gula)
1 cawan air daun pandan
4 cawan air
Garam
Sedikit kapur makan(saya guna 1sudu plastik kfc)
Campurkan kesemua bahan-bahan tersebut dan kacau bagi sebati. sebelum tu sapukan minyak ke dalam loyang supaya nanti kuih tak melekat. Masukkan adunan ke dalam loyang. Sebelum itu masak air hingga mendidih. Bila air dah mendidih barulah di kukus. kukus hingga masak (lebih kurang 40min)…cucuk dengan lidi..kalau tak lekat di lidi tu dah masak kaswinya.
Saya letak pewarna hijau epal campur dengan air daun pandan*sebab daun pandan tak cukup.
Selamat mencuba…
Kredit : Eniza M. Salim See
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Kita selalu abaikan bahagian kaki ayam kerana merasakan kurang enak. Hakikatnya bahagian inilah yang paling berkhasiat buat semua terutama anak kita. Bagi ibu yang ada masalah anak kerap sakit atau kurang berat badan, baik sediakan stok sup ini.
Resipi yang dikongsikan oleh Puan Siti Farhatun Osman ni memang mudah dan ringkas nak sediakannya. Jom cuba.
Naikkan Berat & Antibodi Anak
Chicken Feet Stock (CFS) & Tomato Paste in the houseee ? Restock untuk Cik Auji masa weekend haritu. To be frank, since pakai CFS ni, alhamdulillah Auji memang jarang sakit dengan izin Allah. Buat memang renyah tapi insyaAllah memudahkan kerja ibu2 semua.
Chicken Feet Stock Bahan seperti dalam gambar. Satukan semua bahan dalam periuk. Masukkan air. Masak dengan api yang paling perlahan bagi dia simmering je. Saya masak selama 5 jam. Dah siap, tapis & ambil airnya sahaja. Masuk dalam ice mold. So nak pakai boleh amik satu.
Tomato Paste Bahan seperti dalam gambar. Rebus tomato. Buangkan biji & kulit. Stim carrot, celery & capsicum (saya guna capsicum kuning katanya kurang pedas. Tapi kalau nak warna cantik pakai capsicum merah hihi) Blend kesemuanya bersama bebawangsss. Masak atas dapur bagi kering sikit Sedia untuk masuk dalam ice mold & keraskan.
Tip Untuk Mama
* Selain kaki ayam, boleh tukar pada tulang/rangka ayam (Chicken Bone stock) ATAU tulang2 lain macam ikan atau daging.
* Lemon ialah sumber mild acid. Boleh switch dengan cuka. Pilih salah satu.
* Sayur-sayur lain ialah optional untuk tambah perasa.
* Untuk periuk pula, periuk yang boleh digunakan ialah PERIUK KACA, PERIUK CERAMIC, PERIUK TANAH & PERIUK STAINLESS STEEL (periuk aluminium & non-stick akan menyebabkan tindak balas dengan asid yang kita gunakan & menjadi toksik dalam CFS kita)
* Masak dengan api yang paling perlahan bagi dia simmering je. Saya masak selama 5 jam.
* Dah siap, tapis & ambil airnya sahaja. Masuk dalam ice mold. So nak pakai boleh amik satu.
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Bulan puasa ni salah satu lauk yang jadi kegemaran untuk bersahur adalah sambal sardin. Kadang-kadang bila makan, masih ada yang tinggal. Dari membazir atau dipanaskan semula, boleh juga dipelbagaikan resipi yang menggunakan sardin.
Salah satu hidangan yang boleh dibuat menggunakan lebihan sardin tadi adalah Sardine Roll. Resipi mudah untuk membuatnya dikongsikan oleh CikPuan SitiMasitah via Masak Apa Hari Ni (MAHN).
Ada lauk sardin tak laku. Ingat nak buat karipap sardin. Tapi malas nak kelim bagai.. Maka terjadilah SARDIN ROLL di petang hari.. Alhamdulillah, buat macam ni baru laku sardin kat umah ni 😆😆
Korang suka tak #SardinRoll? 😁
Buat inti sardin macam biasa. Nak tambah ubi kentang pun ikut suka. Ketepikan, sementara tu kita sediakan bahan buat kulit sardin roll.
Bahan untuk kulit : 2 cawan tepung gandum 1 sudu besar tepung beras (optional) 2 sudu besar marjerin Sedikit garam Air sejuk dari penapis air
Dengan resipi ini, kulitnya lebih rangup berbanding membuatnya menggunakan roti. Cara pembuatan kulitnya juga tidak terlalu sukar dan boleh dibuat walaupun pertama kali mencubanya. Bolehlah dibuat untuk berbuka atau dimakan selepas selesai solat terawih ketika masih panas. Pasti berebut. Resipi ini berbaloi untuk dicuba!
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!