Samada musim raya atau tidak, coklat yang satu ini iaitu Coklat Chip sentiasa jadi rebutan semua orang. Lagi-lagi yang rangup, memang layan makan depan televisyen dengan anak-anak.

Resepi biskut coklat chip ala-ala chef media sosial terkenal, Che Nom yang dikongsikan semula Pn Yatie Faizal ni mama wajib cuba untuk anak-anak. Walau dah lepas raya, confirm anak berebut sebab terlebih sedap. Nak buat pun simple!


Coklat Chip, adaptasi dari Anna Alson by Che Nom. Tapi saya olah ikut citarasa sendiri, kita save kat sini senang bila nak guna leh cari nanti, tak hilang. Yang nak cuba boleh follow resepi yang saya olah, rasa tak manis sangat, sesuai dengan tekak saya sefamili.

Bahan-bahan:
227g butter- guna pure butter lebih sedap like anchor, tatura jenis salted tak perlu letak garam
170g brown sugar
2sdk esen vanila
2 biji telur B
384g tepung gandum cap rose (tepung gandum biasa)
1 1/4 sdk (1 suku sudu kecil) soda bicarbonate untuk merangupkan cookies anda -ayakkan
1 cawan badam nips -panggang
2 cawan coklat chip boleh guna saiz kecik atau besar -nak mudah piping pilih yang kecil

IKLAN

Butter dan gula mix hingga nampak pucat sedikit creamy. Boleh guna mixer kalau nak cepat.

Masukkan esen vanila dan telur sebiji sebiji. Mix dan sebatikan.

Kemudian masukkan tepung. Nak gaul dengan spatula atau hentam ja mixer cepat.

Boleh masukkan nips dan coklat chip gaul-gaul manja.

IKLAN

Dah siap masukkan dalam piping beg. Potong hujung tu besar sikit agak-agak saiz cookies yang hampa nak pipe terus atas dulang. Macam contoh gambar, kemudian tekan sikit.

Bakar suhu 150c selama 20 minit, api atas bawah.

IKLAN

Selamat mencuba!

* Tips tak nak adunan tu terlalu berminyak boleh rest dalam chiller sebentar.

Menarik: Agar-Agar Lumut Jelita, Besarkan Api & Jangan Kacau, Baru Lumut Jadi Cantik

Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)