Anda mungkin pernah mendengar tentang khasiat dan kebaikan minyak ikan untuk kesihatan bayi yang baru lahir. Walau bagaimanapun, adakah pengambilan minyak ikan untuk ibu hamil ini benar-benar selamat? Ini apa yang anda perlu tahu sebelum mengambil minyak ikan ketika anda mengandung:

Minyak ikan sumber DHA untuk bayi

Memandangkan 2 tahun pertama merupakan tempoh masa yang penting untuk perkembangan otak bayi, asid lemak omega-3 (khususnya DHA) menjadi elemen yang penting dalam diet wanita hamil dan juga bayi. Sebagai sumber utama DHA, minyak ikan sangat disarankan sebagai makanan tambahan untuk wanita hamil dan juga ibu menyusu.

Di samping DHA membantu membina dan mengembangkan membran sel saraf dan penglihatan dalam bayi, EPA – sejenis omega-3 yang turut terdapat dalam minyak ikan, memainkan peranan penting dalam sistem imun bayi dan mengurangkan risiko mendapat masalah mental.

Manfaat kesihatan minyak ikan untuk ibu hamil

Dalam satu kajian di Australia pada tahun 2006, 98 wanita hamil yang sihat dibahagikan kepada dua kumpulan. Kumpulan pertama menerima 4 gram minyak zaitun setiap hari manakala kumpulan kedua menerima 4 gram minyak ikan. Kedua-dua kumpulan mengambil minyak ini setiap hari bermula daripada minggu ke-20 kandungan sehingga hari mereka bersalin.

Para pengkaji membuat kajian susulan selepas usia bayi menjangkau 2.5 tahun dan ke atas untuk dinilai.

IKLAN


Keputusan kajian menunjukkan kanak-kanak daripada kumpulan 2 (minyak ikan) mencatatkan markah yang lebih tinggi dalam penilaian koordinasi mata dan tangan. Namun, tiada perbezaan yang dicatatkan antara kedua-dua kumpulan dari sudut perkembangan fizikal dan kemahiran bahasa,

Kajian juga telah membuktikan bahawa pengambilan minyak ikan oleh ibu mengandung membantu mengurangkan risiko asma (lelah), atopi dan penyakit kulit lain.

Adakah ia menjadi kewajipan pengambilan minyak ikan untuk ibu hamil?

Untuk kejutan pembaca, khususnya ibu mengandung, jawapannya bukanlah 100% ‘YA”. Hakikatnya, bukan semua jenis ikan itu sama justeru, bukan semua jenis minyak ikan selamat untuk bayi.

Terdapat dua jenis minyak ikan yang dijadikan sebagai suplemen atau makanan tambahan. Minyak ikan yang diperbuat daripada badan ikan itu sendiri adalah selamat namun kandungan omega-3 yang diambil daripada hati ikan tersebut (cod liver oil) perlu dielakkan kerana ianya tinggi dengan vitamin A.

IKLAN

Kandungan vitamin A yang tinggi dipercayai akan menyebabkan pengumpulan dalam hati bayi dalam kandungan dan membawa kepada kecacatan kepada bayi.

Sekiranya diet anda mengandungi kadar retinol yang tinggi, ianya adalah amat penting untuk anda kurangkan pengambilan zat ini untuk perkembangan bayi anda.

Ini termasuklah mengelakkan daripada kerap mengambil makanan tambahan multi-vitamin dan juga produk kecantikan berasaskan retinol.

Kesimpulan

IKLAN

Wanita hamil hanya digalakkan untuk mengambil minyak ikan jika mereka tidak suka makan ikan atau tidak tahan dengan bau ikan. Namun perlu diingat, memakan ikan yang masih dalam keadaan asal dan tidak diproses adalah satu kaedah terbaik untuk mendapatkan zat omega-3.

Menurut pakar kesihatan, sekiranya anda makan 2 atau lebih hidangan minyak ikan (Salmon, Tuna, Ikan Kembung) setiap minggu, tiada keperluan untuk mengambil minyak ikan untuk ibu hamil.

Sekiranya anda seorang pengamal vegan, omega-3 daripada algae disarankan untuk diambil sebagai sebahagian daripada diet mengandung anda.

Jangan abaikan keselamatan si manja ketika berada dalam kereta. Belajar tentang fungsi car seat serta ketahui kecederaan yang akan berlaku kerana impak kemalangan. Ketahui lebih lanjut tentang car seat di E-Workshop Sayangi Nyawa Anak Anak Dalam Kereta, Let’s Buckle Up!

Daftar secara PERCUMA di https://toko.ideaktiv.com/product/sayang-nyawa-anak-dalam-kereta/

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!