“Teringin nak pakaikan bayi anting-anting mesti cantik, tapi boleh ke tindik telinga masa bayi?”

Bahaya Tindik Telinga Bayi Yang Ramai Ibu Bapa Terlepas Pandang
Sumber: Baby Sparks

Memang nampak comel bila anak-anak masih kecil dipakaikan dengan barangan kemas seperti anting-anting atau subang.  Namun, jika ibu bapa ada berhasrat untuk tindikkan anak yang masih kecil terutamanya bayi yang bawah usia 6 bulan, elok tangguhkan dulu keinginan ini. Ini kerana mungkin ramai ibu bapa yang tak tahu bahawa luka tindikan tersebut berbahaya pada bayi usia begini.

Sebelum buat keputusan tindik telinga bayi, ibu bapa perlu tahu risikonya terlebih dahulu.

Menurut Doktor Kanan Kumpulan Perubatan Penawar Sdn Bhd Dr Zubaidi Hj Ahmad berkata jika tidak dirawat atau dibiarkan, luka tindikan tersebut menyebabkan jangkitan kuman tetanus, sekali gus boleh menyebabkan bayi mengalami kekejangan dan sawan.

IKLAN

“Prosedur menindik telinga anak seharusnya dilakukan dengan cara yang bersih supaya tidak berlaku jangkitan kuman pada cuping telinga.”

Dr Zubaidi berkata bayi secara umumnya mempunyai daya tahan yang lemah berbanding orang dewasa.

IKLAN

“Pastikan orang yang melakukan tindikan menggunakan jarum yang bersih dan steril. Prosedur ini lebih baik dilakukan di klinik kerana doktor akan menggunakan disposable sterilized needle. Doktor juga akan memberikan bius pada cuping telinga sebelum menindik cuping telinga bayi”

Selain itu, pastikan anting-anting untuk dibuat daripada bahan berkualiti dan tidak menyebabkan alahan seperti emas, platinum dan titanium. Anting-anting yang dibuat daripada kromium (bahan logam disadur dan mudah berkarat) selalunya menyebabkan radang dan alahan pada cuping telinga.

IKLAN

Tak salah untuk menindik telinga anak, tapi setidaknya tunggulah sehingga anak berusia enam bulan ke atas seperti saranan Dr Zubaidi dan juga ikuti panduan dan syarat sebelum menindik. Baik mencegah sebelum merawat.

 

Kredit: Dr Zubaidi Hj Ahmad

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI