Amalan beri makan dan air kosong kepada bayi 6 bulan ke bawah mungkin masih banyak berlaku di dalam masyarakat. Mama dan papa kalau betul sayangkan anak, hapuskan segera amalan ini!

Ibu bapa dan penjaga bayi termasuk pengasuh dan ahli keluarga perlu memahami kepentingan penyusuan susu ibu  dan memainkan peranan penting untuk menghapuskan amalan salah memberikan makan dan minum air kepada bayi enam bulan ke bawah.

Bayi 6 Bulan Ke Bawah Tak Perlu Air Kosong. Boleh Jadi Keracunan & Sawan

Perlu diketahui bahawa bayi 6 bulan ke bawah sepatutnya hanya diberikan susu ibu tanpa makanan dan minuman. Penyusuan susu ibu secara eksklusif kepada bayi daripada lahir hingga enam bulan amat mustahak bagi menjamin kesihatan bayi pada tahap optimum.

IKLAN

4 KEPENTINGAN PENYUSUAN EKSKLUSIF KEPADA BAYI

Penyusuan susu ibu secara eksklusif kepada bayi dari lahir hingga enam bulan bermaksud tidak memberikan makanan atau minuman selain susu ibu. Penyusuan susu ibu secara eksklusif kepada bayi enam bulan ke bawah perlu dilakukan kerana;

IKLAN
 • Kandungan khasiat dan nutrien dalam susu ibu mencukupi untuk pertumbuhan bayi sejak lahir sehingga usia enam bulan. Penyusuan susu ibu selama enam bulan tanpa makanan dan minuman lain tidak menjejaskan kadar pertumbuhan bayi.
 • Penyusuan susu ibu secara eksklusif selama enam bulan dapat memastikan penyerapan zat besi yang optimum daripada susu ibu. Pengambilan bahan lain boleh mengurangkan penyerapan nutrien di dalam susu ibu seperti zat besi.
 • Sistem pencernaan dan penghadaman bayi kurang daripada enam bulan masih belum matang untuk memproses makanan daripada pelengkap.
 • Enzim-enzim penghadaman yang terlibat belum tersedia sepenuhnya. Oleh itu bayi mudah mendapat cirit-birit sekiranya makanan pelengkap diberikan lebih awal.

Bayi 6 Bulan Ke Bawah Tak Perlu Air Kosong. Boleh Jadi Keracunan & Sawan

IKLAN
 • 4 RISIKO PEMBERIAN AIR KOSONG KEPADA BAYI 0-6 BULANBayi 0-6 bulan tidak perlukan air kosong. Amalan pemberian air kosong kepada bayi boleh mengakibatkan kesan negatif kepada kesihatan bayi. Berikut ialah empat impak buruk tabiat beri air kosong kepada bayi bawah enam bulan.

  RISIKO KEKURANGAN ZAT

  Pemberikan air kosong atau cecair lain (jus buah/ teh dan sebagainya) boleh mengakibatkan risiko kekurangan zat kepada bayi.

  RISIKO PENYAKIT DAN JANGKITAN

  Meningkatkan risiko penyakit dan jangkitan di mana air bertindak menghakis salutan pelindung penyakit yang dihasillkan oleh susu ibu. Air juga boleh menjadi pembawa kuman sekiranya ia tidak bersih.

  RISIKO KERACUNAN AIR

  Pemberian air kosong kepada bayi bawah enam bulan boleh meningkatkan risiko keracunan air. Air yang terlalu banyak akan mencairkan garam dalam darah dan menyebabkan suhu badan turun. Bayi menjadi kembung dan menyebabkan sawan tarik.

  RISIKO KEGAGALAN PENYUSUAN SUSU IBU

  Pemberian air kosong dapat meningkatkan risiko kegagalan penyusuan disebabkan oleh kurangnya rangsangan daripada bayi.

Bayi 6 Bulan Ke Bawah Tak Perlu Air Kosong. Boleh Jadi Keracunan & Sawan

 • KEBURUKAN BERI MAKANAN & MINUMAN LAIN KEPADA BAYI 6 BULAN KE BAWAH

  Bayi yang menyusu susu ibu tidak perlu diberikan makanan atau minuman lain kerana ia boleh menyebabkan beberapa keburukan lain. Antaranya ialah;

  • Mengurangkan kesan perlindungan daripada penyusuan susu ibu.
  • Meningkatkan risiko jangkitan.
  • Mengurangkan keinginan bayi untuk menyusu daripada payudara ibu yang seterusnya akan menyebabkan pengurangan penghasilan susu ibu.
  • Boleh mengakibatkan keliru puting.
  • Risiko obesiti kepada bayi.

Artikel berkaitan: Bahaya Kalau Bayi Sawan. Tapi Jangan Panik, Mesti Tahu Apa Nak Buat!


Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI