Menyusu tapi tidak kenyang dan kelihatan tidak puas antara tanda-tanda yang diperhatikan ibu ini walau pun berat bayinya naik. Tongue tie pada bayi punca ibu ini alami masalah puting melecet & luka hingga fobia untuk menyusukan!

Mungkin ramai yang tidak mengambil kisah perihal ini. Walhal ia adalah simptom penting yang perlu diberikan perhatian bagi bayi yang mengalami tongue tie. Jika dibiarkan ia boleh menyebabkan masalah pertuturan pada masa akan datang.

Perkongsian Puan Noorinora tentang bayinya, Audi Imran yang pernah mengalami tongue tie ini boleh dijadikan panduan kepada ibu-ibu lain. Berikut ialah perkongsian beliau;

Hi semua. Ramai tanya Odi buat procedure ape siang tadi, Odi sebenarnya buat procedure release tongue tie. 

Korang ingat tak Nora ada share yang nipple Nora luka last week? Selalunya kalau luka ke ape cepat je baik tapi this time lambat sangat baik and Odi susah sangat nak menyusu macam dia tak kenyang. Selalu dia latch okay je tapi start dari luka tu dia susah nak latch. 

DIBERITAHU ADA TONGUE TIE, PERLU TUNGGU 6 BULAN UNTUK PROSEDUR 
Actually Nora dah tau Odi ada tongue tie masa dia baru lahir. Ada nurse inform Nora masa admitted haritu tapi bila jumpa peads dia kata as long as baby latch ok and naik berat badan tunggu 6 months above pun takpe. So kiteorang decide untuk tunggu lah sebab berat badan Odi naik dengan bagus and dia latching pun ok. At 1 month plus berat dia dah naik 5kg so kiteorang takde lah worry sangat. 

PUTING LUKA LAGI & BAYI KURANG KENCING SEPERTI BIASA

Sampai lah baru2 ni nipple Nora luka and melecet. Mula2 Nora rasa sebab Nora baru start pump and Odi dah semakin besar dia latch pun ganas and kuat kekiri ke kanan so bila bergesel dengan tongue tie dia tu makin teruk la lukanya. Mula2 takde fikir sangat tapi bila Nora notice pampers dia tak basah macam biasa and Odi asyik2 nak susu Nora dah agak dia tak kenyang. Sampai tahap Nora stress sebab yelah kita sakit and sore, baby pulak tak kenyang memang menangis teruk dengan Arin. 

PAKAR LAKTASI SARANKAN TONGUE RELEASE

Nora mintak nasihat pakar lactaction Dr Shahirah and dia pun suggest Nora release tongue tie Odi. Dr Shahirah suggest Dr Zain di sebuah hospital di Bangsar sebab anak2 Dr Shahirah pun before this tongue tie jugak and pernah perform procedure ni dengan doctor Zain. Harini terus set appointment dengan Dr Zain. Cost tadi di hospital  nak release tongue tie ni tepat2 RM500. Termasuk consultation, procedure and ubat.

PROSEDUR RINGKAS TAK SAMPAI DUA SAAT!

Procedure dia simple and cepat je. Dr Zain clipkan tongue tie sikit dia macam benang je and before that spraykan ubat kebas dekat Odi. Takde tidurkan Odi ke ape just a simple procedure tanpa bius, prosedur yang tidak sampai dua saat ini tidak mengeluarkan setitis darah pun mungkin juga disebabkan tisu tali di bawah lidah itu masih lembut.

LEPAS PROSEDUR PENYUSUAN KURANG MENYAKITKAN
Lepas settle procedure release tongue tie Nora terus menyusukan Odi macam biasa and Mashallah sumpah lain sangat feel bila susukan dia. Takde dah rasa ngilu and sakit. ?
SELALU TERJADI KEPADA BAYI LELAKI
Selalunya tongue tie ni mostly happen to boys. Rare cases kalau perempuan kena. Ada yang boleh detect right after lahir and ada yang susah nak detect. So kalau korang ada mengalami masalah penyusuan, nipple luka, baby nampak tak kenyang boleh try check doctor if ada tongue tie ni or tak. Kalau detect awal boleh cepat2 releasekan je takyah tunggu dah besar. Nora listkan antara tanda2 awal baby tongue tie dekat bawah ni.
KALAU DIBIARKAN BOLEH TIMBULKAN MASALAH PERTUTURAN
Kalau mummies perasan ada tanda2 camni, boleh terus check dengan pakar and dapatkan nasihat dari pakar dulu ok? Nora share untuk rujukan mommy-mommy di luar sana. Walaupun masalah Odi ini kecil tapi kalau kita pandang remeh masalah ini, mungkin banyak lagi masalah pada masa akan datang contohnya speech delay etc. Semoga sharing ini bermanfaat! #OdiTongueTie

Sumber: noorinora

Tinggalkan Komen