garam guna

Untuk menyedapkan rasa masakan, para ibu akan menambah garam ketika memasak (kecuali makanan untuk bayi). Garam digunakan bertujuan untuk membangkitkan rasa masakan. Walaupun begitu, ada segelintir ibu yang was-was waktu paling sesuai untuk meletakkan garam di dalam masakan.

Guna Garam Untuk Sedapkan Masakan. Tak Kisah Letak Waktu Bila, Asalkan Tak Melebih-Lebih!

Memetik perkongsian Dr Fatimah Salim via grup Makmal Makanan (MaMa) di Facebook, garam boleh dicampurkan ke dalam masakan mengikut keselesaan orang memasak. Ia tidak memudaratkan kesihatan, kecuali diambil secara berlebihan.

Artikel Lain: [Emotional Burnout, Isteri Jadi Penat Sangat. Tak Nampak Mata Kasar, Suami Kena Peka!]

Ikuti perkongsian ini.

Merujuk kepada ss di bawah, penambahan garam ke dalam masakan adalah TERPULANG ikut suka dan tujuan masing-masing. Ianya TIDAK akan berubah menjadi racun (kecuali lah sengaja diambil secara berlebihan).

Guna Garam Untuk Sedapkan Masakan. Tak Kisah Letak Waktu Bila, Asalkan Tak Melebih-Lebih!

IKLAN

Cuma ada beberapa perkara yang anda perlu tahu mengenai kesan garam dalam masakan.

• Garam terdiri daripada kristal natrium klorida (NaCl). Dan rasa masin garam adalah disebabkan interaksi ion Na+ dengan reseptor masin pada lidah. Maksudnya garam apa pun yang anda guna, kemasinan adalah bergantung kepada jumlah ion natrium dalamnya.

• Meletakkan garam pada bila-bila masa dalam masakan tidak akan mengubah kimianya. Ion natrium adalah sangat stabil dalam keadaannya. Kalaulah ianya berubah sifat, boleh meletup kuali anda.

• Meletakkan garam pada awal masakan akan memberikan rasa masin yang sebati kerana keterlarutan dan cukup serapan dalam komponen masakan.

IKLAN

Guna Garam Untuk Sedapkan Masakan. Tak Kisah Letak Waktu Bila, Asalkan Tak Melebih-Lebih!

• Meletakkan garam selepas (makanan tanpa air) akan buat rasa makanan lebih unik disebabkan sensasi rasa kristal garam yang larut dalam air liur.

• Meletakkan garam awal dalam masakan berprotein (terutamanya daging lembu) akan membuatkan isinya menjadi keras kerana garam berupaya mengeluarkan air (aka jus) daripada isi daging. Namun apabila dimasak lebih lama, daging akan empuk semula dan akan memberikan rasa kuah yang lebih sebati.

IKLAN

Artikel Lain: [Buat Sabun Cuci Pinggan Guna Minyak Masak Terpakai. Buih Banyak, Kulit Tak Menggelupas]

Guna Garam Untuk Sedapkan Masakan. Tak Kisah Letak Waktu Bila, Asalkan Tak Melebih-Lebih!

• Memerap daging dengan garam lebih daripada 40 minit akan membuatkan daging menjadi lebih empuk apabila dimasak. Ini kerana apabila diberikan masa yang cukup, garam membantu dalam melemahkan ikatan dalam protein daging.

• Untuk memanggang daging tanpa perapan, letakkan garam hanya apabila daging hendak dimasak terus saja. Perapan kurang daripada 40 minit akan menyebabkan isi daging menjadi keras (seperti kes di atas).

Semoga dengan penerangan dari Dr Fatimah ini memberi penjelasan kepada kita tentang waktu yang paling sesuai untuk memasukkan garam ke dalam masakan.

https://www.youtube.com/watch?v=UrGkvX0EjUQ&t=29s

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI