Ingat ya wahai suami, perkahwinan itu satu penyatuan hati. Andai kata anda tak pernah berkira dengan isteri, apa yang anda buat semuanya rasa mudah.

Kehidupan kita tak sama seperti orang lain, Ada yang biasa-biasa je, ada yang boleh bermewah tetapi semua itu buatlah ikut kemampuan. Jangan dibanding dengan orang lain kerana rezeki kita tak sama.

Syukurlah dapat isteri yang baik, anak-anak sihat, makan pakai cukup itu pun dah kira rezeki. Cuma ada suami yang terlupa untuk belanja isteri.

Belanja Isteri Dapat  Pahala. Ada Lebih Suami Bagilah Lebih, Besar Rahmatnya

Melalui perkongsian Pencetus Ummah Rahmat Ikhsan, semakin banyak kita bersedekah, semakin murah rezeki. Cuba dulu berikan wang belanja untuk isteri, untuk kegunaan peribadinya dan ada lebih bagilah lebih. Pasti anda akan rasa hebatnya Allah pemberi rezeki.

Belanja Isteri Dapat Pahala

IKLAN

1. Rasulullah pernah berpesan bahawa setiap suap yang diberikan oleh suami kepada isteri akan mendapat ganjaran di sisi Allah. Sabda Nabi:

وَلَسْتَ تُنْفِقُ نَفَقَةً تَبْتَغِى بِهَا وَجْهَ اللَّهِ إِلاَّ أُجِرْتَ بِهَا حَتَّى اللُّقْمَةُ تَجْعَلُهَا فِي فِيّ امْرَأَتِكَ

“Dan tidaklah kamu memberikan nafkah dalam mencari keredhaan Allah melainkan semuanya akan dibalas dengan pahala. Sehinggakan setiap suap yang disuapkan ke dalam mulut isterimu (juga akan diberi pahala). (HR Muslim).

Belanja Isteri Dapat  Pahala. Ada Lebih Suami Bagilah Lebih, Besar Rahmatnya

IKLAN

2. Malah membelikan hadiah buat isteri juga dianggap sebagai amalan yang terpuji. Sadina Amru ibn Umayyah pernah membeli sepasang kain. Seorang sahabat bertanya, apa yang kamu lakukan kepada kain tersebut. Amru lalu menjawab:

تصدقت به عَلَى سخيلة بنت عبيدة ، وكانت امرأته ، وَقَالَ : سمعت رَسُول اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يقول فِي الصدقة : ” الصدقة عَلَى الأهل صدقة

“Aku telah hadiahkannya kepada isteriku Sukhailah bint Ubaydah dan dia berkata: Aku mendengar Rasulullah bersabda: Sesungguhnya sedekah (hadiah) kamu kepada ahli keluargamu akan diganjari pahala sedekah. (HR Abu Ya’la).

Belanja Isteri Dapat  Pahala. Ada Lebih Suami Bagilah Lebih, Besar Rahmatnya

IKLAN

3. Ini kerana duit yang diusahakan untuk menyara sebuah keluarga mereka adalah sebaik-baik nafkah di jalan Allah. Sabda Rasulullah:

أَفْضَلُ دِينَارٍ يُنْفِقُهُ الرَّجُلُ دِينَارٌ يُنْفِقُهُ عَلَى عِيَالِهِ

“Sebaik-baik dinar adalah dinar yang digunakan sebagai nafkah buat menyara keluarganya” (HR al-Bukhari).

Sumber: Pencetus Ummah Rahmat Ikhsan

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI