Mak ayah mana yang tak makin sakit kepala bila anak mula buat tak endah arahan yang kita berikan. Penat berleter, anak buat tak kisah saja. Rupanya hendak marah anak perlu ada tekniknya. Bukan main ‘tembak’ saja.

Menurut Pn Ayesha Sairi, Ahli Terapi Cara Kerja, menyuruh anak melakukan pelbagai perkara dan memberi arahan perlu ada teknik yang tepat. Barulah anak faham dan menuruti arahan dengan baik. Jangan salah teknik. Ini yang dikongsikan oleh beliau.


Anak tidak mahu ikut arahan?
Ada ibubapa mengadu, anak mereka tidak mahu ikut arahan mereka. Anak yang salah atau
ibubapa tidak tahu teknik memberi arahan?

Sebelum kita marah-marah kepada anak, sebelum kita membebel kepada anak, eloklah kita semak cara kita memberikan arahan kepada anak.

Saya kira strategi ini terpakai sama ada anak tipikal mahupun anak berkeperluan khas.

Strategi untuk anak ikut arahan

✅Dapatkan perhatian anak terlebih dahulu. Panggil namanya, pandang matanya dan sentuh tubuhnya. Ingat PPS (panggil, pandang, sentuh).

IKLAN

✅Berikan arahan pendek. Untuk anak kecil, kebanyakan mereka hanya mendengar 3-4 patah perkataan sahaja.

Sekiranya kita berikan arahan yang panjang, mereka hanya akan ingat sama ada perkataan di awal, perkataan di tengah atau di hujungnya sahaja.

Contoh ayat yang sesuai
“Tolong ambil buku mama”
“Simpan mainan semua”
“Tutup tv, pergi mandi”
“Ambil towel, pergi mandi”

Kadang-kadang kita beri arahan dalam bebelan. Ibu-ibu selalunya buat begini.

IKLAN

“Abang, dah dah lah tengok tv. Lama dah ni. Pergi ambil buku, baca buku tu. Buat apa nak tengok tv lama sangat ni. Mama dah siap masak semua awak masih tengok tv. Dah, dah. Tutup tv tu”

Andai kata kita biasa berikan ayat di atas, ada 2 kemungkinan yang biasa anak akan buat:
1) buat tak tahu
2) tutup tv

Adakah anak ikut SEMUA arahan yang kita berikan? Tidak. Dia tidak buat arahan ambil buku dan baca. Ini kerana anak tidak mendengar arahan tersebut.

Hear vs Listen. Ada bezanya.

IKLAN

Semoga membantu ibubapa dan guru-guru semua.

Menarik: Anak Kita Sejak Lahir Bijak, Silapnya Menangis Bagi HP & Buka TV, Patutnya Bagi Anak Explore

Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)