Keguguran kali pertama mungkin masih boleh diterima, namun jika berulang kali keguguran, harapan untuk menimang cahaya mata pastinya terasa mustahil. Itu anggapan sesetengah bakal ibu yang seakan sudah putus asa untuk mencuba.

Namun menurut Dr Hamid Arshad, masih ada peluang bersalin walau berulang-ulang kali gugur. Tidak perlu rasa kecewa namun terus menjalani rawatan sebaiknya hingga detik melahirkan. Ini perkongsian ilmu dan tip yang dikongsikan oleh beliau.

Berulang Kali Keguguran, Masih Ada Peluang Bersalin, Dr Hamid Arshad Kongsi Tip!


Bagi mereka yang berulang-ulang kali gugur memang mengalami trauma mental dan emosi. Ada merasa hampa dan kecewa. Jangan putus asa, Allah Maha Pengasih dan Penyanyang serta Maha Berkuasa atas segala-galanya.

Ramai juga yang berjaya melahirkankan anak lepas 3 kali, 5 kali, malah ada seorang yang selepas 8 kali gugur.

Panduan yang saya berikan adalah seperti berikut.
Dalam pemeriksaan jika terdapat penyakit endometriosis dan rahim retroverted biasanya saya lakukan bedah laparoscopy. Sering juga saya beri ubat antivirus, acyclovir 400mg dua kali sehari selama seminggu.

Berulang Kali Keguguran, Masih Ada Peluang Bersalin, Dr Hamid Arshad Kongsi Tip!

Seterusnya langkah-langkah berikut dipatuhi.
1. Buat ujian UPT sebaik sahaja lewat datang haid. Jika positif terus jumpa pakar bidan.

2. Dua minggu berikutnya sangat kritikal, jauhkan hubungan seksual kerana ia boleh mengganggu kehamilan diperingkat awal.

Biasanya saya beri suntikan ubat hormon proluton satu vial dua kali seminggu untuk 2 minggu. Suntikan ini bertujuan tenangkan rahim, cegah kuncupan rahim dan untuk memudahkan pertumbuhan janin.

Jika berlaku rasa sakit pada ari-ari saperti senggugut, makan 2 biji panadol untuk tenangkan rahim yang sedang kuncup. Jika dibiarkan ia boleh terus mencetuskan keguguguran. Panadol dimakan secara berkala tidak mengancam janin.

Berulang Kali Keguguran, Masih Ada Peluang Bersalin, Dr Hamid Arshad Kongsi Tip!

Penting berehat sepenuhnya dalam dua minggu ini. Cuti medical sering berikan kepada pesakit-pesakit.

IKLAN

3. Supplement ialah prenatal vitamins saperti obimin atau prenavit serta vitamin C satu gram setiap hari. Vitamin C penting untuk meningkatkan immunity dan bantu pembiakkan sel-sel.

4. Setelah dua minggu saya scan melalui faraj dan kini kandungan sudah 6 minggu atau lebih. Kantung kandungan serta ketul janin serta denyutan jantung dapat dikesan dalam scan.

5. Teruskan suntikan proluton seminggu sekali dalam sebulan berikutan serta prenatal vitamins dan vitamin C dimakan setiap hari. Dan ini perlu diteruskan hingga kandungan 13 minggu.

6. Ultrasound scan dilakukan pada kandungan antara 10 – 12 minggu dan ketika ini anggota janin telah terbentuk dan dapat dikesan dengan jelas serta denyutan jantung yang kuat.

Berulang Kali Keguguran, Masih Ada Peluang Bersalin, Dr Hamid Arshad Kongsi Tip!

7. Jika berlaku ancaman gugur yang ditandakan dengan perdarahan dan sakit saperti senggugut, penting pergi dan masuk hospital secepat mungkin. Jika situasi begini berlaku kemunkinan terus gugur adalah lebih kurang 50%.

8. Saya tidak beri aspirin sebagai rawatan saperti yang dilakukan olih ramai pakar bidan lain.

9. Saya akan teruskan rawatan dan buat pemantauan setiap bulan hingga umor kandungan capai 5 bulan apabila kandungan akan stabil dan saya akan rujuk pesakit kepada pakar bidan lain kendalikan kelahiran pada cukup bulan.

IKLAN

Berulang Kali Keguguran, Masih Ada Peluang Bersalin, Dr Hamid Arshad Kongsi Tip!

Punca Berulang Kali Gugur

1. Punca utama keguguran adalah terdapat kecacatan baka pada janin. Lebih 95% embryo cacat akan gugur. Jika tidak bayi akan lahir cacat.

2. Penyakit pada rahim seperti fibroid, adenomyosis, cacat bentuk rahim. Cyst ovari, endometriosis. Pintu rahim longgar/ cervical incompetence.

3. Jangkitan kuman dan antibodi dalam darah.

4. Penyakit seperti diabetes, SLE, buah pinggang dan lain-lain.

5. Stres dan tekan fizikal dan emosi.

IKLAN

6. Toksin. Berbagai jenis racun ada di persekitaran kita.

Berulang Kali Keguguran, Masih Ada Peluang Bersalin, Dr Hamid Arshad Kongsi Tip!

Apa perlu buat?
1. Terpenting sekali ialah rehat sepenuhnya dengan berbaring. Bagi mereka yang ada retroverted uterus elok meniarap antara 10-30 minit dengan dialas 2 bantal di bawah perutnya. Mungkin perlu cuti medical atau tanpa gaji.

2. Suntikan hormon yang mengandungi hormon progesteron/roluton selang 2 hari selama dua minggu. Atau pil hormon/duphaston dimakan satu biji 2 atau 3 kali sehari terus menerus sampai 3 bulan hamil.

3. Jauhkan persetubuhan atau hubungan kelamin khususnya pada peringkat awal kehamilan. Jika dilakukan tentukan tidak tindih perut isteri. Buar air mani di luar atau guna sarung kondom.

4. Elakkan perjalanan jauh, shopping dan menaiki pesawat terbang.

Menarik: Tak Perlu Beli Home Doppler Untuk Periksa Jantung Bayi Setiap Masa, Ada Bahayanya

Berulang Kali Keguguran, Masih Ada Peluang Bersalin, Dr Hamid Arshad Kongsi Tip!

Anak ada bakat? Sertai Bakat Cilik Pa&Ma sekarang!
Kalau anak-anak ada bakat hebat, janganlah simpan sendiri. Jom, support mereka dengan menyertai Bakat Cilik Pa&Ma. Rakam aksi anak-anak dengan bakat mereka dan hantarkan kepada Pa&Ma.

Nak join? Klik saja https://toko.ideaktiv.com/product/bakat-cilik/ atau untuk sebarang pertanyaan boleh hubungi https://wa.me/+60179701167

Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!

 

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI