Bahagia datang daripada Allah, dan ianya ‘melalui’ pasangan kita. Bahagia bukan datang directly daripada pasangan kita.
Banyak yang tidak capai maksud bahagia kerana mengharapkan bahagia datang daripada pasangan kita, sedangkan suami atau isteri hanyalah sekadar makhluk yang dikurniakan hati, namun ianya tetaplah milik Pencipta Rabb Al Jalil.
Ada suami yang terigau-igau mahukan pasangan persis seperti ratu cantik dunia, suami sanggup buat apa sahaja untuk mencantikkan isterinya, namun akhirnya memang sungguh isterinya ramping bagaikan semut, putih melepak, sehingga menarik perhatian lelaki lain melihat isterinya. Akhirnya masih tidak beroleh kebahagiaan, kerana isterinya curang terhadap suaminya.
Ada isteri yang terlalu menjaga keterampilan diri, sanggup berkorban apa sahaja demi mendapatkan tubuh badan dan rupa yang cantik. Ia suatu kepuasan bagi dirinya. Namun dibiarkan suami terabai, masa untuk suaminya pun tiada kerana asyik berzumba, akhirnya suami mula curang terhadap isterinya sehingga membawa kepada keretakan rumah tangga.
Apalah yang dicari? Kecantikan atau kebahagiaan? Kalau boleh kita nak kedua-duanya, biarlah cantik dan bahagia. Kedua-duanya boleh diperoleh bila mana niatnya betul. Niat berhias untuk suami, bukan untuk dipertontonkan pada lelaki lain.
Ads
Nak sihat supaya dapat bahagia sama-sama hidup dengan suami dan keluarga, bukan untuk kepentingan diri semata-mata.
Biarlah isteri tak solid macam ratu cantik, asalkan isteri sihat dan dapat membahagiakan hati suami, itu lebih bermakna.
In shaa Allah suami atau isteri akan beroleh kebahagiaan bila mana:
Ads
1. Tahu dan sedar bahawa Allah SWT adalah sumber kebahagiaan.
2. Niat yang betul dalam amalan seharian.
3. Tidak meninggalkan perkara-perkara yang wajib.
Ads
4. Meninggalkan perkara-perkara yang dilarang.
5. Menjalankan amanah sebagai suami atau isteri dengan baik.
Teringin nak dapatkan barangan pada harga istimewa, klik je di sini
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Menjadi ayah yang terbaik bermula dengan menjadi seorang suami yang terbaik. Ia bermula dengan penglibatan seorang ayah dalam keseluruhan proses kehamilan isteri.
Jadi jika anda benar-benar nak menjadi ayah yang terbaik, pastikan anda adalah suami yang terbaik, kerana great husbands become great dads (suami yang hebat boleh menjadi ayah yang hebat!)
Chef selebriti terkenal, Dato’ Fazley Yaakob boleh jadi inspirasi kepada semua yang bergelar ayah. Selebriti ini memang terkenal sebagai seorang suami yang penyayang dan mencintai isterinya, Azrene Ahmad sepenuh hati.
Di samping itu Fazley juga dikenali sebagai seorang anak yang rapat dengan ibunya sejak dia baru bergelar artis sehinggalah sudah punya empat orang anak.
Walaupun sibuk, dengan kerjayanya sebagai selebriti terkenal yang perlu menghadiri banyak acara dari pagi hingga tengah malam tetapi ia bukan alasan untuk pemilik kafe Sukasukrebistro ini menperuntukkan masa untuk empat orang anaknya.
Baru-baru Fazley berkongsi sebuah video di Instagramnya, dia sedang membersihkan lantai di sebuah kedai serbaneka
Menurut kapsyen yang dikongsi oleh beliau, salah seorang daripada anaknya termuntah di lantai kedai serbaneka tersebut, jadi dia terpaksa membersihkan lantai supaya orang lain tidak terpijak muntah anaknya.
Kehidupan berumah tangga ada pasang surutnya. Namun menentukan rasa bahagia adalah diri kita sendiri. Dalam melakukan tugas-tugas di rumah bukan hanya isteri sahaja, suami juga perlu turut serta. Tak perlu tunggu pasangan mulakan dulu, kita perlu peka untuk memulakan kerja dalam segala hal, barulah makin serasi dan bahagia.
Perkongsian check list oleh suami dan bapa penyayang ini, Firdaus Syakirin ini menarik untuk kita nilai diri kita dan pasangan. Jika kita sama-sama peka dan bertolak ansur dalam melakukan kerja rumah, alangkah baik dan bahagianya rumah tangga kita.
The best thing kalau nak rumahtangga kita bahagia, aman damai dan tenang sejahtera ialah dengan adanya common sense antara kita dan pasangan.
Below are 10 common sense yang patut ada dalam rumahtangga :
1. Nampak suami balik keje, muka ketat, penat, letih, isteri terus sambut dengan gembira, tak banyak cakap, tak banyak tanya, tak bagi anak-anak serbu dan ganggu. Biar suami rehat dan bertenang dahulu.
2. Suami tengah belek-belek handphone, nampak isteri sibuk buat keje-keje rumah, sibuk jaga anak-anak, keadaan tak terkawal, isteri dah mula tinggikan suara. Suami letak hp, terus tolong isteri apa yang patut.
3. Baju di ampaian dah kering, terus kutip tanpa perlu suruh pasangan. Sampah dah penuh dalam tong sampah, terus buang tanpa perlu suruh pasangan, pakaian kotor dah penuh dalam bakul, terus masukkan dalam mesin, basuh dan jemur tanpa perlu tunggu pasangan buat.
4. Lepas makan, angkat pinggan dan basuh pinggan tanpa perlu meninggalkan pinggan di meja ataupun dalam sinki. Kemaskan dapur sebelum bergerak ke ruang tamu mahupun bilik.
5. Rasa macam dah lama tak bawak pasangan makan diluar ataupun melancong ataupun bersiar-siar, terus ajak pasangan untuk buat smua perkara tu.
6. Hari ni atau kelmarin atau minggu lepas birthday pasangan ataupun ulang tahun perkahwinan, terus wish tanpa perlu tunggu sapa yang nak wish dulu. Kalau terlupa, minta maaf dan terus terang kata lupa dan jangan jadikan si dia tak wish birthday or anniversary sebagai 1 isu besar.
7. Bawak isteri balik jumpa orang tuanya jika dah lama tak balik kampung halaman isteri.
8. Balik keje, terus balik ke rumah, jangan melencong tempat lain. Seharian dah isteri tunggu dirumah, maka jangan bagi dia tunggu lagi disebabkan kita nak melepak dengan kawan-kawan.
9. Bagi penghargaan kepada pasangan atas apa yang dia dah lakukan. Penghargaan tak semestinya berbentuk hadiah, ucapan terima kasih sudah memadai dan mencukupi.
10. Berhubungan dengan pompuan lain dibelakang isteri, tanpa pengetahuan isteri, dan ianya bukan disebabkan faktor kerje adalah sesuatu yang salah. You should know that right? Jadi jangan buat.
It’s common sense right? Ada lagi nak tambah? ?
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Adakah anda masih makan ulam? Apakah khasiat ulam-ulaman yang anda tahu? Urbanisasi, pilihan gaya hidup tidak sihat, selain genetik, semuanya memainkan peranan dalam pertambahan kadar obesiti di Malaysia.
Dengan faktor risiko yang diteruskan generasi demi generasi, golongan muda dan kanak-kanaklah yang paling terkesan.
Apatah lagi, menurut laporan Euromonitor, kadar pengambilan makanan proses di Malaysia meningkat sebanyak 105% dalam masa 5 tahun.
Malaysia bukan sahaja antara negara dengan kadar obesiti kanak-kanak paling tinggi di dunia, bahkan, menurut kajian, pengambilan serat dalam kalangan remaja Malaysia tidak sampai 10% daripada saranan WHO.
Melihatkan senarai pilihan makanan harian di Malaysia yang kaya karbohidrat dan lemak, mungkin kita akan mudah mengecop budaya makan Malaysia sebagai menggemukkan.
Tetapi jika cara pemakanan tradisional dikaji, pasti kita akan mendapati bahawa budaya makan masyarakat terdahulu sebenarnya sangat seimbang. Rahsianya? Dengan makan ulam sebagai pelengkap hidangan.
Apa itu ulam-ulaman?
Ulam merupakan bahagian tumbuh-tumbuhan yang dimakan secara mentah, dicelur, distim atau direbus dan dihidangkan bersama hidangan nasi dan lauk-pauk yang lain. Ini termasuklah bahagian pucuk, daun, batang, umbut, biji, buah, ubi atau bunga tanaman.
Di Malaysia, lebih daripada 120 jenis tumbuhan boleh dimakan sebagai ulam-ulaman, daripada tumbuhan herba kecil dan melata, jenis semusim seperti pegaga, sehinggalah kepada pokok-pokok renek dan pokok-pokok besar jenis saka seperti petai, jering, genuak dan kerdas, yang biasanya tumbuh liar di kawasan pedalaman, di dusun atau di hutan belantara.
Sayur-sayuran biasa seperti timun, kubis dan terung juga boleh dianggap ulam apabila dimakan sebegitu sahaja. Dalam erti kata lain, ulam-ulaman ini sama sahaja seperti salad dalam diet barat.
Berikut merupakan beberapa jenis ulam-ulaman yang popular:
1. Ulam Raja
Ulam raja, atau nama saintifiknya Cosmos Caudatus didapati mempunyai kesan antioksidan, antidiabetes, antihipertensi, antikeradangan, antimikrob dan antikulat.
Menariknya dibandingkan dengan buah-buahan seperti strawberi, plum, oren, epal dan tomato, ulam raja mempunyai kadar antioksidan yang paling tinggi. Maka layaklah tumbuhan ini dikenali dengan nama ulam raja.
Ulam raja juga mempunyai kesan melindungi tulang yang dapat mengurangkan risiko osteoporosis, terutamanya bagi wanita menopaus.
2. Sambung Nyawa
Sambung nyawa atau dalam bahasa saintifiknya Gynura Procumbens didapati berpotensi mengawal tekanan darah, kandungan gula dalam darah, menggalakkan kesuburan, selain mempunyai kesan antikanser, antimikrob, antioksidan dan antikeradangan.
Menariknya, kajian dalam haiwan menunjukkan ulam-ulaman ini mempunyai khasiat untuk menurunkan gula dalam darah pada haiwan yang diabetes, dan tidak pada haiwan yang normal.
3. Daun Selom
Daun selom atau nama saintifiknya Oenanthe javanica mempunyai kesan antidiabetik, antioksidan, antiradang, selain kesan melindungi hati dan memori.
Sayuran ini dihidangkan bersama nasi panas, sambal belacan, lauk ikan sungai dan ikan kering. Ulam ini juga sesuai dibuat ‘urap’ iaitu campuran kelapa parut, cili api, gara, belacan yang ditumbuk halus dan digaul dengan daun selom.
4. Cekur
Cekur atau nama saintifiknya Kaempferia Galanga Linn mempunyai kesan antiradang, tahan sakit, anticacing, antioksidan, antimikrob dan antihipertensi.
Selain di makan sebagai ulam, daun cekur turut digunakan untuk merawat bengkak, pening kepala, sakit perut, sakit gigi dan reumatisme (radang dan sakit pada otot dan sendi).
5. Pegaga
Pegaga atau nama saintifiknya Cantella Asiatica merupakan tumbuhan yang sering dikaitkan dengan rahsia keremajaan dan awet muda.
Bukti saintifik juga telah menunjukkan bahawa ulam-ulaman ini mempunyai khasiat yang memudahkan pertumbuhan tisu penghubung seperti elastin dan kolagen, yang penting untuk penyembuhan luka.
Maka tidak hairanlah kini ekstrak pegaga digunakan dalam produk krim muka, dikenali sebagai cica cream yang boleh didapati daripada jenama-jenama produk terkenal.
6. Daun Kaduk
Daun kaduk atau nama saintifiknya Piper Sarmentosum, agak menyerupai daun sireh tetapi tumbuhan ini tidak tumbuh memanjat sebaliknya tumbuh di atas tanah.
Makan ulam kaduk yang mempunyai rasa agak payau dan sedikit pahit ini dikatakan mempunyai manfaat untuk masalah sembelit, sakit gigi, demam malaria, lemah dan sakit-sakit dalam tulang.
7. Petai
Petai merupakan ulam yang tidak perlu diperkenalkan lagi. Petai didapati mempunyai kesan antidiabetes, antimikrob, antioksidan, antihipertensi dan berpotensi menurunkan kandungan gula dalam darah.
Kandungan antioksidan yang tinggi dalam petai didapati pada bahagian biji dan pod tumbuhan ini.
Dalam perubatan tradisional Melayu, buah petai dipercayai berkesan dalam merawat penyakit jantung dan kencing manis selain membersihkan buah pinggang.
Digabungkan dengan serat, petai memberikan rangsangan tenaga yang cepat, berterusan dan mencukupi. Penyelidikan telah membuktikan bahawa dengan hanya dua hidangan petai menyediakan tenaga yang mencukupi untuk latihan berintensiti tinggi selama 90 minit.
Salah satu kesan sampingan utama ketika makan ulam petai adalah ia memberikan nafas yang agak berbau dan gas perut yang berbau. Ia mengandungi asid amino tertentu yang memberikan bau yang kuat kepada air kencing seseorang, kesan yang dapat dilihat sehingga dua hari selepas pengambilan dalam pemakanan.
8. Makan ulam jering
Selain petai, ulam lain dengan bau yang kuat ialah jering. Jering mempunyai kandungan asid amino yang unik, asid djenkolic yang mempunyai kesan antidiabetes.
Kajian dalam haiwan mendapati kesan positif pada kandungan gula dalam darah, selera makan dan berat badan haiwan yang diabetes dan normal.
Tetapi, dalam masa yang sama, pengambilan jering boleh menyebabkan masalah jantung, buah pinggang, hati, paru-paru dan pankreas pada haiwan normal. Oleh itu, pengambilan jering hendaklah secara terkawal.
Terdapat banyak lagi ulam-ulaman yang popular seperti rebung buluh, pucuk betik, kacang botol dan peria katak. Semuanya mempunyai pelbagai rasa yang berbeza untuk anda terokai.
Mengapa anda patut makan ulam?
Tahukah anda, sehingga kini, kebanyakan ulam-ulaman tidak ditanam secara komersial?
Ini bererti pelengkap hidangan ini kebanyakannya merupakan tumbuhan liar yang dipetik sendiri oleh penjual atau ditanam sendiri oleh pengguna tempatan.
Jadi, bayangkan sahaja khasiat makan ulam yang tumbuh dalam persekitaran semula jadinya, tanpa menggunakan racun serangga.
Ini juga bermakna kebanyakan tumbuh ini dapat bertahan daripada serangga perosak. Tanaman selom, contohnya, didapati tidak mempunyai sebarang penyakit dan serangga perosak yang direkodkan.
Selain itu, mengamalkan pengambilan ulam juga mencipta permintaan pasaran kepada hidangan yang kian ditelan zaman ini.
Apatah lagi, sesetengahnya merupakan spesis tumbuhan yang kian berkurang sepertimana dalam rekod International Union for Conservation of Nature.
Permintaan pasaran akan menggalakkan usaha penanam semula oleh petani tempatan walaupun sekadar kecil-kecilan.
Makan ulam juga selalu digandingkan dengan pencicah juga meningkatkan manfaat amalan pemakanan ini.
Pencicah seperti cincalok, budu, sambal belacan dan tempoyak semuanya dihasilkan melalui proses fermentasi, menghasilkan produk kaya dengan probiotik atau bakteria baik yang membantu sistem penghadaman badan.
Mungkin, bagi sesetengah ahli masyarakat, makan ulam dan pencicahnya dilihat sebagai kolot dan ketinggalan zaman. Sementara pemakanan salad yang dipopularkan kulinari barat kelihatan lebih hipster dan moden.
Hidangan salad walaupun sihat, kadangkala ditambah sos dressing komersial siap yang penuh pengawet. Kebanyakan dressing salad dalam botol siap adalah tinggi dengan lemak tepu, garam dan gula tambahan.
Sedangkan ulam-ulaman bukan sahaja lebih segar kerana hasil tempatan, bahkan kebanyakan pencicahnya kaya dengan probiotik.
Oleh itu, mengapa anda perlu mencari sayuran yang diimport daripada luar dengan harga yang mahal, kandungan nutrien yang tidak setanding khasiat ulam-ulaman tempatan?
Jadi, mulakan inisiatif makan ulam ini daripada dapur rumah anda sendiri. Rajin-rajinlah mendapatkan bekalan ulam-ulaman yang penuh khasiat ini daripada pasar tani setempat.
Walaupun anda tidak biasa makan ulam, cubalah dahulu. Kerana dari mulut, pasti turun ke hati!
Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!