Menjadi seorang ibu adalah saat paling terindah buat seorang wanita. Siapa sangka selepas 3 bulan melahirkan anak kedua, Siti Mastura Fakriah Hj Yunos, 35 tahun, disahkan menghidap kanser payudara. Beliau mengakui berat hati menerima perkhabaran mengejutkan itu, namun ia tidak seberat dugaan bagaimana memikirkan untuk meneruskan kehidupan terutama untuk bersama anaknya yang diberi nama Muhammad Aidan Hj Md Fadhil.

“Sememangnya saya berasa amat kecewa. Makluman yang diperoleh daripada doktor yang membuat pengesahan tahap kanser tidak mampu menandingi kesedihan yang dialami. Hanya seorang ibu memahami perasaan yang timbul tatkala itu memikirkan anak-anaknya. Kini selepas 2 tahun berjuang sebagai pesakit kanser, saya mulai redha dan tenang menjalani kehidupan walaupun kanser sudah memasuki tahap 4.”

Mengimbau kembali detik ketika mengetahui diri menghidap kanser payudara, ketika hamil 2 bulan, sakit belakang mulai terasa. “Ketika itu, saya beranggapan hanya mengalami keletihan lantaran memikul tanggung jawab sebagai guru yang perlu berdiri lama semasa sesi pembelajaran di kelas berlangsung.

Mulanya agak hairan juga mengapa di awal trimester kehamilan, saya sudah mula merasai kesakitan seperti itu. Bukankah lazimnya, rasa sakit belakang itu dialami apabila usia kandungan sudah sampai ke penghujungnya?”

IKLAN

Biarpun Hidap Kanser, Ia Tak Halang Ibu Muda Ini Beri Yang Terbaik Kepada Anaknya

Sehingga kini, sesi rawatan kimoterapi telah dijalani sebanyak 8 kali dan sel kanser sudah melarat ke bahagian tulang. “Setiap bulan akan menjalani rawatan khusus untuk tulang dengan doktor pakar. Saya bersyukur kerana suami dan anak-anak banyak memberi sokongan. Merekalah sumber kekuatan untuk meneruskan kehidupan sebagai pejuang kanser. Saya selalu ingatkan diri bahawa diri tidak sakit dan sentiasa redha dengan ujian yang Tuhan berikan.”

Biarpun Hidap Kanser, Ia Tak Halang Ibu Muda Ini Beri Yang Terbaik Kepada Anaknya

IKLAN

Jalani hidup dan tanggung jawab seperti biasa

Walaupun berdepan dengan kesakitan, Siti Mastura tetap menjalani kehidupannya sebagai isteri dan ibu seperti biasa. Walaupun ada kalanya berasa penat disebabkan sistem ketahanan tubuh yang semakin lemah, namun tanggung jawab tetap dilakukan seperti kebiasaannya. Malah tuntutan kerja sebagai guru pun digalas dengan baik sama seperti sedia kala.

IKLAN

“Sebenarnya jika menghadapi kesakitan, dekatkan diri dengan Tuhan. Jangan bersendirian dengan memendam cerita. Kongsilah bersama teman-teman yang sentiasa ada untuk memberi sokongan kepada anda.”

Kisah inspirasi ini dibawakan kepada anda oleh NESTLÉ NANKID OPTIPRO® – The Science of Mother. Untuk maklumat lanjut sila layari https://www.startwell.nestle.com.my/brands/nankid-optipro

NANKID OPTIPRO® 3 adalah susu tepung diformulasi dengan “optimized protein”, DHA & ARA, dan probiotik bagi membantu menyokong pertumbuhan dan perkembangan kanak-kanak. Untuk kanak-kanak berumur 1 – 3 tahun.

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI