Amalan berpantang selepas keguguran, jangan anggap tak penting, paling kurang 14 hari. Keguguran ketika mengandung boleh berlaku kepada mana-mana wanita hamil. Situasi keguguran dikatakan lebih serius berbanding kelahiran.

Amalan Berpantang Selepas Keguguran

Amat penting untuk wanita yang mengalami keguguran untuk menitikberatkan penjagaan selepas keguguran. Keguguran ialah kehilangan bayi dalam kandungan sebelum minggu ke-24 kehamilan.

Keguguran yang berlaku dalam 12 minggu pertama kehamilan, ia dipanggil keguguran awal. Jika kehilangan berlaku selepas tempoh ini, ia dipanggil keguguran lewat.

Keguguran biasanya berlaku kerana embrio (janin) tidak berkembang seperti sepatutnya. Masalah-masalah kromosom juga dikatakan penyebab yang biasa. Masalah-masalah ini biasanya berlaku tanpa sebarang sebab.

Amalan Berpantang Selepas Keguguran, Jangan Anggap Tak Penting, Paling Kurang 14 Hari

Untuk berkembang dengan betul, bayi memerlukan jumlah kromosom normal yang tepat. Dia memerlukan 23 kromosom daripada ibu dan 23 lagi daripada bapa. Kecacatan kromosom boleh menghalang bayi daripada berkembang.

Kecacatan ini mungkin berlaku kerana:

Terdapat jumlah kromosom yang tidak tepat;

Terdapat perubahan dalam struktur kromosom.Dalam kes ini, kehamilan akan terhenti pada peringkat embrio.

Keguguran lewat pula lebih berkemungkinan berlaku akibat masalah kesihatan wanita tersebut berbanding masalah pada bayi, tetapi tidak semua kes seperti ini.

Jangan Anggap Tak Penting, Paling Kurang 14 Hari

Perlu tak berurut dan berpantang? Jawapannya perlu berurut dan berpantang. Wanita mengalami keguguran juga perlu melalui tempoh berpantang dan berurut, bertungku sama seperti ibu selepas bersalin. Cuma tempoh berpantang agak berbeza dengan berpantang selepas bersalin sebenar.

IKLAN

Berapa lama tempoh berpantang?

Kalau mengikut nasihat orang tua-tua dahulu, berpantang keguguran sama tempohnya dengan bersalin sebenar dan lebih rapi. Tetapi oleh kerana keadaan semasa da ‘life style’ sekarang, tidak mengizinkan ibu yang keguguran berpantang dalam tempoh yang lama untuk berehat dan menjaga pemakanan.

Selalunya untuk wanita yang bekerja, doktor hanya memberikan 7-10 hari cuti sakit akibat daripada keguguran. Oleh kerana waktu berehat yang pendek meyebabkan ibu yang keguguran tidak dapat berpantang sama seperti ibu bersalin sebenar.

Amalan Berpantang Selepas Keguguran, Jangan Anggap Tak Penting, Paling Kurang 14 Hari

Ibu yang bersalin secara normal mahu pun pembedahan akan menjalani tempoh berpantang selama 40-44 hari, ada juga yang berpantang 60-100 hari. Terpulang kepada individu.

Berpantang kerana keguguran, disyorkan menjalani proses berpantang, berurut dan bertungku serta menjaga pemakanan selama 14 hari paling minimum. Ini kerana untuk menjalani proses berpantang sepenuhnya seperti yang di ajar oleh org tua-tua dulu adalah tidak praktikal lagi kerana masalah kerja dan cuti yang pendek.

JIKA PENJAGAAN BERPANTANG DILAKUKAN DENGAN BETUL, IBU DAPAT MEMPERCEPATKAN PROSES PEMULIHAN SEPERTI TEKANAN EMOSI, MASALAH KESUBURAN, LEMAH RAHIM, KETIDAKSEIMBANGAN HORMON, BENGKAK DAN BISA OTOT PERANAKAN.

Masalah angin merian yang berpunca daripada keracunan darah juga boleh terkena kepada ibu yang keguguran tanpa penjagaan rapi. Sekiranya bahagian rahim tidak dibersihkan dengan rapi, toksin akan meresap ke seluruh sistem badan. Akibatnya ibu boleh demam panas sehingga mendapat kancing gigi apabila tidak berpantang makanan yang dilarang selepas keguguran.

IKLAN

Amalan Berpantang Selepas Keguguran, Jangan Anggap Tak Penting, Paling Kurang 14 Hari

Berurut dan bertungku sangat membantu untuk proses pemulihan selepas keguguran. Janganlah berurut mengikut ala kadar asalkan buat. Berurut dan bertungkulah sekurang-kurangnya 3 kali dalam tempoh berpantang, urut seawal hari yang ke 3 atau ke 4 selepas proses DNC atau pun janin keluar sendiri melalui proses natural.

Kebaikan berurut dan bertungku ialah mengeluarkan saki baki darah beku yang tertinggal di dalam rahim atau disaluran peranakan, mengeluarkan angin, memulihkan dan  melembutkan urat-urat yang tegang dan menyegarkan badan.

Untuk lebih berkesan, pantang larang pemakanan juga mesti diambil berat.

Sumber:  Kelab Ibu Hamil, Menyusu & Berpantang

Baca artikel lain: “Gugur Tu Lagi Sakit Dari Bersalin” Ain Edruce Keguguran, Belum Rezeki Timang Anak Kedua!

Doktor Sahkan Kandungan Dah Tiada Elizabeth Tan Keguguran, Sedih Kehilangan!Jumpa

IKLAN

Nanti Di Syurga Sayang Impian Timang Cahaya Mata Tidak Kesampaian, Hannah Delisha Keguguran!

 

Amalan Berpantang Selepas Keguguran, Jangan Anggap Tak Penting, Paling Kurang 14 Hari

Ayuhhh Sertai Jom Mewarna Oyen Bintang Kecil!

Pelbagai hadiah menarik menanti anda selain boleh berhimpun bersama ratusan ekor kucing Oyen comel di sini. Apa lagi daftar sekarang dan jadi sebahagian peserta kami.

Mudah sahaja hanya klik link di bawah dan daftar. https://toko.ideaktiv.com/product/jom-mewarna-oyen/

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) sekarang!

Dapatkan lebih ilmu keibubapaan di Tik Tok Pa&Ma @pama.my

 

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI