Anak-anak sekarang kebanyakannya lebih suka berada dalam rumah. Jika keluar rumah, terkena cahaya matahari sikit pun dah rasa tak selesa. Untuk pengetahuan ibu bapa, anak tak didedahkan dengan cahaya matahari ni rugi kerana mereka tak dapat manfaat vitamin D. Sekurang-kurangnya ambil masa sekejap waktu pagi sebelum waktu tengah hari atau pun petang.

Menurut Dr Mazliana Mazlan, sepatutnya ibu bapa ajar anak-anak untuk suka berjemur bawah cahaya matahari. 1/8 dari penduduk dunia, ada masalah kekurangan vitamin D sebenarnya.

Cuma kita je tak tahu, sebab tak pernah buat pemeriksaan darah untuk bacaan Vitamin D.
Contoh dalam gambar, bacaan vitamin D yang tak cukup, dan tak capai paras normal.

Suka terperap dalam rumah.
Pergi kerja matahari tak naik lagi.
Balik kerja pulak matahari dah nak jatuh.
Panas sikit tak boleh.

Ini yang kebanyakan kita buat kan. Sumber utama Vitamin D dari cahaya matahari. Vitamin D ni penting untuk sumber tenaga, kuatkan tulang, dan juga tingkatkan imuniti badan.

Cuba sedaya mungkin biasakan diri kita, dan ajar anak-anak untuk berjemur dengan cahaya matahari sekurangnya 30 minit setiap hari.

IKLAN

Kalau ada dalam kereta, atau dalam rumah, atau dalam office, yang tertutup dengan cermin, itu tak aci tau. Sebab cahaya matahari tak dapat nak tembus cermin. Kena juga dapatkan cahaya direct terus kat luar ok.

Sumber makanan yang ada vitamin D pun banyak. Antaranya;

1. Ikan yang banyak lemak contoh salmon, sardin, tuna, kembung
2. Cendawan
3. Kuning telur
4. Minyak ikan kod

IKLAN

Boleh juga buat pemeriksaan tahap Vitamin D dalam badan. Kalau rendah sangat, cuba ambil suplemen untuk tinggikan balik bacaan Vitamin D kita.

Untuk anak-anak, biarkan mereka berjemur selalu dan banyakkan bagi mereka makan ikan. InsyaAllah mudah-mudahan imuniti mereka kuat asbab dari Vitamin D yang cukup dalam badan.

IKLAN

Sama-sama kita cuba ya.

Kredit: Dr Mazliana Mazlan

Tak sabar tunggu baby lahir, nak persiapkan mental dan fizikal sebelum si manja lahir nanti. Mahu belajar segalanya tentang ilmu persediaan urus bayi selepas lahir? Jom sertai E-Workshop Pa&Ma: Misi Mama Sambut Baby! Daftar sekarang di https://toko.ideaktiv.com/product/pama-e-workshop-misi-mama-cantik-sihat/

Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!)