Jangan cium mulut anak, mulut adalah bahagian privasi anak. Cium mulut/bibir anak ini tidaklah melambangkan sayang sebenar. Pilihan lain untuk menunjukkan kasih sayang dari segi sentuhan adalah dengan usapan kepala dan belakang badan ataupun pelukan. Bibir adalah bahagian sensitif yang sepatutnya dijaga sentuhannya.

Stop Cium Mulut Anak!
Sumber: Canva

 

Melalui perkongsian Wan Nur Syakira di facebook, perbuatan mencium mulut anak tidak boleh dilakukan dan dibiasakan kerana bibir termasuk dalam bahagian sensitif dan hanya anak-anak sahaja yang boleh pegang. Antara bahagian yang peribadi atau private adalah bibir, dada, zakar/faraj, punggung dan paha. Ini hak ekslusif mereka sahaja.

 

Menurutnya lagi, antara sebab kenapa ibu bapa tidak dibenarkan untuk cium bibir anak-anak adalah:

  •  Bibir termasuk dalam anggota private part dan juga anggota seksual
  • Bibir ini sangat sensitif dan membuatkan manusia teransang .
  • Bibir sebenarnya dikhususkan untuk pasangan halal sahaja iaitu suami dan isteri.
  • Kawasan bibir adalah kawasan yang penuh dengan reseptor yang membuatkan tempat tu jadi supersensitif.
  • Dibimbangi boleh membangkitkan nafsu syahwat. Anak-anak pun akan jadi keliru bila umurnya meningkat ke umur 5 – 6 tahun nanti.

Kanak-kanak kecil tidak terlepas dari rasa “pleasure” akibat rangsangan itu. Mungkin ada masih bergurau mesra dengan kanak-kanak dengan mencium bibir mereka, hentikan dan gunakan cara lain yang lebih baik untuk bergurau dengan mereka.

IKLAN

Melalui perkongsian Dr Taufiq Razif, alternatif buat Ibu bapa boleh cium di tempat lain seperti:

1. Ciuman di kepala (ciuman kebanggaan)

Bila kita rasa berbangga dengan pencapaian anak kita. Contohnya dia berjaya memperoleh keputusan cemerlang dalam peperiksaan, cepat-cepat kita cium bahagian tengah kepala anak kita.

IKLAN

2. Ciuman di dahi (tanda reda)

Bila anak kita buat sesuatu yang membuatkan kita rasa reda dan ikhlas pada anak kita, dahi adalah tempat terbaik untuk kita cium.

3. Ciuman di pipi (ciuman rindu)

IKLAN

Bila ambil anak daripada taska atau bila anak baru pulang dari sekolah, tempat terbaik nak cium adalah di bahagian pipi.

4. Ciuman di tangan (ciuman kasih sayang)

Ciuman di tangan sangat istimewa, sebab itu kita perlu mengajar anak kita mencium tangan kita bagi menzahirkan rasa hormat dalam diri.

Kita perlu hormat sensitiviti anak dari kecil dan ajarkan anak pendidikan seksualiti.

 

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI