Biarpun sudah beberapa hari kita menyambut kedatangan bulan Syawal, tidak bermakna tak boleh buat biskut raya lagi kan? Lagi pula dah ramai tetamu yang berkunjung di rumah, banyak yang dah habis. Jadi bolehlah uat yang baharu untuk top up mana-mana kuih raya yang semakin berkurangan tu kan?
Untuk anda yang menggemari biskut cip coklat jenama terkenal itu, bolehlah cuba resipi yang dikongsikan oleh Baizura Muhammad ini. Nampak sedap ni, memang makan tak sedar habis sebalang! Memang tak rugilah kalau buat.
Punggah baking area tengok semua bahan ada so kita ONZ terus buat cookies ala Famous Amous ni. Resepi simple sangat, pakai senduk je kacau2 bagi sebati, pastu cubit2 pakai tangan and bakar! Senang kan.. boleh ajak anak2 buat..
Adunan ni dapat 4 bekas yg macam kakbai pakai tu. Bekas kakbai tu hat yg lebar punya bukan yg small tau, so mmg resepi ni dapat banyak, bolehlah share dgn jiran2 sekali.. alang2 tak dapat balik raya, bolehlah gemuk sesama 🤭🤪
Thanks Anney Z Mustapha yg cantek lagi rajin sudi share recepi dengan kita 😘
Bahan2 seperti di bawah: 🍪250 gram Butter 🍪1 1/4 cawan Brown Sugar 🍪1 sudu kecil Essence Vanila 🍪1 biji Telur 🍪2 1/2 cawan Tepung Gandum 🍪1/2 cawan Tepung Jagung 🍪1 sudu kecil Baking Powder 🍪1 sudu kecil Soda Bikarbonat 🍪6 sudu besar Minyak Masak 🍪2 cawan Coklat Cip 🍪Almond nips / almond flakes –jika suka
Lagi premium (jenis mahal) bahan yg digunakan, lagi sedap rasa cookies ni tau!
CARA MEMBUAT:
1. Masukkan butter 250g, brown sugar 1 1/4 cawan, essence vanilla 1 sudu kecik & telur sebijik. Kacau leklek just bagi sebati je, takyah sesungguh sgt..
[UPDATE: Ramai yg buat silap kat sini. Jgn pakai mixer. Pakai spatula/senduk/sudu je cukup. Nak pakai tangan pun boleh. Kacau sekadar nak bagi bahan sebati je, kacau slow2. Bila bahan dah bercampur je terus stop. Tak perlu bagi kembang. Tak perlu tunggu sampai gula larut. Seminit-dua je cukup]
2. Dalam bekas yg sama tadi, masukkan pulak tepung gandum 2 1/2 cawan, tepung jagung 1/2 cawan, soda bikarbonat 1 sudu kecik, baking powder pun 1 sudu kecik & minyak masak 6 sudu besar. Kacau lagi bagi sebati, pelan2 kayuh..
Ads
[UPDATE: Ingat, kacau slow2 je sekadar nak bagi bahan bercampur rata. Dah sebati terus stop, buat step seterusnya]
3. Bila semua dah sebati, masukkan 2 cawan choc chip. Masukkan lagi segenggam dalam mulut 🤭
4. Kacau sebati lagi sampai semua mesra friendly gitu. Masih kacau slow2.. laju2 nak pergi mana?
Ads
5. Kalau rasa nak tambah badam nips ke, almond flakes ke, cornflakes ke or nestum ke, tambah je ikut suka. Mcm kakbai, asingkan sikit utk letak almond nips so dapatlah 2 jenis nanti. Dah tambah, kacau sebati jugak..
6. Adunan yg dah siap tu, masukkan dalam fridge selama 30minit. Tutuplah sket adunan tu kang bercampur pulak dengan bau bawang, petai, budu dlm tu pulak 😅
Kalau fridge jenis tak sejuk sangat, simpan lama lagi. Make sure adunan tu jadi keras sikit masa ni.
7. Sapu tray dengan butter. Takyah letak baking paper. Cubit sikit dan susun jarak2 dalam tray. Kekalkan social distancing seperti dlm gambar kay.. musim PKP ni jgn izinkan mereka bergaul..
[UPDATE: Cubit je adunan tu. Tak perlu tekan bagi penyet. Nanti bila bakar dia akan cair dan turun sendiri. Tengok gambar dan tiru buat yg sama]
8. Sebelum tu, panaskan oven suhu 150’ guna api atas bawah. Bila oven dah panas, bakar selama 20 minit. Tengok betul2 rupa adunan ni sebelum dibakar. Tak perlu tekan bagi penyet. Nanti kat gambar sebelah boleh tengok adunan mencair sendiri masa dibakar.
Ads
9. Nampak tu dia dah start mengembang. Jgn gatal2 nak bukak oven kejap2 nnt bantat jadinya..
10.TADAAA!✨ Famous Amous PKP cookies is DONE!
Masa baru keluar oven biskut ni lembut sikit tau. Dah sejuk baru dia crunchy, bolehlah ngap dengan rasa bersalah sbb dah nak raya nnt tak sempat kurus 🤪 Eh ada ke raya tahun ni?
SELAMAT MENCUBA! Dah siap nnt, antarlah gambar buat bagi semangat kat kawan2 lain nak cuba 💋
Wah, memang berebutlah makan kalau kita buat biskut raya ni. Maklumlah, rasa premium ala-ala jenama terkenal tu kan. Selamat mencuba mommies!
Hari-hari asyik makan makanan yang sama boleh buat anak cepat bosan dan tak mahu makan. Apa salahnya jika ubah sikit menu biasa kepada yang dapat tarik minat anak makan.
Paling penting semua khasiat lengkap dalam satu menu dan mudah nak disediakan.
Seperti yang dikongsikan oleh Puan Aza Arif, resipi potato stick ini memberi selera anaknya makan dan boleh jadi pengganti nasi.
▶️rebus kentang bersama bwg putih tumbuk td sehingga lembut
▶️dh lmbut agkt kentang tggu sejuk dulu kemudian boleh lenyek
▶️carrot yg dicelur td dicincang halus
▶️next cmpur smua bhn2 & uli smpai kental / menjadi doh
▶️kemudian bntukkan adunan td menjadi bntuk stick
▶️boleh freeze skjp/ nk goreng terus pun boleh
▶️goreng guna pure olive oil / mnyk biasa, balik2kn, bila dh brown boleh agkt & tos
▶️ siap ! Dh boleh hidang
Ps: Adunan mstilah betul2 kental utk elak stick kentang pecah/hancur waktu menggoreng & kalau adunan lembik boleh tmbh tepung lg.
Suka makan tart telur tapi tak tahu cara nak nak buat? Ok resipi kali ini sangat-sangat mudah dan rasanya pun sedap. Lepas ni tak payah dah nak fikir macam mana nak buat kulitnya.
Apa yang perlu mama sediakan bahan asas untuk fillingnya. Bila dah siap nanti, mesti satu keluarga puji sedap dan akan minta lagi nak buat.
Berikut perkongsian resipi Norain Naim yang mesti dicuba. Memang tak akan menyesal walaupun pertama kali anda buat.
TART TELUR HOMEMADE LAGI SEDAP DARI BAKERY
Assalamualaikum kesayangan, ada yang tunggu tunggu resepi dari Ain ke tu.
Since ramai yang tanye resepi tempoh hari so harini Ain nak kongsi resepi bukan saje kegemaran anak-anak tapi mak, ayah, nenek, atuk pun suka tau.
Buat mudah sangat-sangat. Jom cikedot
BAHAN PASTRY
Ain guna pastry brand KAWAN @ apa-apa brand pun boleh
FILLING
150g Gula Pasir
250ml air panas
4 biji telur
200ml fresh milk @ Full cream
1 sudu teh esen vanila
CARA CARA:
1. Bancuh gula dengan air panas dulu sampai gula larut. Ketepikan sehingga air gula sejuk.
2. Whisk telur tak perlu lama. Masukkan air gula, full cream milk, esen vanila dan kacau. Tapis bancuhan telur tu kita tak nak ada buih.
3. Sebelum tepek kulit pastry Ain sapu butter sikit tak nak dia melekat dekat acuan. Dah sapu, tepek kulit pastry dekat acuan, kemudian tuang bancuhan telur sehingga hampir penuh.
Jangan penuh sangat nanti melimpah ruah. Kalau melimpah, kulit luar akan serap filling tu dan buat kulit pastry jadi lembik.
4. Bakar dalam oven pada suhu 180°C sehingga masak atau kekuningan. Masa masak ni berbeza ikut oven masing-masing.
5. Untuk pastikan tart telur dah masak, ambil lidi bersih cucuk. Kalau lidi yang keluar tu bersih maknanya tart kita dah masak.
6. Keluarkan tart dari oven. Kalau Ain terus ambil lidi cungkil tepi-tepi kulit tu supaya bila dah sejuk senang nak keluarkan tart dari acuan.
7. Dah sejuk boleh makan dengan bacaan Bismillah. Konfem sekejap dah licin sebab sedap sangat.
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Sebut sahaja Dodol, pastinya ramai yang menggemari kuih tradisiona ini. Namun untuk menyediakan dodol bukanlah mudah. Sebagaimana semua maklum setengah hari juga proses untuk membuatnya.
Pun begitu tahukah jika di Pahang, menyediakan Dodol sedikit berbeza di mana ianya dimasak secara kukus. Kuih ini mirip seperti dodol tradisonal tetapi yang membezakan ialah cara memasaknya. Ia dimasak menggunakan cara kukus dan tidaklah dikacau seperti dodol biasa.
Ini sekali gus menjadikan proses penyediaan dodol begitu ringkas dan mudah dengan menggunakan bahan utama seperti tepung pulut dan gula merah. Jadi buat anda yang teringin untuk menikmti rasanya dodol yang digemari ramai ini, bolehlah mencuba untuk memasaknya sendiri dengan menggunakan resipi yang dikongsikan oleh Puan Saadiah Ahmad ini.
Dodol Kukus
Bahan A :
Satu cawan santan pekat untuk buat tahi minyak
Sedikit garam
Cara Buat Tahi Minyak
Cara membuat tahi minyak, santan dan sedikit garam dimasak sampai pecah minyak menggunakan api sedang selama lebih kurang setengah jam.
Bahan B
Daun pisang dilayu supaya lembut agar tak pecah semasa dijadikan alas dodol .
Bahan C
Satu cawan gula merah
Setengah cawan gula pasir
Satu cawan air
Satukan semua bahan c ke dalam periuk. Masak sampai hancur semuanya dan sejukkan
Bahan D
Dua cawan tepung pulut
Satu sudu tepung ubi
Satu setengah cawan santan (1.5 cwn)
Masukan semua bahan D, gaulkan sampai sebati. Bila dah rata dan sebati, masukkan bahan C (suam2 ). Kacau lagi sampai rata dan sebati. Selepas itu, tapis.
Cara Buat Dodol Kukus
Panaskan periuk kukus.
Ambil minyak dari tahi minyak yang telah disediakan dan sapu pada daun pisang
Tuangkan adunan ke dalam loyang yang sudah dialas menggunakan daun pisang.
Kukus sampai masak (15 – 20 minit)
Dah siap, taburkan tahi minyak di atas dodol kukus. Nak tahu dodol kukus dah masak, ia cantik licin serta tidak melekat di jari. Warna kehitaman mengikut warna gula. Selamat mencuba.
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Rezeki musim banjir, penoreh getah ambil upah jadi tukang cuci. Seorang penoreh getah di Besut, Terengganu menjadikan perkhidmatan mencuci rumah mangsa banjir sebagai sumber pendapatan sampingan.