Anak-anak memang seronok kalau ajak makan sarapan seperti bijirin dan juga susu. tapi kadang bosan juga makan bijirin yang sama. Apa kata tukarkan bijirin dengan mini pancake seperti yang dikongsikan oleh Super Daddy, Encik Khairul Abdullah.

Comel-comel mini pancakenya memang sesuai dijadikan cereal dan dimakan bersama maple syrup atau chocolate syrup, Si kecil mesti teruja nak rasa.

Anak-anak mintak cereal untuk breakfast tadi.
Memandangkan cereal dah habis dan aku pun lupa beli maka aku buat Cereal Pancake. Best jugak weh, comel kemain. Makan pun sedap, rangup-rangup lembut.
Bagi yang dah boring makan pancake cara biasa, jom kita buat cara luar biasa sikit.
Nah resepi Cereal Pancake mudah oleh SuperDaddy Khairul Abdullah.

Bahan-bahan:
1 cawan tepung gandum.
1 cawan susu segar/full cream/low fat atau apa sahaja.
1 sudu gula.
1 sudu kecil garam
1 sudu besar baking powder
1 biji telur
2 sudu butter yang telah dicairkan.
1 sude kecil esen vanilla jika ada.

IKLAN

Cara nak buat dia:
1. Campur semua bahan dan kacau sebati. Masukkan dalam botol bermuncung atau ziplock dan gunting lubang kecil.
2. Panaskan non-stick pan dengan api paling kecil.
3. Picit dan titikkan bancuhan ke dalam kuali ikut saiz yang disukai. Biar sampai keluar bubble/berlubang (sekitar 1-2 minit) dan balikkan sekitar 1-2 minit juga.
Siap.

r5

Boleh nak makan dengan susu macam cereal, boleh nak letak butter dan maple syrup, boleh letak aiskrim dan apa sahaja yang manis.

Tapi kan, bercinta jugaklah nak dapat semangkuk cereal tu. Empat round baru dapat semangkuk kecil. Kalau kau sejenis orang tak gigih, maka tak payah buat lah.

Kalau kau rajin dan gigih macam aku, maka selamat mencuba.

#ResepiSuperDaddy
#pancakecereal
#Penkek

Sumber: Khairul Abdullah

Jangan lupa saksikan Pa&Ma Journey Bersama SchAwaLara, setiap Rabu jam 9 malam di Astro Ria saluran 104/124 dan ulangannya setiap Ahad jam 9.30 pagi.