Mood anak-anak sememangnya sukar diduga. Ada yang gemar makan nasi namun ada pula yang lebih gemar makan roti sahaja. Begitu juga dengan buah-buahan dan sayur-sayuran yang ditolak mentah-mentah oleh anak kecil kita.

Ada anak-anak yang hanya makan buah-buahan tetapi tidak suka makan sayur. Bagi mengatasi masalah ini, ilham kreatif yang dikongsikan oleh Ariezul Qawiy ini mampu menarik perhatian anak-anak untuk menjamah kedua-duanya, baik buah-buahan dan sayur-sayuran.

“Buah Sayur Semua Dia Tolak Tepi,” Cara Ni Boleh Tarik Perhatian Anak Minat Makan Buah, Boleh Elak Pembaziran!

Sejukkan dan bekukan antara tarikan yang dapat menarik minat anak. Paling penting anak boleh makan pelbagai jenis buah dan sayur. Tak perlu nak cepat-cepat habiskan satu jenis buah atau sayur. Cara ini juga boleh elakkan pembaziran.

Bila dibekukan anak tak perasaan rasa buah dan sayur sebenar, sedar-sedar dah habis. Yang penting anak dapat khasiat dan zatnya masih kekal sama.

Cuba buat experiment dengan pelbagai buah dan sayur tempatan.

IKLAN

Frozen Vege

Note : Tidak sesuai untuk sayur berdaun dan mengandungi banyak kandungan air

Contoh sayur yang sesuai : keledek, jagung, brokoli, lobak, kacang peas, kobis bunga, kacang panjang, kacang buncis, capsicum, zucchini, asparagus.

“Buah Sayur Semua Dia Tolak Tepi,” Cara Ni Boleh Tarik Perhatian Anak Minat Makan Buah, Boleh Elak Pembaziran!

IKLAN

1. Make sure sayur sudah mencapai tahap kematangan yang optimal (sedap untuk dimasak)
2. Basuh bersih-bersih dan buang bahagian yang tidak diperlukan dan lembik.
3. Potong ikut saiz makan.
4. Blanch – masukkan dalam air mendidih dan sejukkan dalam ais (Tempoh adalah berbeza mengikut jenis sayur. Boleh google.)
4. Letak atas tray supaya tak bersentuhan antara 1 sama lain
5. Bekukan dalam 3 ke 5 jam.
6. Simpan dalam ziplock bag dan bekukan.

Frozen Fruits

Note : Tidak sesuai untuk buah yang mengandungi banyak kandungan air

Contoh buah yang sesuai : Pisang, mangga, strawberry, semua jenis berry, peach, nenas, betik mekal.

IKLAN

1. Make sure anda sudah puas hati dengan rasa buah (dah betul-betul masak)
2. Basuh bersih-bersih, buang kulit, tangkai dan daun-daun.
3. Potong ikut saiz sekali makan.
4. Letak atas tray supaya tak bersentuhan antara 1 sama lain
5. Bekukan dalam 3 ke 5 jam.
6. Simpan dalam ziplock bag dan bekukan.

“Buah Sayur Semua Dia Tolak Tepi,” Cara Ni Boleh Tarik Perhatian Anak Minat Makan Buah, Boleh Elak Pembaziran!

Bila nak makan/masak, keluarkan sekejap dan terus makan/masak.
Buah/sayur akan lembik sikit. Tapi kualiti dan rasa masih sama (dalam tempoh 2 ke 3 bulan)
Kualiti akan menurun selepas tempoh tersebut, tetapi masih selamat di makan selama beberapa tahun ia dibekukan.

“Buah Sayur Semua Dia Tolak Tepi,” Cara Ni Boleh Tarik Perhatian Anak Minat Makan Buah, Boleh Elak Pembaziran!

Info Makanan/Buah/Sayur Sejuk Beku
* Makanan sejuk beku/sayur dan buah adalah pilihan kedua terbaik selepas pengambilan makanan segar.
* Walaupun disejukbekukan, ia tetap mengekalkan nutrien yang terkandung di dalamnya.
* Semua jenis buah dan sayur, jenis ubi, kekacang yang sesuai, ayam, ikan daging boleh dibekukan.

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI