Hidup berumah tangga haruslah saling membantu dan memahami. Adalah lebih baik jika kerja rumah dapat dibuat bersama-sama untuk meringkan beban si isteri. Emosi isteri stabil, suami juga yang dapat untung!

Di dalam perkongsian seorang isteri, Amalina Sehabudin, beliau memberi tip untuk menjadi isteri yang bahagia walaupun bekerja dan harus melakukan kerja rumah.

Tips jadi isteri terbahagia untuk isteri yang bekerja :

1) Rajin, masak. Tak rajin, makan luar. Malas keluar, delivery/grabfood/foodpanda ada (yg pasti payment guna kad laki). Laki request nak masak jugak? Boleh. Lepas masak bagi laki kemas dapur, lepas makan tugas laki cuci pinggan.

2) Laki balik kerja lambat, kita makan dulu. Pastikan perut kita kenyang. Sebab perut yang lapar boleh mendatangkan amarah.

3) Laki nak keluar lepak malam-malam, mintak dia setelkan pinggan mangkuk kat sinki, buang sampah, kemas rumah dulu. Lepas tu biarlah dia keluar sebab bila dia keluar, kita kat rumah pun tenang.

4) Laki keluar lepak, tak payah lah nak berjaga sampai dia balik. Kau pegi masuk tidur. Pastikan kau dapat tidur secukupnya. Tidur kau pun penting. Tak cukup tidur juga boleh mendatangkan amarah.

IKLAN

Artikel Menarik: [Jangan Solat Sendiri, Ajaklah Pasangan Bersama. Ini Saat Romantik Untuk Suami Isteri]

5) Rumah bersepah, kau hulur vacum mintak laki kau vacum rumah sambil kau kemas apa yang patut.

6) Toilet kat rumah kau berbagi lah dengan laki dia cuci yang mana, kau cuci yang mana, gilir-gilir ke kan..

7) Kain baju kau suruh laki basuh & keringkan, kau lipat, iron & susun dalam almari. Sebab biasa laki bab melipat, iron & menyusun baju ni tak sekemas bini.

8 ) Anak-anak yang dah besar sikit, kau pass dekat laki untuk uruskan. Anak tu dah 9 bulan kau bawak dalam perut, 2 tahun duk mengempeng.. takut dia lupa pulak siapa bapaknya. Dan bapak tu pun takut dia lupa dia ada anak…Jadi kau kena tolong mereka saling mengenali satu sama lain.

Cukup lah 8 tips ni dulu… Aku bukan taknak me”raja”kan laki… Masalahnya laki aku tu keturunan diraja pun takde. Harta pun tak banyak mana. Pembantu rumah pun kitorang takde jugak. Harapkan part-time helper yang dipanggil sekali sekala.. Aku cuma memberi peluang untuk dia tunaikan tanggungjawab dia dalam keluarga je..

Kita kawin ni nak jadi isteri. Bukan nak jadi hamba abdi. Kalau nak jadi hamba baik aku menghambakan diri kepada yang Maha Esa je. Tak payah kawin. 😆

Aku tak suruh korang ikut tips ni pun. Dan kalau korang tak setuju pun… ada aku kisah?? Kau laki aku ke??? 🤣🤣🤣

Updated : Tips ni bukan bulat-bulat WAJIB buat macam tu..k? The key is SHARING YOUR RESPONSIBILITIES. Marriage is about SHARING. You both share your life together tapi takkan hal rumahtangga atas isteri je? Kalau isteri tu surirumah yang memang 100% uruskan rumah je maybe lain tips dia. Only you know how your marriage works. You do you. Nobody can tell you how to do your marriage.

Artikel Menarik: [Rajin Basuh & Lipat Baju, Bantu Suami Hidup Lebih Lama!]

Takde sepatah pun aku sebut pasal disrespect to husband. Suami yang share kerja rumah tak jatuh pun martabat dia as suami. Takde istilah takut bini. Lelaki-lelaki yang tak setuju ni mesti spesies berangan dia kaya raya tapi yang sebenarnya kau miskin, tak mampu nak ambik pembantu. Jadi bini still kena kerja, tapi at the same time layan kau macam raja. Zaman sekarang lelaki-lelaki yang menjaga agama, terpelajar, mampu & berkarisma semuanya takde masalah nak uruskan hal rumah. Dia sibuk, dia cari pembantu sebab dia mampu.

Terasa?? Aku jaga laki & anak-anak aku je. Kisah pulak aku nak jaga hati kau 😆😆😆

Love ❤️
Kak Emme

Ini sekadar cadangan apa yang boleh dipraktikkan oleh pasangan suami isteri. Tidak semestinya harus diikut sama seperti ini, ikutlah kesesuaian dan keselesaan anda. Yang penting, muafakat dan saling membantu.