Menyediakan hidangan buat anak-anak kecil kita saban hari sememangnya menyeronokkan. Apa lagi saat melihat mereka menghabiskan suapan terakhir hingga licin pinggan. Satu kepuasan buat ibu.

Selain menu yang berat seperti nasi dan bubur, manisan antara yang begitu disukai anak-anak sebagai selingan di waktu minum petang. Bubur Som Som Buah Naga ini antara yang disyorkan. Selain mudah dan ringkas, rasanya juga cukup sedap. Malah warnanya juga cukup menarik. Jom cuba resipi yang dikongsikan oleh Farisha Sofea ini.

Bubur Som Som Sagu Buah Naga Versi Baby, Mudah & Sedap, Mak Ayah Boleh Tumpang Sekali!


Bahan Bahan :

Bahan A :
2 sb tepung beras
3/4 cawan santan segar
1 cawan air

Bahan B :
1/4 cawan sagu
air secukupnya

IKLAN

Bahan C :
1/2 biji buah naga

Bubur Som Som Sagu Buah Naga Versi Baby, Mudah & Sedap, Mak Ayah Boleh Tumpang Sekali!

Satukan ke semua Bahan A dan kacau sebati. Tapis dan tuangkan ke dalam periuk.

IKLAN

Masak di aatas dapur menggunakan api sederhana perlahan. Sentiasa kacau sehingga adunan menjadi pekat dan meletup letup.

Bubur Som Som Sagu Buah Naga Versi Baby, Mudah & Sedap, Mak Ayah Boleh Tumpang Sekali!Pastikan tepung telah benar benar masak. Tutupkan api dan tuangkan ke dalam bekas.

Bubur Som Som Sagu Buah Naga Versi Baby, Mudah & Sedap, Mak Ayah Boleh Tumpang Sekali!Ketepikan seketika. Didihkan air secukupnya di dalam periuk. Masukkan sagu. Masak sehingga sagu menjadi jernih sepenuhnya. Tutupkan api.

IKLAN

Bubur Som Som Sagu Buah Naga Versi Baby, Mudah & Sedap, Mak Ayah Boleh Tumpang Sekali!Tuangkan ke dalam penapis dan basuh sagu tersebut.

Bubur Som Som Sagu Buah Naga Versi Baby, Mudah & Sedap, Mak Ayah Boleh Tumpang Sekali!Satukan Bahan B bersama Bahan C dan kacau sebati. Tuangkan ke atas Bahan A tadi.

Bubur Som Som Sagu Buah Naga Versi Baby, Mudah & Sedap, Mak Ayah Boleh Tumpang Sekali! Bubur Som Som Sagu Buah Naga Versi Baby, Mudah & Sedap, Mak Ayah Boleh Tumpang Sekali!

 

Siap sedia dihidang.

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI