Batuk adalah tindakbalas semulajadi untuk menyingkirkan bendasing dan kuman di mana ia dapat membantu menghalang salur pernafasan daripada terkena sebarang jangkitan dan memasuki paru-paru yang boleh menyebabkan penyakit yang serius seperti radang paru-paru (pneumonia). Tindakbalas ini akan menghasilkan lendir atau kahak.

Walau bagaimanapun, ramai orang masih tidak mengambil berat tentang batuk dan simptom yang datang bersamanya. Bayi dan kanak-kanak paling mudah dijangkiti batuk dan selsema. Ianya adalah normal jika anak masih aktif dan menyusu seperti biasa. Namun jika anak tiba-tiba tidak aktif, tidak mahu menyusu dan berat badannya menurun, segeralah bawa anak ke klinik atau hospital untuk pemeriksaan lanjut.

Menurut Mary Eve Clinic, anak – anak akan berasa tidak selesa dan akan menghadapi masalah sukar tidur sekiranya anak mengalami batuk.ibu bapa pun boleh hilang mood tengok anak dalam keadaan begitu.

Campuran Madu Dan Lemon Bagus Untuk Kesihatan, Boleh Bagi Anak Untuk Kurangkan Batuk.
Sumber foto: https://www.freepik.com/free-photo/boy-is-sneezing-into-tissue-feeling-sick-blue-wall_7955598.htm#query=anak%20batuk&position=0&from_view=search&track=ais

Beliau jugu turut berkongsi 7 tip untuk kurangkan batuk anak, antaranya:

IKLAN

1. Minum air yang cukup – Pastikan anak minum sekurang-kurangnya 4 gelas air sehari untuk menjaga kelembapan saluran pernafasan dan membantu melegakan batuk.

2. Jaga pemakanan seimbang, tidur yang cukup, dan ambil vitamin tambahan sekiranya anak susah atau tak selera untuk makan supaya dapat memperkuat sistem imun anak. Sistem imun yang kuat dapat membantu melawan jangkitan yang boleh menyebabkan batuk.

3. Hindari asap rokok, vape, atau tembakau – Asap rokok atau tembakau boleh menyebabkan saluran pernafasan sempit, dan menerukkan lagi batuk.

IKLAN

4. Elakkan habuk dan debu – Pastikan rumah dan persekitaran anak bebas habuk/debu atau bulu haiwan.

5. Amalkan basuh tangan dengan kerap menggunakan sabun dan air bersih. Pastikan anak tak sentuh bahagian wajah dengan tangan yang kotor untuk mengelakkan jangkitan masuk melalui hidung atau mulut.

IKLAN

6. Jika anda berada di kawasan yang berdebu atau tinggi , gunakan penapis udara atau topeng muka untuk melindungi saluran pernafasan anda daripada bakteria.

7. Selain dari ubat batuk, anda juga boleh cuba campuran madu dengan air lemon untuk melegakan batuk anak. Kalau anak sakit tekak beserta batuk2, tambah habbatussauda’ dalam madu.

“Batuk yang berlarutan boleh menjadi teruk, sehingga menggangu pernafasan anak. Dapatkan rawatan dan nasihat doktor dengan segera sekiranya anak anda masih batuk berpanjangan.” Kata beliau melalui perkongsian di Facebooknya.

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI