Kiub ayam dipasaran selalu jadi pilihan kita untuk menyedapkan lagi masakan. Apa kata kali ini kita buat sendiri pula untuk keluarga. Lebih sihat dan selamat untuk anak makan.
Bila buat sendiri, kandungan bahan lebih terjamin. Jadi tak perlulah rasa ragu-ragu untuk ditambah dalam makanan keluarga. Sihat dan jimat. Jom ikuti perkongsian resipi Dr Mazliana Mazlan.
Kita restock kiub ayam tanpa MSG lagi! Selalu sangat buat kiub ayam, sampai dah hafal bahan ramuan dan langkah nak buat.
Senang sangat tau, tak terasa pun sebab kita letak dan tinggal je! Jom tengok saya buat.
Bahan yang saya guna kalini;
Ayam tanpa antibiotik dan bebas hormon
Bawang besar
Celery
Kobis
Bunga cengkih
Daun bay
Dry herbs
Garam Himalaya
Cuka epal
Air
Ads
Mula saya kisar ayam 5 saat. Dah jadi ayam kisar tauuu. Power kan.
Kemudian kisar sayur yang banyak 10 saat pulak. Pun halus terus, 10 saat je. Express betul.
Dah siap kisar semuanya masukkan semua bahan lain, dan masak 25 minit.
Ads
Dah siap masak, kisar bagi hancur semuanya 1 minit.
Selesai! Mudah sangat kan.
Ads
Kemudian saya masukkan dalam bekas silikon, simpan dalam freezer semalaman.
Anak mama suka makan pisang? Pisang sebenarnya kaya dengan pelbagai nutrien penting. Antaranya kalium, iaitu mineral yang membantu mengawal tekanan darah dan mengelakkan kerapuhan tulang.
Pisang bukan hanya boleh dimakan terus malah boleh diolah menjadi pelbagai menu menarik untuk anak. Jom ikuti resipi mudah milky banana stick ni. Confirm anak suka!
MILKY BANANA STICK VERSI BABY 💓
Bahan Bahan:
Bahan A:
3/4 cawan tepung naik sendiri
1/4 cawan susu tepung
1 sb serbuk keju Fawwaz The Little Kitchen ( AN_babyfood )
1 sb madu ( 1 tahun ke atas )
1/2 cawan susu penuh krim ( sejuk )
Bahan B:
Bubur kasar Fawwaz The Little Kitchen ( dikisar halus )
Bahan Lain:
Pisang emas secukupnya
Minyak untuk menggoreng
Batang aiskrim
Cara Cara:
Satukan ke semua Bahan A kecuali susu. Kacau sebati. Tuangkan susu sedikit demi sedikit sehingga mendapat tekstur adunan yang sesuai .
Di dalam bekas lain, tuangkan bahan B. Masukkan pisang ke dalam Bahan A dan gaul sehingga pisang bersalut adunan tepung sepenuhnya. Golekkan pisang ke dalam Bahan B . Ulang proses sehingga selesai.
Panaskan minyak. gorengkan stik pisang sehingga garing dan keperangan. Angkat dan toskan. Cucukkan batang aiskrim pada setiap stik tersebut. Siap , hasilnya rangup diluar tetapi lembut dan manis di dalam .
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Kuih seri muka antara kuih tradisi yang sangat sedap! Lapisan bawah terdapat pulut yang sangat lembut dan lapisan santanya lemak-lemak manis. Ramai yang nak belajar buat kuih ini tapi tak yakin kerana takut tak menjadi.
Jangan risau lagi kerana resipi yang dikongsi ini sangat mudah untuk dicuba. Bahan-bahan juga antara yang mudah didapati. Selamat mencuba!
RESIPI SERI MUKA PANDAN👇
Bahagian bawah:
3 cawan pulut
2 cawan santan
Secubit garam
(Cuci pulut toskan masukkan santan & garam kukus dalam talam selama 25minit) then angkat penyek-penyek bagi padat.
Bahagian atas..(tepung):
1 cawan tepung gandum
2 cawan santan
1 cawan gula pasir
1 sudu besar tepung jagung
2 biji telur
Setengah cawan air pandan (kisar daun pandan) bersama setitis dua pewarna hijau epal.
Secubit garam
Masukkan semua bahan-bahan, kisar hingga adunan halus..kemudian tapis dan masukkan ke dalam pulut yang telah dipadatkan..kukus 30 minit..siap, boleh guna cawan apa-apa jenis, asalkan sukatan guna cawan yang sama.
👉Untuk pulut saya guna pulut susu. Rendam sekejap. Kemudian toskan baru campur santan, garam dan kukus.
👉saya kukus pulut berasingan kemudian baru letak dalam bekas tu dan tekan-tekan bagi padat.
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Zaman makin maju, cara memasak pun dah semakin mudah. Siapa kata masak lauk hanya boleh guna kuali periuk? Masak lauk sekarang pun boleh guna air fryer tau! Masa yang digunakan lebih cepat, dapur kurang berkecah dan senang untuk dibersihkan.
Tapi yang lebih penting, masakan akan jadi lebih sihat dengan penggunaan air fryer disebabkan penggunaan minyak yang sedikit atau tidak digunakan langsung.
Seperti resepi ayam masak kicap ini, tidak memerlukan penggunaan minyak masak yang banyak kerana menggunakan air fryer untuk digoreng tapi masih sedap untuk dimakan seisi keluarga.
Cara memasak: 1. Perapkan ayam dengan bahan perap. Tak perlu lama, 15- 20 min pun Ok. Kemudian masak ayam dalam air fryer (ikut masing masing punya setting). Separuh masa memasak, balik kan ayam dan kemudian sambung hingga ayam elok masak.
2. Dalam kuali tumis halia, bawang merah dan bawang putih hingga naik bau wangi. Masukkan bawang besar. Tumis sekejap. 3. Masukkan sos tiram dan kicap manis. Kalau suka masin boleh tambahkan garam, tapi jangan banyak sangatsebab sos tiram dah masin.
4. Masukkan ayam. Kacau- kacau hingga ayam dan sos sebati. Masukkan kentang. Taburkan cili merah. Gaul ratadan tutup api dapur. Haah. Dah siap masak.
Boleh cedok dan hidangkan.
Kebaikan Minyak Zaitun Yang Perlu Anda Tahu
1. Minyak untuk perapan hanya gunakan sedikit sahaja. Sama juga untuk tumisan. Tidak perlu gunakan minyak yang terlalu banyak. Lebih bagus jika menggunakan minyak zaitun. Minyak zaitun mempunya banyak khasiat.
2. Minyak zaitun mempunyai elemen anti penuaan. Apabila umur meningkat, kulit akan mula mengendur dan kedutan akan terbentuk. Penggunaan minya zaitun dalam masakan dapat mengurangkan tanda- tanda penuaan.
3. Minyak zaitun juga membantu mencegah daripada kanser payudara. Oleuropein, sebatian semula jadi yang terdapat pada daun zaitun, mempunyai potensi sebagai antikanser payudara.
4. Minyak zaitun membantu mengawal kolesterol dalam badan. Minyak zaitun mengandungi tahap lemak tepu dan lemak tak tepu yang minima. Ini membolehkan ia mengawal paras kolesterol dalam darah pada badan.
Mudahkan resipi yang dikongsi. Tak perlu makan masa yang lama untuk memasak. Lagi sedap dihidangkan dengan nasi panas, pasti bertambah. Boleh dinikmati Bersama seisi keluarga.
Nak menang cash bernilai RM4000? Jom, hantarkan foto OOTD Sedondon Raya bersama anak anda di 👉🏼 SINI